Τι συμβαίνει στο Σουδάν; Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες – Παιδιά ανάμεσά τους

Τι συμβαίνει στο Σουδάν; Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες - Παιδιά ανάμεσά τους

Ώρες αγωνίας περνούν οι περίπου 150 Έλληνες που ζουν στο Σουδάν το οποίο φλέγεται τα τελευταία 24ωρα. Στη χώρα ζουν περισσότεροι από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι περιμένουν οδηγίες για τον τρόπο που θα ξεφύγουν από τις εμφύλιες συγκρούσεις που μαίνονται στη χώρα.

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι δύσκολη», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Καστανιώτης.

«Αν δε βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις», τονίζει λέγοντας πως «έχουμε ενημερώσει τους Έλληνες να παραμείνουν στα σπίτια τους»

«Η κατάσταση στο Σουδάν είναι δύσκολη για όλους», αναφέρει σημειώνοντας ότι «οι Γάλλοι έχουν την ευθύνη για λογαριασμό της Ευρώπης για τον συντονισμό» και εξηγεί ότι οι όλες οι κινήσεις θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εγκλωβισμένοι Έλληνες, παιδιά ανάμεσά τους

Στην ορθόδοξη μητρόπολη του Χαρτούμ παραμένον εγκλωβισμένοι περίπου 15 Έλληνες, ανήμποροι να μετακινηθούν λόγω των οδομαχιών στην περιοχή. Ανάμεσά τους βρίσκονται και τρία παιδιά. Κάποιοι άλλοι ομογενείς τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Το σχετικό βίντεο που τράβηξαν οι ίδιοι προβλήθηκε από ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο ένας από τους τραυματίες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, που μίλησε στο OPEN, έχει τραυματιστεί στα πόδια και ο δεύτερος στην κοιλιά και τα πόδια.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι γιατροί δεν μπορούν να προσεγγίσουν το νοσοκομείο, αλλά καταβάλλονται σχετικές προσπάθειες.

«Εγώ τελείωσα» φαίνεται ότι φώναζε ο ένας τραυματίας, σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα, και καλούσε τον άλλο να τρέξει να σωθεί.

Η κα Αλεξάνδρα Καλημέρη παραμένει έως και τώρα εγκλωβισμένη στην ελληνορθόδοξη εκκλησία και έκανε λόγο για συνεχείς πυροβολισμούς, ακόμα και στην είσοδο του ναού.

«Πυροβολισμοί συνέχεια. (…) Οι πυροβολισμοί είναι και στην πόρτα της Μητρόπολης, πυροβολούν συνέχεια την πόρτα» είπε στον ΣΚΑΪ.

Ερωτώμενη εάν έχουν τα απαραίτητα ώστε να παραμείνουν στο σημείο για μέρες, ενημέρωσε πως έχουν προμήθειες για 3-4 μέρες.

Και η ίδια επεσήμανε πως τα νοσοκομεία έχουν σημαντικές ελλείψεις, ενώ έκανε λόγο για «τραγική κατάσταση. Ακούγονται συνέχεια φωνές έξω».

Η κα Καλημέρη έδωσε και βίντεο-ντοκουμέντα από το σημείο στα οποία ακούγονται πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών από την Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου «το ΥΠΕΞ από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.

Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση».

Τι συμβαίνει στο Σουδάν

Με περισσότερους από 180 νεκρούς και πάνω από 1.800 τραυματίες σε μόλις τρία 24ωρα, με θύματα στρατιωτικούς και πολίτες αδιακρίτως, το Σουδάν έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης ενός ιδιότυπου, λυσσαλέου εμφυλίου: Δύο στρατηγοί, πρώην στενοί συνεργάτες, ερίζουν μέχρι θανάτου για την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα τους.

Παραδόξως, στο Σουδάν δεν υπάρχουν αντιμαχόμενες παρατάξεις, με πολιτικές-ιδεολογικές ή θρησκευτικές διαφορές που να οδηγούν σε διχασμό και ένοπλη λύση των όποιων διαφορών. Αντιθέτως, οι φονικές συγκρούσεις διεξάγονται, ακόμη και στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ, μεταξύ δύο στρατιωτικών σωμάτων, του επίσημου «εθνικού» στρατού από τη μία και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Rapid Support Forces (RSF).

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα 5 άγνωστα Μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που πρέπει να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας

Σχολεία: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση – Πότε κλείνουν, πότε ξεκινούν οι εξετάσεις

Η αδελφή του 7χρονου που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα κάνει έκκληση «να βάλουμε μυαλό»