Ο ρόλος των παιδιών στην μετάδοση του κορωνοϊού είναι ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει σύγχυση στους γονείς καθώς καθημερινά διατυπώνονται από τους ειδικούς, αμφιλεγόμενες απόψεις που πολλές φορές ανατρέπονται από μέρα σε μέρα, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι πραγματικά ισχύει και τι όχι.
Εν αναμονή του ανοίγματος των σχολείων καθώς δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού και έκλεισαν σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ενηλίκων που συνόδευαν τα παιδιά από και προς τις σχολικές μονάδες, ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης, με μια ανάρτησή του ξεκαθαρίζει τι πραγματικά ισχύει για τον ρόλο των παιδιών στην μετάδοση του ιού και συμβουλεύει τους γονείς τι πρέπει να προσέξουν όταν τα παιδιά επιστρέψουν στα θρανία για να συνεχιστεί η σχολική χρονιά.
Η ανάρτηση του παιδιάτρου
Τα παιδιά τελικά μεταδίδουν λιγότερο;Σε μία εβδομαδιαία έκθεση του MMWR που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 στις ΗΠΑ, αναλύεται η μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2 από εξάρσεις του ιού εντός των σχολικών μονάδων σε άτομα εκτός σχολικού περιβάλλοντος.
1) Τι είναι ήδη γνωστό σχετικά με αυτό το θέμα;
Τα παιδιά ηλικίας > 10 ετών έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 στις σχολικές εγκαταστάσεις.
2) Τι νέο προσθέτει αυτή η έκθεση;
12 παιδιά μολύνθηκαν από COVID-19 σε σχολικό περιβάλλον. 3 από αυτά ήταν ασυμπτωματικά. Κατόπιν, μετέδωσαν τον ιό σε τουλάχιστον 12 (26%) από 46 επαφές τους εκτός σχολείου (όπου και οι 46 ήταν επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα). Κάποιες από τις επαφές που μολύνθηκαν αφορούσαν γονείς και αδέρφια. Ένας γονιός χρειάστηκε νοσηλεία.
3) Τι σημαίνει αυτό για τη δημόσια υγεία;
Οι μολύνσεις από κορωνοϊό στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος, μεταφέρθηκαν στο οικογενειακό περιβάλλον. Η διενέργεια εκτεταμένων τεστ στις στενές επαφές των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων COVID-19 στις σχολικές μονάδες, περιλαμβάνοντας και τα ασυμπτωματικά παιδιά, θα βελτίωνε τον έλεγχο της διασποράς από τους μαθητές στα μέλη των οικογενειών τους.
Ποιες είναι οι συστάσεις του αμερικάνικου CDC για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ;<
• Διενέργεια τεστ σε όλες τις στενές επαφές των μαθητών που νοσούν.
• Συχνό πλύσιμο των χεριών.
• Παραμονή στο σπίτι με το πρώτο σύμπτωμα ίωσης.
• Χρήση μάσκας ιδιαίτερα μεταξύ των μελών του προσωπικού, ειδικά όταν οι μαθητές είναι πολύ μικροί για να φορούν μάσκα. Ενθάρρυνση της χρήσης μάσκας και στους μαθητές.
• Συχνή απολύμανση των χώρων του σχολείου