Εν μέσω αναταραχής και φόβους για πιθανές έκρυθμες εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της σύλληψης του δημάρχου της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, οι αρμόδιοι θα πρέπει να δώσουν οδηγίες για τους μαθητές σχολείων που θα αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες ή που μπορεί ήδη να βρίσκονται στην πόλη.
Από τις 26 έως τις 30 Μαρτίου πραγματοποιείται το 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης», υπό αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου.
Σύμφωνα με το έγγραφο της σχετικής έγκρισης από το υπουργείο Παιδείας, το Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, τη Δ/νση Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τη Δ/νση Δ.Ε. Πέλλας και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης. Απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίου, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) και Πρωτοβάθμιας (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού) σχολικών μονάδων από όλη την Ελλάδα, αλλά και την ομογένεια (ελληνικά σχολεία της Πόλης, της Ίμβρου και του εξωτερικού), που συμμετέχουν το τρέχον σχολικό έτος 2024-2025 στο εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ. Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο Δράσης «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης».
Σκοπός του Μαθητικού Συνεδρίου, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, είναι να προβάλει το έργο των μαθητικών ομάδων που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στους στόχους του Συνεδρίου συγκαταλέγονται η ενεργοποίηση των μαθητών/τριών των σχολικών μονάδων για την πρωτότυπη διαπραγμάτευση του θέματος της εργασίας τους, η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας, η ομαδική δουλειά για την εκπόνηση των εργασιών, η κινητοποίηση της κριτικής σκέψης, της πρωτοβουλίας, η αναζήτηση τρόπων δημιουργικής έκφρασης για την παρουσίασης των εργασιών τους, η αλληλεπίδραση και η αμοιβαιότητα. Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου συμβαδίζουν με τη θεματολογία του Εθνικού Δικτύου. Η συμμετοχή των μαθητικών ομάδων γίνεται με ομαδικές εργασίες.
Τι γίνεται με τα σχολεία που έχουν προγραμματίσει να στείλουν παιδιά στο συνέδριο;
Στο συνέδριο συμμετέχουν πολυάριθμα σχολεία από όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών. Ωστόσο, με δεδομένη την απαγόρευση συγκεντρώσεων και συναθροίσεων που έχει ήδη ανακοινωθεί, καθώς και τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί, τίθενται ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της αποστολής.
Δεδομένου ότι η κατάσταση ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τους μαθητές, είναι επιτακτική ανάγκη το Υπουργείο να εκδώσει άμεσα σχετικές οδηγίες, αποφασίζοντας αν η μετακίνηση προς την Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί ή όχι. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικά ποσά για τη μεταφορά και τη διαμονή των μαθητών, γεγονός που καθιστά την ανάγκη για άμεσες αποφάσεις ακόμη πιο επιτακτική.