Παρασκευή 21 Μαρτίου

Θεσσαλονίκη: Την Οδύσσεια θα αφηγείται ρομπότ που έφτιαξαν μαθητές

Το ρομπότ, ονομάζεται DuckyCode και αναπτύχθηκε από την ομώνυμη spin-off εταιρεία του ΑΠΘ

Η Οδύσσεια που έχει γοητεύσει μικρούς και μεγάλους και όχι μόνο στα σχολικά θρανία και ως μάθημα τώρα θα μεταφερθεί ακόμα πιο κοντά μας με την βοήθεια ενός ρομπότ που σχεδίασαν μαθητές. Το ρομπότ θα παίζει το ρόλο του αφηγητή.

Μετά τη χρήση και εφαρμογή γνώσεων προγραμματισμού και εκπαιδευτικής ρομποτικής, το ρομπότ, με την ονομασία DuckyCode που αναπτύχθηκε από την ομώνυμη spin-off εταιρεία του ΑΠΘ. Το επόμενο βήμα για τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι να θυμηθούν πληροφορίες, να δημιουργήσουν τις δικές τους εναλλακτικές ιστορίες και να τις παρουσιάσουν με τη βοήθεια του ρομπότ, οργανώνοντας, παράλληλα, το «ταξίδι» του Οδυσσέα πάνω σε έναν ειδικά σχεδιασμένο χάρτη, ξεπερνώντας προκλήσεις και εμπόδια.

Μέσω του ρομπότ οι μαθητές προσεγγίζουν την «Οδύσσεια»
Η παραπάνω διαδικασία που υλοποιείται με τη χρήση εκπαιδευτικής ρομποτικής στο πλαίσιο ερευνητικής παρέμβασης του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ), έχει στόχο να ενισχύσει το ενδιαφέρον των μαθητών για την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Σύμφωνα, άλλωστε, με όσα διαπιστώθηκαν μέχρι στιγμής φαίνεται ότι, μέσω του εκπαιδευτικού ρομπότ οι μαθητές προσεγγίζουν την «Οδύσσεια» με έναν διαδραστικό τρόπο, που συνδυάζει την τεχνολογία με την αφήγηση και τη δημιουργική σκέψη.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΑΠΘ, η έρευνα, την οποία συντονίζει η υποψήφια διδάκτορας Μαρία Παλιούρα, υπό την επίβλεψη του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Θεοδόσιου Σαπουνίδη, καταδεικνύει ότι η χρήση της εκπαιδευτικής ρομποτικής μπορεί να ενισχύσει τη μαθησιακή εμπειρία, αυξάνοντας τα κίνητρα, τον ενθουσιασμό, τον ψηφιακό γραμματισμό και τη συνεργατικότητα των μαθητών.

Σημειώνεται ότι το σύστημα DuckyCode αποτελεί μια υβριδική πλατφόρμα εκπαιδευτικής ρομποτικής και προγραμματισμού. Αποτελεί την εξέλιξη των συστημάτων CubesCoding και Robotiles, τα οποία έχουν ήδη διακριθεί σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς. Το DuckyCode περιλαμβάνει δύο υποσυστήματα: το πρώτο επιτρέπει τον προγραμματισμό με μαγνητικές εντολές χωρίς υπολογιστή, ενώ το δεύτερο αξιοποιεί γραφικά περιβάλλοντα μέσω υπολογιστή, κινητού ή ταμπλέτας. Στην παρέμβαση των σχολείων χρησιμοποιήθηκε το δεύτερο υποσύστημα, με τη παράλληλη χρήση υπολογιστών.


Διαβάστε επίσης:

4 Μαρτίου Παγόσμια ημέρα HPV: Γιατί πρέπει να ανησυχούμε;

Ανίτα Μπραντ σύζυγος Χάρη Χριστόπουλου: «Ένιωθα ενοχές γιατί γέννησα πρόωρα»

Ροή Ειδήσεων