Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα 2019;

Σκοπεύετε να περάσετε τις γιορτές στο σπίτι ή σε κάποιον ορεινό προορισμό; Σίγουρα ο καιρός θα παίξει ρόλο στην απόφασή σας και επιτέλους σήμερα μπορούμε να έχουμε τις πρώτες πιο αξιόπιστες προβλέψεις για τον καιρό τις ημέρες των γιορτών. Οι παλιοί έλεγαν πως ό,τι καιρό κάνει της Αγίας Βαρβάρας, τον ίδιο θα κάνει ανήμερα τα Χριστούγεννα. Θα είναι άραγε πράγματι έτσι;

Τι λέει ο μετεωρολόγος κ. Θοδωρής Κολυδάς;

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, ο καιρός στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει ορισμένες έντονες βροχοπτώσεις, από τις 10 έως τις 12 Δεκεμβρίου και μετά ξανά στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ τις επόμενες ημέρες μέχρι τις γιορτές αναμένεται όχι μόνο βροχές να μην έχουμε αλλά και πολύ μικρή αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία θα πέσει λίγο καθώς θα πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Ο ειδικός, αναρτώντας στο iefimerida ένα διάγραμμα προβλέψεων διαφορετικών προγνωστικών συστημάτων αναφέρει:

«Στο παραπάνω παράδειγμα με μια γρήγορη ματιά μπορούμε να διακρίνουμε τα δύο κύρια κύματα βροχοπτώσεων που έρχονται στις 11 και στις 15 του μηνός Δεκεμβρίου, ενώ στο πάνω μέρος βλέπουμε ότι η θερμοκρασία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. Στο μετεώγραμμα γίνεται αναφορά ότι έχω καλή προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας μέχρι τις 15 του μηνός. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, από εκεί και μετά οι αποκλίσεις των τιμών γίνονται μεγάλες και απέχουν πολύ από τον μέσο όρο (την μαύρη καμπύλη). Θεωρώ λοιπόν το μοντέλο αξιόπιστο μέχρι αυτήν την ημερομηνία και δεν ψάχνω για τις επόμενες ημέρες.»

Τι λένε τα μερομήνια για τις Γιορτές;

Ο Δεκέμβρης ξεκίνησε με χειμωνιάτικο καιρό, ενώ μέχρι σήμερα μπορεί να έχει κρύο αλλά διατηρείται η ηλιοφάνεια. Σύμφωνα με τα μερομήνια, ο καιρός επιδεινώνεται από τις 12 του μήνα, με πολύ ισχυρές βροχές αρχικά στα πεδινά και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά και εν συνεχεία (το διάστημα 15-17/12) με χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα της κέντρο-ανατολικής χώρας. Θα ακολουθήσει βελτίωση του καιρού, αλλά για σύντομο σχετικά διάστημα.

Από τις παραμονές των Χριστουγέννων προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Περαιτέρω ενίσχυση των φαινομένων με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας μετά τα Χριστούγεννα και με τα χιόνια να φθάνουν ως και σε πολλές πεδινές περιοχές της κέντρο ανατολικής χώρας καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου.

Ο Ιανουάριος θα ξεκινήσει κατά την πρώτη εβδομάδα του με πολύ κρύο καιρό και με χιόνια κατά διαστήματα ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κέντρο ανατολικής χώρας. Θα βελτιωθεί, έπειτα, σταδιακά αλλά θα παραμείνει κρύος. Προς τα μέσα του μήνα θα έχουμε τις αλκυονίδες ημέρες, το διάστημα 11-18/1.