Τέμπη: Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και την τραγωδία

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, συνήθως τα μικρά παιδιά είναι ίσως τα μεγαλύτερα θύματα της τραγικής κατάστασης που ζούμε.

Τραγωδία στα Τέμπη: Εφιαλτικές εκτιμήσεις ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν ίσως τους 50

Ο τραγικός απολογισμός της φονικής σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη έχει φτάσει ήδη στους 40 νεκρούς. Δυστυχώς, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις,τα θύματα της τραγωδίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ίσως ξεπεράσουν τα 50.

Σε περίπτωση που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση και βλέπουν τις ειδήσεις ή άκουσαν για την τραγωδία από φίλους/συμμαθητές και σας ρωτούν επίμονα να τους εξηγήσετε τι έχει συμβεί καλό είναι να διαβάσετε και να ακολουθήσετε τις συμβουλές που ακολουθούν.

Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στις εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν το γεγονός μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου, του ραδιοφώνου, των συζητήσεων που γίνονται στο σπίτι από τους ενήλικες.

• Προωθήστε τα νέα που θα δημιουργήσουν ασφάλεια: περιγράψτε τις προσπάθειες που γίνονται από την πολιτεία για τη φροντίδα των ανθρώπων αλλά και για τις κινήσεις στήριξης και συμπαράστασης (αιμοδοσία και ψυχολογική συμπαράσταση).

• Δώστε χώρο σε δικές τους ερωτήσεις. Διατηρήστε την ανοικτή επικοινωνία μαζί τους, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι κατανοούν από τα γεγονότα που συμβαίνουν, τι φοβούνται και τι χρειάζονται από εσάς στην παρούσα φάση.

Αποφύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές όταν τα παιδιά είναι παρόντα και μην τα κατακλύζετε με τυχόν δικά σας συναισθήματα φόβου, θυμού, αγωνίας.

• Απαντήστε μόνο σε αυτά που σας ρωτάνε.

Διατηρήστε τη ρουτίνα και την καθημερινότητά σας που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός αισθήματος ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: «Στο 3ο βαγόνι μητέρα έχασε το μωρό από τα χέρια της» – «Πού μπορώ να μάθω εάν ζει το παιδί μου;» – Γονείς αγωνιούν (video)

Κερατσίνι: Μητέρα κατήγγειλε ότι ανήλικοι απήγαγαν την 14χρονη κόρη της και ζητούσαν λύτρα 2.000 ευρώ (video)

Τέμπη: Θρήνος για τις δίδυμες Θώμη και Χρύσα που σκοτώθηκαν με την ξαδέρφη τους – Τα τραγικά παιχνίδια της μοίρας

Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση “Ένας Ελέφαντας στο δωμάτιο” στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη (5/3)