Το 1ο Δημοτικό Σχ. Μουζακίου θα είναι το πρώτο ελληνικό σχολείο πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου θα είναι το πρώτο σχολείο πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα και η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει σε έναν χρόνο.

Τι το ξεχωριστό θα έχει αυτό το σχολείο;

Η καινοτομία του σχολείου έγκειται στο γεγονός ότι θα χρειάζεται την ελάχιστη ποσότητα ενέργειας για να λειτουργεί και αυτή θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές, από φωτοβολταϊκά και ηλιακά πάνελ. Μάλιστα, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου θα παράγει ενέργεια σε διπλάσια ποσότητα από αυτή που θα καταναλώνει.

Όπως εξήγησε στο Euronews.gr o Βαγγέλης Κατσαρός, πολιτικός μηχανικός, που έχει αναλάβει το απαιτητικό αυτό εγχείρημα “Το κτίριο του σχολείου είναι βιοκλιματικό. Είναι, δηλαδή, στραμμένο στο νότο, άρα έχουμε ένα ενεργειακό κέρδος τουλάχιστον 30%. Για να καλύψει αυτή την ελάχιστη ενέργεια που θα χρησιμοποιεί, θα εγκαταστήσουμε στη στέγη φωτοβολταϊκά 32 kWh, που θα είναι σε θέση να καλύψουν όλες τις ενεργειακές του ανάγκες και θα μπορούμε να καλύψουμε και διπλανά κτίρια του δήμου.”

Επίσης, το κτίριο θα διασφαλίζει φυσικό αερισμό με έξυπνο σύστημα διαχείρισης συνδυαζόμενο με παράθυρα ηλεκτρικής ανάκλησης, ενώ θα διαθέτει μετεωρολογικό σταθμό, αισθητήρες θερμοκρασίας – πίεσης – υγρασίας και μέτρησης του διοξειδίου του άνθρακα, εξαερισμό με σύστημα ανάκτησης θερμότητας 90%, ηχομόνωση και το σχολείο θα θερμαίνεται με φυσικό αέριο.

“Το 1ο  Δημοτικό σχολείο Μουζακίου θα λειτουργήσει με τη φιλοδοξία ότι αυτή η κατασκευή θα αποτελέσει πιλότο για μελλοντικές κατασκευές, όχι μόνο στο δήμο Μουζακίου, αλλά στην περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Ελλάδα γενικότερα” δήλωσε στο euronews.gr o  Γιώργος Κώτσος , πρώην δήμαρχος Μουζακίου.

Έτσι θα είναι το σχολείο μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες