Παρασκευή 23 Μαΐου

Τι μας συμβουλεύει για το πασχαλινό τραπέζι ο καθηγητής Καρδιολογίας

Και αυτό το Πάσχα θα απολαύσουμε το φαγητό μας, ωστόσο είναι χρήσιμο να έχουμε στο νου μας κάποιες καλές συμβουλές. Ισχύουν για όλους αλλά περισσότερο για όσους έχουν νηστέψει 40 ημέρες και ανθρώπους με προβλήματα καρδιάς.

Τι φαντάζεστε όταν ακούτε «πασχαλινό τραπέζι»; Μαγειρίτσα, κόκκινα αβγά, πίτες, τυριά και βέβαια αρνάκι και κοκορέτσι. Ξεχωριστά εδέσματα που φαντάζουν ακόμη πιο λαχταριστά σε όσους έχουν νηστέψει 40 ημέρες και για ανθρώπους με θέματα υγείας όπως οι καρδιοπαθείς. «Το πασχαλινό τραπέζι παρά την νοστιμιά του ενέχει πολλούς κινδύνους για υγιείς και για ασθενείς. Οι καρδιοπαθείς αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για αυτό και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις διατροφικές τους επιλογές που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και με σύνεση. Ο Γιώργος Κοχιαδάκης, καθηγητής Καρδιολογίας μας δίνει συμβουλές που είναι χρήσιμες για να να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς… παρατράγουδα. Ας δούμε τι έχει να πει.

Τι να προσέχουμε στο πασχαλινό τραπέζι

Εκείνο που πρέπει να ξέρουν -ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς- είναι ότι η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού, μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής, δύο με τρεις ημέρες αργότερα, για αυτό είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση που εμφανίσουν δύσπνοια ή υπερβολική κατακράτηση υγρών, να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια για την πρόληψη σοβαρότερων επιπλοκών.

Επίσης είναι σημαντική η αποφυγή της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών. Το κύριο πρόβλημα που προκαλούν τα κορεσμένα λιπαρά στην υγεία είναι ο αντίκτυπος στο επίπεδο της χοληστερόλης, καθώς η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οδηγεί σε αύξηση της κακής LDL χοληστερόλης, η οποία μπορεί να σχηματίσει αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες, που εμποδίζει τη ροή του αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Το αρνί είναι πλούσιο σε τέτοια λιπαρά για αυτό αφαιρέστε την πέτσα ή αν είναι δυνατόν προτιμήστε κατσίκι για το πασχαλινό γεύμα σας και συνοδεύστε το πάντα με άφθονα πράσινα λαχανικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, προκαλούν κορεσμό και εξουδετερώνουν την θρομβογόνο επίδραση των λιπιδίων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι να μαγειρέψω τη Μεγάλη Παρασκευή – Πιλάφι με αρακά χωρίς λάδι στο φούρνο

Μεγάλη Παρασκευή, τα Άγια Πάθη

Ροή Ειδήσεων