Ένα ανώδυνο σύμπτωμα που προκαλεί έντονη ανησυχία στις γυναίκες, που παραπέμπει συνήθως σε καλοήθεις παθήσεις
Πρόκειται για ανώδυνο σύμπτωμα που προκαλεί πολύ έντονη ανησυχία στις γυναίκες, συνήθως όμως εμφανίζεται σε καλοήθεις παθήσεις. Χρειάζεται προσοχή στους διαγνωστικούς και θεραπευτικούς χειρισμούς γιατί και ένα 5-10 % των καρκίνων του μαστού εκδηλώνονται έτσι όπως τονίζει ο Μαστολόγος – Χειρουργός Μαστού Γιάννης Π. Φύσσας.
Υπάρχουν δύο τύποι έκκρισης υγρού από τη θηλή. Η αυτόματη ρύση που γίνεται χωρίς εξωτερικούς χειρισμούς και η προκλητή ρύση που γίνεται με πίεση (άρμεγμα) της θηλής. Μας ενδιαφέρει μόνο η αυτόματη έκκριση, που θα την δείτε στο εσώρουχο ή το σεντόνι. Μην πιέζετε προκαταβολικά τις θηλές σας για να δείτε αν έχετε έκκριση υγρού, γιατί αν πιέσετε υπερβολικά, κάποια σταγόνα μπορεί να βγει ακόμα σε κάθε φυσιολογικό μαστό. Η παθολογική έκκριση – μην ανησυχείτε – θα φανεί μόνη της. Θα τη δείτε σαν ένα λεκέ στο εσώρουχο ή στη μπλούζα σας.
Η ρύση μπορεί να προέρχεται μόνο από τον ένα μαστό ή κι από τους δύο. Μπορεί επίσης να βγαίνει κάθε φορά από έναν πόρο μιας θηλής ή από πολλούς. (Είπαμε ότι σε κάθε θηλή καταλήγουν περίπου είκοσι πόροι. Ανάλογα με το είδος του υγρού, η ρύση μπορεί να είναι αιμορραγική (κόκκινη), ορώδης (διαφανής), πυώδης (παχύρρευστη) ή γαλακτώδης (λευκή). Αιμορραγική έκκριση μπορεί να σημαίνει θήλωμα, ινοκυστική μαστοπάθεια αλλά και καρκίνο. Ορώδης ή οροπυώδης έκκριση μπορεί να σημαίνει ινοκυστική μαστοπάθεια, πορεκτασία ή καρκίνο. Πυώδης έκκριση σημαίνει εκτασία των γαλακτοφόρων πόρων (πορεκτασία). Γαλακτώδης έκκριση σημαίνει ορμονικό πρόβλημα, εγκυμοσύνη ή λήψη κάποιων φαρμάκων ιδιαίτερα αν προέρχεται κι από τους δυο μαστούς. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται επίσκεψη στον ειδικό. Αυτός θα εκτιμήσει το είδος του υγρού, αν βγαίνει από τον ένα μαστό ή και από τους δύο, αν βγαίνει από ένα πόρο ή από περισσότερους και θα πάρει υγρό για κυτταρολογική εξέταση.
Υγρό από τη θηλή του μαστού: Πότε πρέπει να ανησυχείτε;
Η ρύση υγρού από τη θηλή, σε γυναίκες που δεν θηλάζουν, είναι ανησυχητικό σύμπτωμα που συχνά τις οδηγεί στο μαστολόγο. Σε γενικές γραμμές πρέπει περισσότερο να ανησυχείτε:
- Όταν το υγρό βγαίνει από έναν πόρο, του ενός μαστού, παρά όταν βγαίνει από πολλούς πόρους ή κι από τους δύο μαστούς.
- Όταν το υγρό είναι αιματηρό ή αραιό και άχρωμο, παρά πυκνόρευστο, πράσινο ή κίτρινο.
- Όταν το υγρό βγαίνει μόνο του, χωρίς να πιέζετε εσείς τη θηλή (αυτόματη ρύση).
Σε αιμορραγικό υγρό, οι πιθανότερες διαγνώσεις είναι το θήλωμα, η ινοκυστική μαστοπάθεια και ο καρκίνος. Σε πυκνόρρευστο πράσινο, λευκό ή κίτρινο υγρό, που βγαίνει από πολλούς πόρους, η πιθανότερη διάγνωση είναι η καλοήθης πορεκτασία.
Η γαλακτόρροια, δηλαδή η ρύση γαλακτώδους υγρού από πολλούς πόρους και των δύο μαστών είναι καλοήθης αλλά μπορεί να υποκρύπτει άλλη πάθηση, π.χ ένα αδένωμα υποφύσεως. Απαιτείται έλεγχος προλακτίνης ορού και επί αυξημένων τιμών ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις.
Σε κάθε περίπτωση ρύσεως υγρού από τη θηλή χρειάζεται επίσκεψη για έλεγχο από τον ειδικό μαστολόγο. Αυτός θα καθορίσει τη σειρά των εξετάσεων, θα ερμηνεύσει τα αποτελέσματά τους και θα συστήσει περαιτέρω τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση.
Υγρό από το στήθος: Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση θα γίνει με την κυτταρολογική εξέταση του υγρού και συμπληρωματικά με υπερηχογράφημα, μαστογραφία ή μαγνητική μαστογραφία ανάλογα με την περίσταση. Η σχολαστική κλινική εξέταση μπορεί να δείξει από ποιά περιοχή του μαστού προέρχεται η ρύση.
Υγρό από το στήθος: Ποια η κατάλληλα θεραπεία;
Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και εξαρτάται από τη διάγνωση.
Στην καλοήθη πορεκτασία με παχύρευστη πράσινη ρύση από πολλούς πόρους δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα γιατί είναι θέμα κατασκευής του μαστού που έχει διατεταμένους πόρους αλλά και δεν ανησυχούμε για καρκίνο. Αν όμως πρόκειται για φλεγμονή θα κάνουμε καλλιέργεια του υγρού και θα δώσουμε αντιβίωση.
Αν πρόκειται για καλόηθες θήλωμα, διάγνωση που τίθεται με την κυτταρολογική εξέταση τού, συνήθως αιματηρού, υγρού, αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί με μικροεπέμβαση γιατί τα θηλώματα κρύβουν την πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής.
Αν πρόκειται για γαλακτόρροια χωρίς να υπάρχει εγκυμοσύνη, ή γαλουχία λοχείας, εξετάζουμε τον άξονα της προλακτίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από έναν αδένα μέσα στο κρανίο.
Αν πρόκειται για κακοήθεια επεμβαίνουμε αναλόγως.