Υγιής εικόνα σώματος

Τι να πείτε στο παιδί σας όταν αισθάνεται «παχύ»;

Πώς να απαντήσετε για να καλλιεργήσετε μια υγιή εικόνα σώματος;

Πλέον, ζητήματα εικόνας σώματος και αυτοεκτίμησης επικρατούν, ακόμη και μεταξύ των μικρών παιδιών. Είναι σημαντικό για τους γονείς να αντιμετωπίσουν αυτά τα άγχη των παιδιών με υποστηρικτικό και εποικοδομητικό τρόπο. Όταν ένα παιδί εκφράζει προβληματισμούς για το μέγεθος του σώματός του, είναι απαραίτητο να ανταποκρίνεστε με ευαισθησία. Παρακάτω θα βρείτε μερικές οδηγίες για το τι πρέπει να πείτε στο παιδί σας όταν αναφέρει ότι αισθάνεται «παχύ» σε διαφορετικές ηλικίες, τονίζοντας τη σημασία της καλλιέργειας μιας θετικής εικόνας για τον εαυτό του και μιας υγιούς σχέσης με το σώμα του.

Τι να πείτε στο παιδί σας όταν αισθάνεται «παχύ»

Ηλικίες 0-3: Εκμάθηση των βασικών του σώματος

Για τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 0-3 ετών, είναι απαραίτητο να διατηρείται η συζήτηση απλή και κατάλληλη για την ηλικία. Μπορείτε να πείτε, ‘Όλοι έχουν λίπος στο σώμα τους. Το λίπος μάς βοηθά να μένουμε ζεστοί και μας δίνει ενέργεια.’

Αυτή η εξήγηση θέτει τα θεμέλια για την κατανόηση ότι το να έχουν λίγο λίπος στο σώμα τους είναι απολύτως φυσιολογικό και εξυπηρετεί έναν σκοπό.

Ηλικίες 3-5: Ενθάρρυνση της θετικότητας του σώματος

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η επίγνωσή τους για τις διαφορές στο σώμα μπορεί να αυξηθεί. Για τις ηλικίες 3-5, μπορείτε να απαντήσετε λέγοντας: “Τι εννοείς λέγοντας ότι είσαι παχύς; Όλοι έχουν λίπος στο σώμα τους. Το λίπος μας βοηθά να μένουμε ζεστοί και μας δίνει ενέργεια. Το σώμα σου έχει ακριβώς το σωστό μέγεθος για εσένα. “

Αυτή η απάντηση ενισχύει την ιδέα ότι το σώμα τους είναι τέλειο όπως είναι και ότι δεν χρειάζεται να αισθάνονται άσχημα για το μέγεθός τους.

Ηλικίες 6-11: Χτίζοντας την αποδοχή

Καθώς τα παιδιά μπαίνουν στο δημοτικό σχολείο, μπορεί να συνειδητοποιήσουν περισσότερο τις συγκρίσεις σώματος. Όταν εκφράζουν προβληματισμούς για το μέγεθός τους, μπορείτε να πείτε, “Τι εννοείς λέγοντας ότι είσαι παχύς; Όλοι έχουν λίπος στο σώμα τους. Γιατί νομίζεις ότι συμβαίνει αυτό; Μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερο λίπος και άλλοι έχουν λιγότερο. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να έχουμε λίπος στο σώμα μας. Το σώμα μας έχει το σωστό μέγεθος για εμάς.”

Αυτή η απάντηση ενθαρρύνει τα παιδιά να σκεφτούν κριτικά τις αντιλήψεις τους και ενισχύει την ιδέα ότι η διαφορετικότητα του σώματος είναι κάτι το φυσιολογικό.

Ηλικίες 11-18: Φροντίζοντας την κριτική σκέψη

Καθώς τα παιδιά περνούν στην εφηβεία, το θέμα της εικόνας του σώματος μπορεί να γίνει ακόμη πιο περίπλοκο. Σε απάντηση στο άγχος σχετικά με το ότι είμαι “παχύς”, μπορείτε να πείτε, “Τι εννοείς λέγοντας ότι είσαι παχύς; Το λίπος είναι απαραίτητο μέρος της βιολογίας μας. Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να αποθηκεύουν λίπος για να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες. Μερικοί άνθρωποι έχουν φυσικά περισσότερο και κάποια φυσικά έχουν λιγότερο. Τι πιστεύεις για το σώμα σου; Σε έχει κάνει κάποιος να νιώθεις άσχημα για το μέγεθός σου; Υπάρχουν πράγματα που σου αρέσουν στο σώμα σου;”.

Αυτή η απάντηση ενθαρρύνει ένα βαθύτερο επίπεδο σκέψης. Επιτρέπει στους εφήβους να σκεφτούν τα συναισθήματά τους, την εικόνα του σώματός τους και τυχόν εξωτερικές επιρροές που μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή τους. Επιπλέον, βοηθά στη μετατόπιση της προσοχής από την κριτική στην αποδοχή και την εκτίμηση για τη μοναδικότητα του σώματός τους.

Διαβάστε επίσης: 

10 tips για να διαχειριστείτε το βάρος του παιδιού σας

Ο ρόλος του παιδιάτρου στην παιδική διατροφή

Τι φταίει και δεν ψηλώνει; 6 παράγοντες που ευθύνονται για την αργή ανάπτυξη των παιδιών

Ροή Ειδήσεων