Τρίτη 29 Απριλίου

Google@Infokids: Μία συνέντευξη για το Διαδίκτυο, τη βία και την ασφάλεια των παιδιών αλλά και τις θετικές πλευρές του Internet

Το Infokdis συνομίλησε με την Ευγενία Μπόζου, Head of Government Affairs and Public Policy Google Greece, Cyprus and Malta σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Άραγε, η ίδια, αποτρέπει τα παιδιά στο περιβάλλον της να «μπαίνουν» στα social media;

Δυστυχώς, κάθε μέρα, νέα περιστατικά βίας, κακοποίησης και αρνητικών συμπεριφορών που αφορούν ανηλίκους έρχονται στο φως, συχνά συνδεδεμένα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό αναδεικνύει την κρίσιμη σημασία της διασφάλισης της ασφάλειας των παιδιών και των εφήβων στο διαδίκτυο και τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, καθιστώντας κάθε ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση ιδιαίτερα πολύτιμη. Πιστεύετε ότι οι νέες πλατφόρμες και εφαρμογές που αναπτύσσει η Google θα συνεισφέρουν ενεργά στην προστασία των παιδιών;

    Κανένας μας, πιστεύω, -εννοώντας πολιτεία, επίσημους φορείς, οικογένειες, εκπαιδευτικούς και φυσικά εταιρείες τεχνολογίας ή ψηφιακές πλατφόρμες- δεν έχει την πολυτέλεια σήμερα να αδιαφορήσει για τα περιστατικά βίας ανάμεσα σε ανηλίκους, ούτε φυσικά για κακοποιητικές συμπεριφορές ή άλλα προβλήματα που αναπαράγονται, μεγενθύνονται ή πολλαπλασιάζονται μέσω της ανεύθυνης, μη υγιούς χρήσης της τεχνολογίας. Θεωρώ, επίσης, ότι η χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συναποτελεί μία από τις πολλές πτυχές του θέματος, ενώ ταυτόχρονα, κάθε πλευρά έχει και ένα δικό της μέρος ευθύνης και ξεχωριστό ρόλο. Μόνο με συντονισμένες συνέργειες, ενημέρωση και συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

    Από την πλευρά της Google, στόχος μας είναι να φροντίζουμε ώστε τα παιδιά να παραμένουν ασφαλή στο διαδίκτυο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους γονείς με τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουν υγιείς ψηφιακές επιλογές για τις οικογένειές τους. Ακόμα, σκοπός μας είναι να ενδυναμώσουμε τα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειες προσφέροντάς τους ποιοτικές και κατάλληλες για την ηλικία τους διαδικτυακές εμπειρίες.

    Τα προϊόντα και οι πολιτικές μας είναι σχεδιασμένα να προστατεύουν τα παιδιά στο διαδίκτυο και να παρέχουν κατάλληλες για την ηλικία τους εμπειρίες. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία προεπιλεγμένων ρυθμίσεων για την αλληλεπίδραση, περιορισμούς περιεχομένου και περιορισμό της χρήσης δεδομένων, προκειμένου να προσφέρουμε μια ασφαλέστερη και προστατευτική για την ιδιωτικότητα εμπειρία. Οι τελευταίες ανανεώσεις στα προϊόντα και τις δυνατότητες ασφαλείας των παιδιών μας αναφέρονται στο πρόσφατο Blog μας για την ψηφιακή προστασία.

    Ενώ οι πολιτικές μας δεν επιτρέπουν σε παιδιά κάτω των 15 ετών να δημιουργούν τυπικό λογαριασμό Google, έχουμε εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσουμε αξιόπιστες και ασφαλέστερες εμπειρίες σε όλες τις πλατφόρμες μας που ταυτόχρονα προστατεύουν την ιδιωτικότητα των χρηστών.

    Ενδεικτικά σημειώνονται κάποια παραδείγματα προστασίας και ρυθμίσεων απορρήτου, που ελπίζω να φανούν χρήσιμα στους αναγνώστες σας:

    · Play: Οι εφαρμογές που περιλαμβάνουν παιδιά στο κοινό-στόχο τους πρέπει να πληρούν αυστηρότερες απαιτήσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης και αποκάλυψης των δεδομένων που συλλέγουν σύμφωνα με την Πολιτική για την Οικογένεια που διαθέτουμε. Αυτές οι εφαρμογές θα έχουν τη δυνατότητα να περιλαμβάνουν ένα ειδικό σήμα στην ενότητα ασφαλείας δεδομένων του Play για να ενημερώνουν τους χρήστες ότι ακολουθούν τις πολιτικές μας, βοηθώντας τους γονείς να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές για τις εφαρμογές που είναι καλύτερες για τη δική τους οικογένεια.

    · Search – Αναζήτηση: Το SafeSearch, που βοηθά στο φιλτράρισμα ακατάλληλων αποτελεσμάτων όταν είναι ενεργοποιημένο, είναι ενεργό από προεπιλογή για όλους τους συνδεδεμένους χρήστες κάτω των 18 ετών. Παρέχουμε, επίσης, στους ανήλικους τη δυνατότητα να ελέγχουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα. Οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών ή ο γονέας ή κηδεμόνας του μπορεί να ζητήσει την αφαίρεση των εικόνων του από τα αποτελέσματα της Google.

    · YouTube: Για εφήβους που δεν έχουν ρυθμιστεί με επιτηρούμενη εμπειρία στο YouTube, η αυτόματη αναπαραγωγή είναι απενεργοποιημένη και οι υπενθυμίσεις για την ώρα του ύπνου και τα διαλείμματα είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή. Οι γονείς των παιδιών και των εφήβων μπορούν, επίσης, να ρυθμίσουν μια επιτηρούμενη εμπειρία με ρυθμίσεις περιεχομένου και δυνατότητες ευημερίας (wellbeing features).

    · Ads – Διαφημίσεις: Αποτρέπουμε τις διαφημίσεις ευαίσθητης ηλικίας και αποκλείουμε στοχευμένες διαφημίσεις με βάση την ηλικία, το φύλο ή τα ενδιαφέροντα των ατόμων κάτω των 18 ετών.

    · Location History – Ιστορικό τοποθεσίας: Η κοινή χρήση τοποθεσίας είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή για όλους τους χρήστες, ενώ έχουμε περιορίσει τον χρόνο για τον οποίο μπορεί ένας χρήστης να μοιράζεται την τοποθεσία του. Το Ιστορικό Τοποθεσίας δεν αποθηκεύεται για γνωστούς χρήστες κάτω των 18 ετών.

    Σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και υιοθετήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τον περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών και των εφήβων στα κοινωνικά δίκτυα, πιστεύετε ότι κινούνται στην σωστή κατεύθυνση; Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό το θέμα;

      Όπως προανέφερα, κάθε πλευρά έχει ένα διαφορετικό ρόλο να παίξει. Ως Google υποστηρίζουμε ισορροπημένες ρυθμιστικές προσεγγίσεις που προάγουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο, σέβονται το δικαίωμα των χρηστών στην ιδιωτικότητα και διασφαλίζουν την πρόσβαση στην πληροφορία, κάτι που φαίνεται να είναι ευθυγραμμισμένο με την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης.

      Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στο να προσφέρουμε στους γονείς εργαλεία και τον σχετικό έλεγχο για να έχουν στη διάθεσή τους επιλογές και ευελιξία, ώστε να μπορούν να βρουν τις κατάλληλες λύσεις για τις οικογένειές τους, καθώς αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε ότι κάθε οικογένεια έχει τη δική της σχέση με την τεχνολογία. Τα προϊόντα και οι πολιτικές μας είναι σχεδιασμένα να προστατεύουν τα παιδιά. Σχετικά με την προστασία των παιδιών και των οικογενειών στο διαδίκτυο, έχουμε υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία προεπιλεγμένων ρυθμίσεων για την αλληλεπίδραση, περιορισμούς περιεχομένου, καθώς και περιορισμό της χρήσης δεδομένων για την παροχή μιας ασφαλέστερης, προστατευτικής για την ιδιωτικότητα εμπειρίας.

      Είμαστε πολύ χαρούμενοι που στην Ελλάδα, η εφαρμογή Family Link, η εφαρμογή γονικού ελέγχου μας, προτείνεται και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της κυβέρνησης (parco) για τους γονείς, αναγνωρίζοντας την υπεύθυνη προσέγγισή μας και τις προσπάθειές μας να γίνουμε μέρος της λύσης.

      Αποθαρρύνετε τα δικά σας παιδιά ή αυτά του περιβάλλοντός σας από τη χρήση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέχρι κάποια ηλικία; Τι συμβουλές δίνετε στους φίλους και συγγενείς που είναι γονείς σχετικά με την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών τους;

        Ως γονέας και ως φίλη ανθρώπων που έχουν παιδιά διαφόρων ηλικιών, επικεντρώνομαι περισσότερο στην υποστήριξη των παιδιών να δημιουργήσουν μια υγιή ισορροπία μεταξύ διαδικτυακών και εκτός διαδικτύου δραστηριοτήτων, παρά στην απαγόρευση. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε ότι τα παιδιά  έχουν χρόνο για χόμπι, σωματική δραστηριότητα, παιχνίδι με φίλους, επαφή με τη φύση, αλλά και χρόνο για να μην κάνουν κυριολεκτικά τίποτα, χωρίς βομβαρδισμό ερεθισμάτων, δηλαδή, χρόνο για πλήξη, όπως το αποκαλώ εγώ. Πιστεύω πως, αυτό είναι πολύ σημαντικό για να επιτρέψουμε στα παιδιά να σκέφτονται μόνα τους, να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και να γίνουν πιο δημιουργικά χρησιμοποιώντας την έμφυτη περιέργεια και τη τη φαντασία τους. Ένα φύλλο ή ένα κουτάλι μπορούν να γίνουν παιχνίδια ή πολύτιμοι θησαυροί! Για να είμαστε όμως ρεαλιστές, ο χρόνος στην οθόνη και η επαφή με το κινητό τηλέφωνο είναι σχεδόν αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας. Ως μητέρα, προσπαθώ να διδάξω στον γιο μου, από νωρίς, να είναι συνειδητός στις ψηφιακές του συνήθειες και τον καθοδηγώ να επιλέγει περιεχόμενο υψηλής ποιότητας που ευθυγραμμίζεται με τα ενδιαφέροντά του και τις οικογενειακές μας αξίες. Φυσικά, η χρήση γονικών ελέγχων και η θέσπιση χρονικών ορίων μαζί με σαφείς προσδοκίες γύρω από τον χρόνο στην οθόνη, είναι μέρος της στρατηγικής. Για να είμαι ειλικρινής, ακόμα και ο πεντάχρονος γιος μου έχει αρχίσει να αυτορυθμίζεται και αποδέχεται τα όρια χρόνου ως φυσικό μέρος της παρακολούθησης στο διαδίκτυο.

        Για τους εφήβους, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά για τις διαδικτυακές τους εμπειρίες, τους κινδύνους και τον πιθανό αντίκτυπο της υπερβολικής χρήσης οθόνης. Επίσης, πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και έτοιμοι να συζητήσουμε οτιδήποτε μπορεί να προβληματιζει το παιδί μας – εντός και εκτός τεχνολογίας.

        Και, φυσικά, να καθοδηγούμε τους εφήβους προς κατάλληλο και εποικοδομητικό περιεχόμενο. Αυτό περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς πόρους, δημιουργικές διεξόδους, καλλιτεχνικές αναζητήσεις,  Τέλος, νομίζω ότι ως γονείς πρέπει να προβάλλουμε υπεύθυνες συνήθειες τεχνολογίας και να αποτελούμε οι ίδιοι παραδείγματα για τα παιδιά μας. Και να βεβαιωθούμε ότι τους δίνουμε την προσοχή και τον χρόνο που χρειάζονται από εμάς χωρίς να παρεμβάλλονται οθόνες και τηλέφωνα υποβαθμίζοντας την ποιότητα του χρόνου που περνάμε μαζί.

        Ωστόσο, δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στις αρνητικές πτυχές… Το Διαδίκτυο είναι μια πλούσια πηγή γνώσης, ερεθισμάτων, αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας για παιδιά και ενήλικες. Πώς θα προτείνατε στους γονείς να το αξιοποιήσουν προς όφελος των παιδιών τους;

        Πιστεύουμε ότι, η τεχνολογία μπορεί να ενδυναμώσει τα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειες να εξερευνήσουν, να αναπτυχθούν και να μάθουν με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Προσφέρουμε προϊόντα και εμπειρίες περιεχομένου που είναι προσαρμοσμένα για να καλύψουν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους, βοηθώντας να ξεκλειδώσουν τη δημιουργικότητα, να επιτρέψουν την έκφραση, να εμπνευστούν, και να εξερευνήσουν όλα όσα αγαπάνε. 

        Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το πρόγραμμά μας “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου”, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο εδώ και 3 χρόνια διδάσκεται από Έλληνες εκπαιδευτικούς στα σχολεία και αναφέρεται ακριβώς στο πώς τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 10 έως 14 ετών μπορούν να αποκομίζουν όλα τα πολύτιμα οφέλη παραμένοντας ασφαλείς. Μαθαίνοντας σωστές συμπεριφορές, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους και προστατεύοντας την ιδιωτικότητά τους. Να προσθέσω στο σημείο αυτό ότι, μέσω του ίδιου προγράμματος, μπορούν και οι γονείς να επιμορφωθούν, ώστε να παίζουν έναν ενεργό ρόλο σε αυτή τη συνθήκη.

        Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το επόμενο μεγάλο βήμα σε πολλές πτυχές της τεχνολογίας. Ανοίγει η ενσωμάτωσή της στο Διαδίκτυο και τις εφαρμογές Google νέες ευκαιρίες για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους ενήλικες; Αν ναι, μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα;

          Οι έφηβοι είναι γηγενείς χρήστες του διαδικτύου και, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο διαδεδομένη, βρισκόμαστε στη μοναδική θέση να προσφέρουμε ασφαλέστερες εμπειρίες προϊόντων που τους επιτρέπουν να εξερευνήσουν και να επωφεληθούν από όλα όσα έχει να προσφέρει αυτή η νέα τεχνολογία. Έχουμε ακολουθήσει μια προσεκτική και σκόπιμη προσέγγιση για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, οι οποίες βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, με τους εφήβους, καθυστερώντας την πρόσβαση χρηστών κάτω των 18 ετών, ενώ συλλέγαμε ανατροφοδότηση και βελτιώναμε την ποιότητα των αποτελεσμάτων.

          Ακόμα, συνεργαζόμαστε στενά με ειδικούς για να σχεδιάσουμε το Gemini για εφήβους με επιπλέον προστασία, ενισχύοντας την υπάρχουσα προστασία περιεχομένου και εισάγοντας έναν ειδικό οδηγό για εφήβους.

          Λαμβάνοντας υπόψη την ίδρυση των Δημόσιων Σχολείων Ωνάση και την αύξηση του αριθμού των Πρότυπων Σχολείων, θα εξετάζατε την εισαγωγή περισσότερων εφαρμογών ως υποστηρικτικά εργαλεία στην εκπαίδευση;

            Το σχολείο είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να αποκτήσουν τα παιδιά μια ορθολογική, εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη επαφή με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα τεχνολογικά εργαλεία. Η συνεχής εξέλιξη της εκπαιδευτικής τεχνολογίας δημιουργεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την ενσωμάτωση περισσότερων εφαρμογών και ψηφιακών εργαλείων που μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στη μαθησιακή διαδικασία.

            Η Google, αναγνωρίζοντας αυτήν την ανάγκη, έχει αναπτύξει το πρόγραμμα Experience AI, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τις βασικές αρχές της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης. Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 11-14 ετών, παρέχει στους εκπαιδευτικούς δωρεάν παιδαγωγικά εργαλεία, όπως σχέδια μαθημάτων, διαφάνειες, φύλλα εργασίας και βίντεο. Αυτοί οι πόροι επιτρέπουν στους μαθητές να εξοικειωθούν με τη λειτουργία του AI με τρόπο βιωματικό και υπεύθυνο, βοηθώντας τους να αναπτύξουν κριτική σκέψη και δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες στο μέλλον.

            Στην Ελλάδα, το Experience AI υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, ενισχύοντας τις δεξιότητες των μαθητών σε ένα περιβάλλον όπου η τεχνολογία παίζει, πλέον, κεντρικό ρόλο. Η εισαγωγή περισσότερων εφαρμογών και υποστηρικτικών εργαλείων στην εκπαίδευση δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα, καθώς προετοιμάζουμε τους μαθητές για ένα μέλλον όπου η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι παντού γύρω μας.

            Σε έρευνα που διεξήχθη από το infokids.gr μεταξύ παιδιών και εφήβων σχετικά με το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, μία από τις απαντήσεις στην ερώτηση “Μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς το Διαδίκτυο;” ήταν η εξής: “Ναι, τη φαντάζομαι πολύ πιο γεμάτη με καθημερινές εμπειρίες απ’ ό,τι είναι τώρα, και με πιο σημαντικές σχέσεις. Προφανώς, τα κοινωνικά δίκτυα και το Διαδίκτυο έχουν ανοίξει έναν νέο κόσμο εμπειριών και επικοινωνίας, αλλά πιστεύω ότι μας έχουν περιορίσει κάπως σε αυτόν τον νέο κόσμο, κάνοντάς μας να χάνουμε απλά στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής, όπως το να πάμε σε μια μαγευτική τοποθεσία και να θαυμάσουμε πραγματικά τη θέα αντί να σκεφτόμαστε πώς να το δημοσιεύσουμε στα κοινωνικά δίκτυα, ή ακόμα και να πάρουμε το λεωφορείο και απλά να παρατηρήσουμε τον κόσμο έξω από το παράθυρο.” Θα θέλαμε το σχόλιό σας γι’ αυτό.

              Συχνά λέμε ότι ένα παιδί σήμερα, το οποίο ζει σε απομακρυσμένο χωριό, έχει πρόσβαση σε περισσότερη πληροφορία από εκείνη που είχε ακόμη και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σε προηγούμενες δεκαετίες! Και την ίδια στιγμή, παιδιά και ενήλικοι, μπορεί να χάνουμε πολύτιμες στιγμές και εμπειρίες, επειδή μένουμε απορροφημένοι σε μια οθόνη ή είμαστε αποσυνδεδεμένοι από τις σχέσεις μας, ή δεν έχουμε τα εργαλεία να φιλτράρουμε αυτόν τον ωκεανό πληροφορίας. Και όμως η τεχνολογία ειναι ένα εργαλείο τελικά… Ως άνθρωπος πιστεύω βαθιά ότι είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία χωρίς να την αφήσουμε να μας καταπιεί. Για να συνοψίσω, τα χρειαζόμαστε όλα και είναι και η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που μπορούμε να τα έχουμε όλα: τεχνολογία, κοινωνική δικτύωση και τεχνητή νοημοσύνη που εκτοξεύει τις ανθρώπινες δυνατότητες και ξεκλειδώνει τη δημιουργικότητά μας με τρόπους πρωτόγνωρους. Και, ταυτόχρονα, μπορούμε πλέον να έχουμε την εκπαίδευση, τη γνώση, την ψυχραιμία και τον χρόνο για να επανερχόμαστε στα βασικά: στους φίλους, στους αγαπημένους, σε ένα ηλιοβασίλεμα, ένα λουλούδι, ένα βιβλίο ή μια βόλτα στη πόλη -σε ό,τι πραγματικά μετράει για τον καθένα και μας γεμίζει τη ζωή με νόημα.  

              Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα συνομηλία μας.

              Διαβάστε επίσης:

              Άδειασαν σχολεία από γρίπη! – Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

              Δόμνα Μιχαηλίδου: «Προτεραιότητά μας το δημογραφικό και το στεγαστικό»

              Ροή Ειδήσεων