Τέλος το απουσιολόγιο από τα Γυμνάσια και τα Λυκεία – Πώς θα ενημερώνονται οι γονείς για τις απουσίες των μαθητών

Το ζήτημα της κατάργησης του κλασικού απουσιολογίου και η αντικατάστασή του από μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ειδοποιεί αυτόματα τους γονείς μέσω sms ή e-mail  για τις απουσίες των παιδιών τους , οποιαδήποτε στιγμή και όσο συχνά επιθυμούν, χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνήσουν με την εκπαιδευτική μονάδα, έρχεται πάλι στο προσκήνιο των προσεχών αλλαγών που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι και επί υπουργίας Νίκου Φίλη είχε τεθεί το ζήτημα της κατάργησης του απουσιολογίου καθώς είχε χαρακτηριστεί ως μια χρονοβόρα διαδικασία που απορροφά πολλές ώρες από το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που δημοσιεύει το new247.gr, η εν λόγω ρύθμιση που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και αναμένεται να φέρει στη Βουλή θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που θα αφορά στις αλλαγές στο Νέο Λύκειο και θα ψηφιστεί εντός Ιουλίου.

Ζητούμενο παραμένει βέβαια πώς θα ολοκληρώνεται η διαδικασία από τις κεντρικές υπηρεσίες, πώς θα αποπληρώνεται το κόστος των μηνυμάτων προς χιλιάδες γονείς μηνιαίως και εάν θα υπάρξει νέο όριο απουσιών στα Λύκεια, καθώς το σημερινό όριο δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών φτάνει συνολικά τις 114.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν κατά το περσινό σχολικό έτος 2015-2016 στην τελευταία τάξη των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας ήταν 100.689. Κατά τον μήνα Απρίλιο, 38.102 μαθητές πραγματοποίησαν 0-50 απουσίες (ώρες), 17.765 μαθητές πραγματοποίησαν 50-100 απουσίες (ώρες) και 346 μαθητές πραγματοποίησαν παραπάνω από 100 απουσίες (ώρες).

Σε παλαιότερη δήλωσή της στο Infokids.gr η  κα. Κατερίνα Ροδοπούλου, Ειδική Γραμματέα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, είχε ξεκαθαρίσει επί του θέματος τα εξής: ” Το ηλεκτρονικό απουσιολόγιο είναι το τελευταίο με το οποίο θα μπορούσε να ασχοληθεί ένας υπουργός Παιδείας. Ωστόσο, επειδή η ηλεκτρονική καταγραφή παρουσίας των μαθητών είναι μια επικαιροποίηση του myschool, για το οποίο η θέση μας είναι ότι είμαστε κατά, με την έννοια ότι αφορά προσωπικά δεδομένα που δεν μπορούν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ επικίνδυνο εγχείρημα, γιατί ο καθένας θα μπορεί να μπει και να δει και ίσως να έχει “σταμπάρει” και κάποια παιδιά που ξέρουν ότι οι γονείς τους εργάζονται και είναι μόνα στο σπίτι, γιατί αυτό θα μπορεί να φαίνεται στο διαδίκτυο. Εμπερικλείει δηλαδή πάρα πολλούς κινδύνους. Ένας γονιός που ενδιαφέρεται, μπορεί να ελέγξει αν έκανε κοπάνα ή όχι το παιδί του, θα το μάθει και όταν πάει στο σχολείο να δει τις απουσίες».

Τι πρέπει να ξέρετε για τις απουσίες

Πώς υπολογίζονται οι απουσίες;

Κάθε ημέρα απουσίας από το σχολείο σημαίνει και τόσες απουσίες, όσες ήταν και οι ώρες μαθήματος. Με άλλα λόγια, αν κάποιος απουσιάζει μια ημέρα που έχει 7 ώρες μάθημα, θα πάρει 7 απουσίες, αν απουσιάζει μια ημέρα που έχει 6 ώρες μάθημα, θα πάρει 6 απουσίες.

Αν την ημέρα της απουσίας το σχολείο πήγε εκδρομή, πόσες απουσίες παίρνω;
Όσες ήταν και οι ώρες του μαθήματος.

Έλειψα μια ημέρα ή περισσότερες. Τι πρέπει να κάνω;
Αν λείψουμε μια ημέρα ή περισσότερες από το σχολείο, και κατά τη διάρκεια της απουσίας πήγαμε στο γιατρό, τότε θα πρέπει να έρθει ένας από τους γονείς ή κηδεμόνες, για να δικαιολογήσει τις απουσίες, φέρνοντας μαζί του και τη σχετική ιατρική βεβαίωση. Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι οι απουσίες είναι δικαιολογημένες από το γιατρό. Αν όμως δεν πήγαμε στο γιατρό, τότε ο γονιός / κηδεμόνας συμπληρώνει στο σχολείο τη σχετική αίτηση. Στην περίπτωση αυτή οι απουσίες είναι δικαιολογημένες από το γονιό. Η προθεσμία για να δικαιολογηθούν οι απουσίες από το γονιό / κηδεμόνα είναι 10 εργάσιμες ημέρες μετά από την τελευταία ημέρα απουσίας. Μετά τις 10 εργάσιμες οι απουσίες δε δικαιολογούνται. Μένουν αδικαιολόγητες.

Πόσες ημέρες απουσίας μπορεί να δικαιολογήσει ο γονέας / κηδεμόνας;

Ο γονέας / κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει συνολικά 10 ημέρες απουσιών και μέχρι 2 συνεχόμενες ημέρες.
Παραδείγματα:
α) Έστω ότι κάποιος λείπει Δευτέρα, Τρίτη. Επειδή είναι 2 ημέρες απουσιών, μπορεί να τις δικαιολογήσει ο
γονιός μέσα στις επόμενες 10 εργάσιμες ημέρες.
β) Έστω ότι κάποιος λείπει Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη. Επειδή είναι 3 ημέρες απουσιών, χρειάζεται
βεβαίωση γιατρού. Αν όμως δεν πήγαμε στο γιατρό, τότε ο γονιός / κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει
μόνο τις 2 ημέρες. Οι απουσίες της 3ης ημέρας θα μείνουν αδικαιολόγητες.
γ) Έστω ότι κάποιος έχει κάνει ήδη πολλές απουσίες και οι γονείς του έχουν δικαιολογήσει ήδη 10 ημέρες
απουσιών. Αν λείψει κι άλλη ημέρα οι γονείς / κηδεμόνες δεν μπορούν να τις δικαιολογήσουν.

Μπορεί ένας μαθητής / μια μαθήτρια να απουσιάζει και να μη δικαιολογεί τις απουσίες;

Ναι, μπορεί να απουσιάζει και να μη τις δικαιολογεί. Ο νομοθέτης προέβλεψε την περίπτωση που ο γονιός δεν μπορεί να έρθει στο σχολείο κι έτσι επιτρέπει ένας μαθητής / μια μαθήτρια να έχει και αδικαιολόγητες απουσίες.

Μέχρι πόσες αδικαιολόγητες απουσίες μπορεί να έχει κάποιος;
Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τα ημερήσια Γυμνάσια, κάποιος μπορεί να έχει 64 αδικαιολόγητες απουσίες. Αυτό σημαίνει ότι η φοίτησή του θεωρείται επαρκής και του δίνεται το δικαίωμα να συμμετάσχει στις εξετάσεις του Μαΐου – Ιουνίου. Στις 65 αδικαιολόγητες απουσίες, μένει στην ίδια τάξη και θα πρέπει να
την επαναλάβει την επόμενη χρονιά.

Μέχρι πόσες δικαιολογημένες απουσίες μπορεί να έχει κάποιος;

Πάλι, σύμφωνα με όσα ισχύουν, κάποιος μπορεί να έχει μέχρι 50 δικαιολογημένες απουσίες. Συνολικά, λοιπόν, ένας μαθητής ή μια μαθήτρια μπορούν να έχουν μέχρι 114 απουσίες: 64 αδικαιολόγητες και 50 δικαιολογημένες.

Τι γίνεται στην περίπτωση που οι απουσίες είναι 115 ή περισσότερες;
Όταν οι απουσίες είναι περισσότερες από 115 και έως 164, τότε ο μαθητής / η μαθήτρια δεν έχει το δικαίωμα να πάρει μέρος στις εξετάσεις του Μαΐου – Ιουνίου και παραπέμπεται για εξέταση σε όλα τα μαθήματα (ακόμη και στη Γυμναστική) το Σεπτέμβριο, όταν όμως στα κύρια μαθήματα έχει μέσο όρο μεγαλύτερο από το 15.

Και τι γίνεται όταν οι απουσίες είναι περισσότερες από 164;
Τότε μία είναι η λύση. Να επαναλάβει την τάξη.

Υπάρχουν απουσίες που δε δικαιολογούνται;
Ναι, υπάρχουν. Δε δικαιολογούνται οι απουσίες από τις αποβολές, από τη Γυμναστική και οι μονόωρες απουσίες της 1ης ώρας ή όταν αποχωρεί ο μαθητής οποιαδήποτε ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.