Πέμπτη 17 Απριλίου

TikTok: Τι αλλάζει η πλατφόρμα – Όσα πρέπει να ξέρουμε οι γονείς για την προστασία των εφήβων

Τι αλλάζει στο TikTok για την προστασία των εφήβων, την εμπλοκή των γονιών και την πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη.

Πολλά παιδιά, έφηβοι και ενήλικες έχουν σχέση εξάρτησης από τα social media και δη το TikTok.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πολλά οφέλη, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό κανείς. Κρύβουν όμως και τεράστιες παγίδες, τις οποίες δεν μπορούν πάντα να αποφύγουν τα παιδιά και οι έφηβοι χωρίς τη συνεργασία των γονιών και σχετικών φορέων. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι ιθύνοντες του TikTok προσπαθούν να ενεργοποιήσουν γονείς και παιδιά ώστε να υιοθετήσουν ασφαλέστερες και πιο θετικές συνήθειες αναφορικά με τη σχέση τους με τα social media. Ποια είναι, λοιπόν, τα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση που έχει κάνει το TikTok σύμφωνα με νέα ενημέρωση που εξέδωσε;

Πιο «φιλικό» το TikTok στην ασφαλή χρήση

Ποιες είναι οι νέες πρακτικές και οι αλλαγές που έχει εφαρμόσει το Tiktok προς αυτήν την κατεύθυνση; «Καθημερινά, οι έφηβοι σε όλο τον κόσμο εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους, συνδέονται με φίλους και ανακαλύπτουν νέες γνώσεις μέσω του TikTok. Ενσωματώνουμε τις ισχυρότερες δικλείδες ασφαλείας στους λογαριασμούς των εφήβων από προεπιλογή για να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι θα έχουν θετικές εμπειρίες στην εφαρμογή μας και για να προσφέρουμε στους γονείς περισσότερες στιγμές ηρεμίας. Αυτό το διαπιστώνουμε με την επιτυχία του #LearnOnTikTok, το οποίο πυροδοτεί νέα ενδιαφέροντα για τα πάντα, από την τοπική γεωλογία μέχρι την αρχαία ιστορία. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η λειτουργία της θεματικής ροής STEM, εκατομμύρια νέοι αποκτούν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο κάθε εβδομάδα. Σήμερα, επεκτείνουμε τις δυνατότητες του Family Pairing, παρέχοντας στους γονείς νέες επιλογές ελέγχου του λογαριασμού του εφήβου τους, καθώς επίσης και μια λειτουργία που βοηθά τους εφήβους να αναπτύξουν ισορροπημένες ψηφιακές συνήθειες».

Απλά εργαλεία εποπτείας για οικογένειες

Η ανακοίνωση συνεχίζεται με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα ελέγχου από τους γονείς αλλά και για την αποσύνδεση των χρηστών. «Από την έναρξη λειτουργίας του Family Pairing – έλεγχοι γονικής μέριμνας του TikTok- πριν από πέντε χρόνια, διαρκώς προσθέτουμε νέες δυνατότητες, βασισμένες στην ανατροφοδότηση οικογενειών και κατόπιν συμβουλών από ειδικούς. Σήμερα, ενισχύουμε το Family Pairing, εισάγοντας έναν τρόπο για τους γονείς να εμποδίζουν τους εφήβους τους να είναι στο TikTok κατά τις ώρες που ελέγχουν οι ίδιοι. Κανένας έφηβος και καμία οικογένεια δεν είναι ίδια, και είτε πρόκειται για το χρονικό διάστημα που μοιράζεται ανάμεσα στα μέλη της, είτε στο σχολείο, είτε για τη νύχτα, είτε για ένα Σαββατοκύριακο, οι κηδεμόνες μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν τη νέα μας λειτουργία Time Away και να αποφασίσουν πότε είναι καλύτερο για τους εφήβους τους να κάνουν ένα διάλειμμα. Οι γονείς μπορούν επίσης να ορίσουν ένα επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα που να ταιριάζει καλύτερα στην οικογενειακή τους ζωή. Εάν τα σχέδια αλλάξουν, οι έφηβοι μπορούν να ζητήσουν επιπλέον χρόνο, αλλά οι γονείς είναι εκείνοι που λαμβάνουν την τελική απόφαση.

Επιπλέον, μια νέα λειτουργία του Family Pairing δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να βλέπουν ποιους λογαριασμούς ακολουθεί ο έφηβός τους, ποιοι τον ακολουθούν, καθώς και ποιους λογαριασμούς έχει μπλοκάρει. Έχοντας ορατότητα στο δίκτυό του, οι γονείς θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να κάνουν συνεχείς συζητήσεις και να τον βοηθήσουν να αναπτύξει τις δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού που χρειάζεται. Καταλαβαίνουμε επίσης, ότι οι γονείς θέλουν να γνωρίζουν περισσότερα για το περιεχόμενο με το οποίο ασχολείται στην εφαρμογή μας. Ως απάντηση, μέσα στους ερχόμενους μήνες, όταν ένας έφηβος αναφέρει ένα βίντεο που πιστεύει ότι μπορεί να είναι ενάντια στους κανόνες του TikTok, μπορεί να επιλέξει να ειδοποιήσει ταυτόχρονα έναν γονέα, κηδεμόνα ή άλλο έμπιστο ενήλικα, ακόμη και αν κανείς τους δεν χρησιμοποιεί το Family Pairing.

Με αυτές τις νέες ενημερώσεις, οι γονείς έχουν πλέον πρόσβαση σε περισσότερες από 15 λειτουργίες ασφαλείας, ευημερίας και ιδιωτικότητας. Μπορούν να:
• ενεργοποιήσουν ξανά τη ροή STEM, αν ο έφηβος την έχει απενεργοποιήσει. Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 100 χώρες και την επισκέπτονται εκατομμύρια έφηβοι, κάθε εβδομάδα
• καθορίσουν τα ημερήσια όρια χρήσης οθόνης, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, οι γονείς θα μπορούσαν να επιλέξουν να θέσουν ως όριο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τα 30 λεπτά στο TikTok και λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Μόλις το όριο αυτό ξεπεραστεί, ο έφηβος θα μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει το Tik Tok, μόνο εάν ο γονέας μοιραστεί μαζί του έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης. Ακόμη και αν ο γονέας δεν έχει προσαρμόσει κατάλληλα τις ρυθμίσεις του εφήβου χρήστη, όλοι οι κάτω των 18 ετών έχουν εξ’ ορισμού ημερήσιο όριο χρόνο οθόνης τα 60 λεπτά
• επαναφέρουν τον λογαριασμό του εφήβου στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ιδιωτικού λογαριασμού, αν τον έχει κάνει δημόσιο»

Υποστηρίζοντας τους εφήβους να αποκτήσουν ισορροπημένες ψηφιακές συνήθειες

Τέλος, το TikTok ανακοινώνει μια νέα λειτουργία που ενθαρρύνει τους εφήβους να αποσυνδέονται τη νύχτα, βοηθώντας τους να διαχειριστούν καλύτερα τον χρόνο τους στο διαδίκτυο. «Αν ένας έφηβος κάτω των 16 ετών χρησιμοποιεί το TikTok μετά τις 10 το βράδυ, η ροή For You θα διακόπτεται από τη λειτουργία χαλάρωσης, η οποία θα εμφανίζεται σε πλήρη οθόνη, συνοδευόμενη από χαλαρωτική μουσική. Στόχος είναι να τους βοηθήσει να χαλαρώσουν και να αποκτήσουν καλύτερη αίσθηση του χρόνου. Εάν ο έφηβος επιλέξει να συνεχίσει την περιήγηση μετά την πρώτη υπενθύμιση, θα εμφανιστεί μια δεύτερη ειδοποίηση σε πλήρη οθόνη, πιο δύσκολο να παρακαμφθεί. Όπως πάντα, το TikTok δεν αποστέλλει ενημερώσεις στους εφήβους κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια ρύθμιση που δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Η λειτουργία αυτή σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές της θεωρίας αλλαγής συμπεριφοράς, ενσωματώνοντας θετικές παροτρύνσεις που βοηθούν τους εφήβους να αναπτύξουν υγιής και μακροπρόθεσμες ψηφιακές συνήθειες. Σε χώρες όπου έχει ήδη εφαρμοστεί πιλοτικά, η πλειοψηφία των εφήβων επέλεξε να διατηρήσει την υπενθύμιση ενεργή. Τις επόμενες εβδομάδες, θα δοκιμάσουμε την προσθήκη ασκήσεων διαλογισμού στην υπενθύμιση χαλάρωσης, καθώς έρευνες δείχνουν ότι ο ενσυνείδητος διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.
Όπως συμβαίνει με κάθε νέα λειτουργία, ανυπομονούμε να λάβουμε ανατροφοδότηση από την κοινότητά μας και να παρέχουμε ενημερώσεις σχετικά με τα μελλοντικά μας σχέδια. Διεξάγουμε έρευνα με γονείς και εφήβους σε όλο τον κόσμο για να καταλάβουμε πώς αλλιώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη υγιών ψηφιακών συνηθειών».

Συνεργασία με τη βιομηχανία και την κοινωνία των πολιτών για την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τη διασφάλιση της ηλικίας

Η ανακοίνωση κλείνει με το σημαντικό θέμα της διασφάλισης της ηλικίας των χρηστών: «Η Επαλήθευση Ηλικίας αποτελεί μια από τις πιο σύνθετες προκλήσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες, τους νομοθέτες και τους ρυθμιστικούς φορείς. Στο TikTok, διατηρούμε αυστηρά τους κανονισμούς μας σχετικά με τα όρια ηλικίας, ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε νέες μεθόδους για να επαληθεύουμε την ηλικία των χρηστών της πλατφόρμας μας. Στο πλαίσιο της επιβολής της νομοθεσίας μας, συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τεχνολογία, όπως η μηχανική μάθηση, για να αποτρέπουμε άτομα κάτω των 13 ετών να βρίσκονται στην πλατφόρμα μας διασφαλίζοντας ότι οι έφηβοι απολαμβάνουν τη σωστή εμπειρία που είναι κατάλληλη για την ηλικία τους.

Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με την Telefónica για να κατανοήσουμε πώς οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες ηλικίας από τον πάροχο του τηλεφώνου τους για να επιβεβαιώσουν την ηλικία τους. Παράλληλα, το TikTok υποστηρίζει Τον Διάλογο Πολλαπλών Ενδιαφερομένων Για Τη Διασφάλιση Της Ηλικίας, μια πρωτοβουλία που συντονίζεται από το Centre for Information Policy Leadership και τη WeProtect Global Alliance. Η πρωτοβουλία αυτή φέρνει σε συνεργασία διαδικτυακές πλατφόρμες, ρυθμιστικές αρχές, νομοθέτες και οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας και των δικαιωμάτων των παιδιών, με στόχο την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών επιβεβαίωσης ηλικίας σε ολόκληρο τον κλάδο».

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει με τα κορίτσια; Σε έξαρση η βία μεταξύ ανηλίκων – Νέα περιστατικά σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη

Google@Infokids: Μία συνέντευξη για το Διαδίκτυο, τη βία και την ασφάλεια των παιδιών αλλά και τις θετικές πλευρές του Internet

Ροή Ειδήσεων