“Τέλος Χρόνου”: Ένα ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την σκληρή εικόνα του σχολικού περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Το “Τέλος Χρόνου” είναι ένα ντοκιμαντέρ ενηλικίωσης και ακολουθεί τα παιδιά στο δικό τους καθημερινό σύμπαν.

Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2022, ενώ τον Δεκέμβριο 2022 θα συμμετάσχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους.

Από τις 23 Νοεμβρίου προβάλλεται στην Αθήνα στον Κινηματογράφο Δαναό, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στην Κρήτη, την Αμαλιάδα και σε νησιά των Κυκλάδων.

Είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζεται αυτό το θέμα με αυτόν τον τρόπο και στόχος μας είναι να ενισχυθεί η συζήτηση για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και να ενδυναμωθούν οι έφηβοι, οι νέοι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στην ταινία.

Η υπόθεση του ντοκιμαντέρ

Η Σοφία, ο Λορντ, ο Αλέξανδρος και ο Νίκος είναι μαθητές Λυκείου και ενώ αντιμετωπίζουν την πίεση των Πανελληνίων, η ζωή τους μπαίνει σε αναμονή όταν μια μαθητική κατάληψη επιβάλλει το κλείσιμο του σχολείου. Η κάμερα τους ακολουθεί στις μαθητικες τάξεις, στους διαδρόμους, στην κατάληψη που ξεσπά και στην τηλεκπαιδευση (εν καιρώ πανδημίας). Τα συναισθήματα και οι σκέψεις των μαθητών αποκαλύπτονται υπό το πρίσμα της επιβαρυμένης ψυχικής υγείας λόγω των παραπάνω.

Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς σκηνοθετεί την καθημερινότητα μιας ομάδας μαθητών Λυκείου λίγο πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις

Πρωταγωνιστές είναι η Σοφία, ο Λορντ, ο Αλέξανδρος και ο Νίκος. Στόχος τους, η ανάδειξη της ψυχικής υγείας των εφήβων. «Είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τις συναισθηματικές οδύνες των νέων με την δικαιολογία ότι είμαστε μικροί και ασήμαντοι, γιατί εάν θέλουμε να μιλήσουμε πραγματικά με στατιστικές, το ποσοστό αυτοκτονιών των νέων είναι εξίσου μεγάλο και τρομακτικό όπως των μεγαλύτερων», τονίζει η Σοφία. Και συμπληρώνει: «Μέσα από τη συμμετοχή μου στο ντοκιμαντέρ, θέλω να δείξω ότι δεν είμαστε απλά μαθητές αλλά άτομα…άνθρωποι με συναισθήματα και πραγματικές δυσκολίες».

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης, το πιο σημαντικό κομμάτι στη χρονοβόρα διαδικασία παραγωγής της ταινίας, ήταν «τα παιδιά να καταλάβουν τον λόγο της παρουσίας μου. Προσπάθησα να τους δείξω το ενδιαφέρον μου για τα ζητήματα που ήθελα να θίξω και πώς μπορούν εκείνα να βοηθήσουν σε αυτό».

Η κάμερα ακολουθεί τους μαθητές στο προαύλιο, στους διαδρόμους, στην τάξη, στο γραφείο του διευθυντή και την κατάληψη που ξεκινούν και θα φέρει αναστάτωση στο καθημερινό τους πρόγραμμα. «Ήταν απαραίτητο τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη παρουσία της κάμερας και να συνεχίσουν να δρουν με φυσικότητα στις δραστηριότητές τους», εξηγεί ο κ. Παλαιοκρασάς σημειώνοντας ότι η δημιουργία του ντοκιμαντέρ είχε εμπόδια μέσα και έξω από το σχολείο με την πανδημία του κορωνοϊού να δίνει μια άλλη τροπή στην πορεία της ιστορίας.

Δείτε το trailer

Σκηνοθεσία:Λουκάς Παλαιοκρασάς

Σενάριο:Λουκάς Παλαιοκρασάς

Διεύθυνση φωτογραφίας:Λουκάς Παλαιοκρασάς

Μοντάζ:Γιώργος Γεωργόπουλος

Ήχος:Λουκάς Παλαιοκρασάς

Μουσική:Γιώργος Καμαράς

Παραγωγή:Anemon Productions

Παραγωγοί:Ρέα Αποστολίδη

Παραγωγής:Ελλάδα

Διάρκεια:77΄

Διαβάστε επίσης:

Πανικός στο Βόλο: Παιδί διέφυγε από παιδικό σταθμό και τρύπωσε σε ξεκλείδωτο αυτοκίνητο – Συνελήφθη η υπεύθυνη

Θεσσαλονίκη: Η ποινή που επιβλήθηκε στους 4 μαθητές για τη σεξουαλική κακοποίηση 14χρονης

Κερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις για να παίξετε και να διασκεδάσετε στο The Christmas Factory στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (26/11)

Χαμόγελο του Παιδιού: “Απέλυσα 3 άτομα για κακοποίηση και τους προσέλαβαν σε άλλο φορέα”