Ο γυναικολόγος περιγράφει…
Η καισαρική τομή είναι μία χειρουργική επέμβαση που κατά την οποία το έμβρυο δεν βγαίνει κολπικά από τη μητριαία κοιλότητα μετά από λαπαροτομία και διάνοιξη του τοιχώματος της μήτρας.
Επιλέγεται όταν ο φυσιολογικός τοκετός εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου ή όταν η έγκυος φοβάται τόσο πολύ και προχωρά σε προγραμματισμένη καισαρική τομή. Τα ποσοστά καισαρικής στη χώρα μας αγγίζουν το 45-50%.
Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος, δρ. Στέργιος Παπαχατζόπουλος, εάν κάνετε προγραμματισμένη καισαρική τομή, η μαία του ιατρείου μας θα σας δώσει πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε.
Αυτό θα περιλαμβάνει:
- τι ώρα να φτάσετε στο νοσοκομείο
- πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε και να πίνετε – αυτό είναι συνήθως 6-8 ώρες πριν από την καισαρική τομή
- να κάνετε ντους πριν φύγετε από το σπίτι, για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης
- πότε πρέπει να σταματήσετε τις ενέσεις ηπαρίνης
- εάν πρέπει να παίρνετε άλλη φαρμακευτική αγωγή ή αντιβιοτικά
Φτάνοντας στην κλινική, θα κάνετε μια εξέταση αίματος ώστε να ελέγξουν τον αριθμό και την ποιότητα των ερυθρών σας αιμοσφαιρίων, σε περίπτωση που χάσετε αίμα κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής.
Ο γιατρός θα ρωτήσει την έγκυο τι είδους αναισθησία προτιμά (γενική ή επισκληρίδιο, ανάλογα με το τι επιτρέπεται να γίνει).
Το πιο πιθανό είναι να έχετε επισκληρίδιο αναισθησία. Αυτή είναι μια ένεση στη σπονδυλική σας στήλη που μουδιάζει το κάτω μέρος του σώματός σας, αντί για γενική νάρκωση. Έτσι, δεν αισθάνεστε πόνο και παραμένετε ξύπνια ώστε να μην στερηθείτε τις πολύτιμες στιγμές του τοκετού.
Τοποθετείται καθετήρας στην ουροδόχο κύστη.
Έπειτα καθαρίζεται η κατώτερη περιοχή της κοιλιάς με ένα αντισηπτικό και ο χειρούργος κάνει μία τομή οριζόντια λίγο πιο πάνω από το ηβικό οστό (τομή μπικίνι). Αυτό γίνεται γιατί η χαμηλή εγκάρσια τομή επουλώνεται καλύτερα, έχει μικρό κίνδυνο μετεγχειρητικής κήλης και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει στην μήτρα κάθετη τομή. Στη συνέχεια γίνεται μια νέα τομή (περίπου 8 έως 10 εκατοστών) στα τοιχώματα της μήτρας και ο γιατρός βγάζει με προσεκτικές κινήσεις το νεογνό.
Τέλος, κόβει τον ομφάλιο λώρο, αφαιρεί τον πλακούντα.
Μια καισαρική, χωρίς απρόοπτα, διαρκεί μεταξύ 20 και 40 λεπτών.