Ταϊλάνδη: Πώς σώθηκαν τα πρώτα 4 παιδιά – Τι θα γίνει με τα 8 και τον προπονητή τους που παραμένουν παγιδευμένοι

Με επιτυχία στέφθηκε, εχθές Κυριακή 8 Ιουλίου, το πρώτο μέρος της δύσκολης επιχείρησης για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που είναι εγκλωβισμένοι σε σπήλαιο για 2 εβδομάδες.

Μετά την επιτυχή απομάκρυνση, λοιπόν, των πρώτων τεσσάρων παιδιών όλοι περιμένουν τη νέα προσπάθεια διάσωσης των υπόλοιπων παιδιών που παγιδεύτηκαν σε ένα σπήλαιο και η ιστορία τους μας έχει συγκλονίσει τις τελευταίες ημέρες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης «η διάσωση έχει ολοκληρωθεί για τη νύχτα (σ.σ. τοπική ώρα) και θα ξεκινήσει ξανά σε 10-20 ώρες, επειδή έχουμε χρησιμοποιήσει όλο το οξυγόνο». Κατά τις νεότερες πληροφορίες, η νέα επιχείρηση θα ξεκινούσε περίπου στις 3 τα χαράματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

Πλέον, έχουν διασωθεί 4 παιδιά με την βοήθεια διασωστών και απομένουν παγιδευμένα στο σπήλαιο 8 και ο προπονητής τους.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ένα από τα 4 διασωθέντα παιδιά ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύτηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λίγο μετά την διάσωσή του. Νεότερα δημοσιεύμετα ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι η κατάσταση της υγείας του εν λόγω παιδιού έχει βελτιωθεί και ότι πλέον νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Τα 4 παιδιά που διασώθηκαν από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη χθες, θα παραμείνουν σε μονάδα απομόνωσης, όπως συστήνουν οι θεράποντες ιατροί του Νοσοκομείου.

Την ώρα που βγήκαν τα πρώτα παιδιά έξω η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Οι διασωθέντες έπεσαν στην αγκαλιά των δυτών που τους έσωσαν, ενώ στη συνέχεια ειδικές ομάδες μετέφεραν τα παιδιά με φορεία στα ελικόπτερα που θα τα μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Η επιχείρηση της Κυριακής κατά την οποία ελευθερώθηκαν 4 παιδιά ολοκληρώθηκε στις 15:47 ώρα Ελλάδος (19:47 τοπική) και διήρκεσε περίπου εννέα ώρες.

Οι λεπτομέρειες τις επιχείρησης

Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων παιδιών. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί, τοπική ώρα. Δέκα δύτες ξεκίνησε το ταξίδι των 3,2 χιλιομέτρων μέχρι το σημείο που είχαν εγκλωβιστεί τα παιδιά και ο προπονητής. Το απόγευμα ενισχύθηκαν με άλλους τρεις δύτες και ένα συνεργείο διάσωσης, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα δίκτυο από σκοινιά, τα οποία θα χρησίμευσαν για τη μεταφορά των παιδιών.

Το πλέον αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ο σχεδιασμός που έγινε για τον εξοπλισμό των  παιδιών. Κάθε παιδί θα φορούσε μία μάσκα κατάδυσης, κράνος, στολή κατάδυσης και μπότες και συνοδευόταν από δύο δύτες. Ο πρώτος είχε επωμιστεί την ευθύνη να κρατά την μπουκάλα οξυγόνου, η οποία βοηθούσε το κάθε παιδί να αναπνεύσει. Ο δύτης καθοδηγούσε το παιδί μέσω ενός στατικού σκοινιού οκτώ χιλιοστών. Ακολούθως, κάθε παιδί παραλήφθηκε από έναν άλλον δύτη, ο οποίος το συνόδευσε μέχρι την έξοδο.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι είχε προγραμματιστεί, καθώς η στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο είχε πέσει αρκετά και έτσι μεγάλο μέρος της διαδρομής μπορούσε να γίνει περπατώντας.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος 13 ξένοι δύτες και πέντε Ταϊλανδοί, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ συνολικά στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες. 

Νέα επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικών της Ταϊλάνδης, για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων 9 θα επιχειρήσουν οι ίδιοι δύτες που συμμετείχαν και στην πρώτη φάση της επιχείρησης, και αυτό γιατί γνωρίζουν τις συνθήκες του σπηλαίου και τι πρέπει να κάνουν.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ της Ταϊλάνδης, υπήρξε σύσκεψη νωρίτερα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων αξιωματούχων, για το επόμενο στάδιο της επιχείρησης και για το πώς θα βγάλουν τους υπολοίπους 9 εγκλωβισμένους από το σπήλαιο.

Η νέα επιχείρηση διάσωσης θα ξεκινούσε στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) και θα διαρκούσε ως τη 1 το μεσημέρι. Σύμφωνα, όμως, με πηγές που επικαλείται ο Guardian, η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων παιδιών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Οι δύτες, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχουν φθάσει καν στη σπηλιά, αλλά αναμένεται να βρεθούν εκεί σύντομα. Ο συντονιστής των δυτών σημειώνει, ότι οι δύτες χρειάζονται μεταξύ 10 και 20 ωρών για να ξεκουραστούν και να ετοιμαστούν για την επόμενη επιχείρηση. 

Εξηγώντας εν μέρει την καθυστέρηση στην έναρξη της νέας επιχείρησης, ο Ταϊλανδός ΥΠΕΣ υποστήριξε ότι πρέπει να τοποθετηθούν περισσότερες μπουκάλες με οξυγόνο κατά μήκος της υποθαλάσσιας διαδρομής, κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.