Θεοδωρίδου: Όχι ακόμη τα παιδιά με τον παππού και τη γιαγιά ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι

To Infokids.gr σε σημερινή ερώτηση προς την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους στο πλαίσιο της καθιερωμένης  ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παππούδων και κατά πόσο είναι ασφαλές μετά την ολοκλήρωση των 2 δόσεων εμβολίου να έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα εγγόνια καθώς και για το πότε προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών καθώς ήδη ξεκίνησε ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός αυτών της Ειδικής Αγωγής.

Οι ερωτήσεις του Infokids.gr

Δεδομένου ότι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων προχωρά ικανοποιητικά, πολλοί γονείς ρωτούν αν μπορούν οι παππούδες που έχουν εμβολιαστεί να είναι ξανά μαζί με τα εγγόνια τους περισσότερες ώρες την ημέρα πλέον χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος.

H κα Θεοδωρίδου απάντησε: «καταλαβαίνω τον καημό των μαμάδων που θέλουν τα εγγόνια να βρουν τη ζεστή αγκαλιά του παππού και της γιαγιάς, αλλά θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή ακόμη. Τα μέτρα δεν έχουν αλλάξει, δηλαδή και η τήρηση των αποστάσεων και οι μάσκες, διότι τα παιδιά μπορεί να μεταφέρουν τον ιό και ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι ο παππούς και η γιαγιά, είτε αν δεν έχουν ανοσολογικά απαντήσει σωστά, είτε το φορτίο που φέρουν τα παιδιά να είναι πολύ, μπορεί να νοσήσουν, έστω και ασυμπτωματικά. Επομένως λίγο υπομονή ακόμη»

Για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών

Επίσης, πολλοί εκπαιδευτικοί μάς ρωτούν και πραγματικά αναμένουν πότε θα εμβολιαστούν προκειμένου να επιστρέψουν στις τάξεις χωρίς το φόβο να νοσήσουν.

Απαντώντας  από την πλευρά του ο κ.Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι «η επόμενη σειρά για τους εμβολιασμούς είναι η ηλικιακή ομάδα των 70-75, ακολουθούν οι 65-69 και έχει ήδη πραγματοποιηθεί εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα 60-64. Ακολουθούν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με ειδικές παθήσεις και μετά οι εκπαιδευτικοί. Υπολογίζουμε ότι αυτό θα είναι στα τέλη Μαΐου».