Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβoλιασμού των παιδιών – Ποια θα κάνουν 4η δόση εμβολίου

Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά νόσησης και εμβoλιασμού των παιδιών - Ποια θα κάνουν 3 δόση εμβολίου

Νέες διατάξεις ισχύουν πλέον τόσο για τα πιστοποιητικά νόσησης όσο και για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των παιδιών καθώς αποφασίστηκε η επέκταση της διάρκειάς τους.

Τι ισχύει εφεξής

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού είχε ισχύ 7 μηνών και το πιστοποιητικό νόσησης τριών μηνών. Με τα νέα δεδομένα  η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί 6 μήνες και η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού διαρκεί 9 μήνες. 

Ποια παιδιά θα πρέπει να επανεκδώσουν το πιστοποιητικό τους

Μετά τη δημοσίευση του νέου ΦΕΚ για αλλαγή στο χρονικό διάστημα ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, όσοι είχαν περάσει κορωνοϊο θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανέκδοση. Εως τώρα το πιστοποιητικό νόσησης είχε διάρκεια τριών μηνών και πλέον η διάρκειά του πάει στους 6.

Πώς εκδίδονται τα νεα πιστοποιητικά νόσησης

Εφόσον λοιπόν αυξάνεται η διάρκεια ισχύος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσω του gov.gr στη σελίδα https://eudcc.gov.gr/start/ να κατεβάσουν εκ νέου το πιστοποιητικό νόσησης και να το αποθηκεύσουν είτε στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού τηλεφώνου, είτε να τυπώσουν το έγγραφο και να το έχουν μαζί τους.

Ποια παιδιά θα κάνουν 3 δόση εμβολίου

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου εγκρίθηκε η διενέργεια τέταρτης δόσης εμβολίου σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Ειδικότερα όπως διευκρίνισε ” Τα νοσήματα υψηλού κινδύνου είναι η μεταμόσχευση και η νεφρική ανεπάρκεια. Για αυτά τα παιδιά αυτής της ηλικίας εγκρίθηκε η χορήγηση 4ης δόσης, ανάλογα με τους ενήλικες, η οποία θα πρέπει να χορηγείται 3 μήνες μετά από τη χορήγηση της 3ης δόσης.

Επίσης, σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών που ανήκουν στην ομάδα αυξημένου κίνδυνου- και να υπενθυμίσω η ομάδα αυτή περιλαμβάνει παιδιά παχύσαρκα, με διαβήτη, με καρδιοαγγειακά νοσήματα- στην ομάδα αυτή των παιδιών χορηγείται τρίτη δόση μετά από 6 μήνες από την προηγούμενη χορήγηση της δεύτερης δόσης.”

Διαβάστε επίσης:

Λάρισα: Θλίψη για την 43χρονη δασκάλα και μητέρα 2 παιδιών που “έφυγε” από τη ζωή

Το βίντεο ντοκουμέντο με τα γενέθλια της Τζωρτζίνας που έφερε δάκρυα στα μάτια

Ρούλα: «Είμαι στη φυλακή κι άλλοι έξω κάνουν πάρτι» – Μάνος: “Αδιάσειστα στοιχεία εναντίον της” – Η αποκάλυψη για την Ίριδα