Το 13ο Δημοτικό Χαλανδρίου απέκτησε βιβλιοθήκη χάρη σε έναν μαθητή της Β’ Δημοτικού και… τα οριγκάμι του!

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ωραιότερη αληθινή ιστορία για να τιμήσουμε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, από αυτήν του μικρού Γρηγόρη και το πώς εμπνεύστηκε να γεμίσει κάθε τάξη του Δημοτικού Σχολείου του με βιβλία.

Ο Γρηγόρης γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 4,5 χρόνια του με τους γονείς του στο Σικάγο. Όπως μας εξηγεί η μαμά του, εκεί το fundraising (η συγκέντρωση χρημάτων για καλό σκοπό) είναι κάτι που συνηθίζεται σε σχολεία και κοινότητες, ήδη από πολύ μικρές ηλικίες. «Στον παιδικό σταθμό που πήγαινε, για παράδειγμα, γινόντουσαν γιορτούλες και αγώνες κ.λ.π. προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα και να αγοραστεί κάτι για κάποιον που το χρειάζεται. Συνεπώς, υπήρχε ήδη στο μυαλό του η έννοια της προσφοράς», συμπληρώνει η Σάννυ, η οποία μας εξηγεί, ότι με αυτή τη φιλοσοφία ζωής πορεύεται όλη η οικογένεια, αφού «ακόμα και όταν βαφτίστηκε ο Γρηγόρης δεν ζητήσαμε δώρα, παρά δωρεά για έναν γνωστό φιλανθρωπικό οργανισμό».

Η έλλειψη και η δασκάλα που ενέπνευσαν το σημαντικό έργο του Γρηγόρη

Όταν ο Γρηγόρης, ο οποίος λατρεύει το διάβασμα, ξεκίνησε την Α’ Δημοτικού στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, μετά λύπης του διαπίστωσε πως δεν υπήρχε κάποια μεγάλη δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ κάποιες μικρές που βρίσκονταν σε κάθε τάξη, είχαν ελάχιστα και πολύ παλιά βιβλία.

Ήταν ένα μεσημέρι στο Ολοήμερο της Β’ Δημοτικού, όταν η δασκάλα των εικαστικών που απασχολούσε τα παιδιά εκείνη την ώρα, τους έδειξε πώς να κάνουν ένα πουλάκι σε στιλ οριγκάμι. Ο Γρηγόρης θυμήθηκε, ότι κάτι τέτοιο έχει δει και στο σπίτι του! Πράγματι, η μαμά του είχε φέρει από την Αμερική ένα kit (ένα κουτάκι) που έδειχνε πώς να φτιάχνει κανείς οριγκάμι, το οποίο είχε έξω ένα πουλάκι σαν αυτό που έφτιαξαν στο σχολείο. Οπότε, επιστρέφοντας εκείνη τη μέρα στο σπίτι, ο μικρός άνοιξε με τη μαμά του το κουτί αυτό και άρχισε να φτιάχνει τα πρώτα του οριγκάμι.

Το αρχικό του ενδιαφέρον έγινε… πάθος! «Κάθε μέρα ξυπνούσε και έφτιαχνε από κάτι. Στην αρχή εύκολες κατασκευές,  μετά όλο και πιο δύσκολες, σε βαθμό που δεν μπορούσα να τον ακολουθήσω. Μερικές φορές δεν τα κατάφερνε και εκνευριζόταν, όμως λίγες ημέρες μετά το προσπαθούσε πάλι. Νομίζω τον γοήτευε η ιδέα, ότι με ένα μόνο κομμάτι χαρτί μπορούσε να κάνει τόσα πράγματα. ‘Κόλλησε’, μάλιστα, τόσο που πήγαινε στο σχολείο και έδειχνε και στους φίλους του πώς να τα κάνουν –πλέον όλο το σχολείο κάνει οριγκάμι!» περιγράφει γελώντας η μαμά του.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Γρηγόρης είχε τα γενέθλιά του και επειδή ο καιρός ήταν πολύ κακός και πάρτι δεν έκανε, άρχισε να σκέφτεται τι θα μπορούσε να κάνει με κάποια λίγα χρήματα που συγκέντρωσε. Συζήτησε με τους γονείς του και αποφάσισαν να πάρουν βιβλία για το σχολείο ή να ζητήσουν από τους φίλους του, αντί για δώρα να του φέρουν από ένα βιβλίο και να το πάει στο σχολείο, όμως… τα βιβλία αυτά δεν θα ήταν αρκετά.

«Παίδευε το μυαλό του και έλεγε: όλη μέρα κάνω οριγκάμι και διαβάζω βιβλία… τι μπορώ να κάνω με αυτό;», λέει η μαμά του, η οποία, βέβαια, ήταν και αυτή που του έδωσε την ιδέα: Άνοιξαν -για πλάκα αρχικά- μια σελίδα στο Gο Get Funding, ‘ανέβασαν΄ ένα βιντεάκι που δείχνει πώς να κάνει κάποιος οριγκάμι (δείτε παρακάτω) και καλούσαν τους χρήστες να προσφέρουν χρήματα για τη σχολική βιβλιοθήκη –ο κάθε ένας, μάλιστα, θα λάμβανε ως «ευχαριστώ», και ένα οριγκάμι φτιαγμένο από τα χεράκια του Γρηγόρη!

«Ο στόχος αρχικά ήταν πολύ μικρός -250 ευρώ. Καλύφθηκε δε σε μόλις 3 ημέρες! Επειδή έχουμε φίλους σε όλο τον πλανήτη, όποιος από αυτούς το έβλεπε έδινε χρήματα. Η σελίδα έμεινε ανοιχτή για λίγες ημέρες ακόμα και τελικά μαζεύτηκαν 370 ευρώ! Ποσό που ξεπερνούσε κατά πολύ τις προσδοκίες μας!», μας λέει περιχαρής η μαμά του.

Βιβλία για όλους!

Με τα χρήματα αυτά ο Γρηγόρης και η Σάννυ επισκέφθηκαν το βιβλιοπωλείο Little Book στο Χαλάνδρι, όπου βρήκαν και αγόρασαν βιβλία για όλες τις σχολικές τάξεις. Η ιδιοκτήτριά του βοήθησε να τα κάνουν «πακετάκια», τα οποία έπειτα ο μικρός δώρισε σε κάθε τάξη, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει σε κάθε τμήμα μία μικρή δανειστική βιβλιοθήκη που -με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών- απολαμβάνουν όλα τα παιδιά.

«Ο ενθουσιασμός των παιδιών δεν περιγράφεται! Αλλά και οι δάσκαλοι και η διευθύντρια βοήθησαν πολύ. Καταλαβαίνεις, έτσι, ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι μικρό για να συμβάλλουμε στο να γίνουν τα σχολεία μας καλύτερα! Γνήσιο ενδιαφέρον χρειάζεται και λίγη καλή διάθεση!» μας λέει η Σάννυ.

Και καταλήγει: «Ανάμεσα στα βιβλία που πήραμε, ήταν βέβαια και ένα με οδηγίες κατασκευής οριγκάμι. Περιττό να σας πω, ότι τώρα όλο το σχολείο φτιάχνει οριγκάμι –ο δε Γρηγόρης μπορεί πλέον να φτιάχνει φοβερά πράγματα!»

Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς είχαμε πάρα πολύ καιρό να μάθουμε για ένα τόσο εμπνευσμένο παιδί!

Μπράβο Σάννυ για το αγόρι που μεγαλώνεις!