Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας έχει το δικό του σεισμογράφο!

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας είναι από τα ελάχιστα ελληνικά σχολεία που διαθέτουν το δικό τους σεισμογράφο.

Το εν λόγω project δημιούργησαν την περσινή σχολική χρονιά οι μαθητές του ΣΤ2 με την βοήθεια και την πολύτιμη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, Ευθαλίας Αρβανίτη και Γιώργου Σφήκα, συμμετέχοντας στο διαγωνισμό  με θέμα «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο», στο πλαίσιο του έργου Η2020 «Open schools for open societies – OSOS» (Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία).

Η εξ ολοκλήρου δημιουργία του σεισμογράφου αποσκοπεί στην αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών για την επιστήμη. Ο σεισμογράφος που κατασκεύασαν οι εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι συνδεδεμένος με έναν υπολογιστή στον οποίο και στέλνει δεδομένα κατά την ύπαρξη σεισμικής δραστηριότητας.

Ο σεισμογράφος λειτουργεί όλο το 24ωρο

Οι μαθητές του σχολείου με τη βοήθεια των δασκάλων, οι οποίοι αποτελούν βασικό παράγοντα επιτυχίας, καθώς μέσα από την διδασκαλία – υποστηρίζουν τα κίνητρα των μαθητών-, συλλέγουν, αναλύουν και επεξεργάζονται σημαντικές παραμέτρους της σεισμικής δόνησης όπως: τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο έγινε ο σεισμός, τον υπολογισμό του μεγέθους του.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη μελέτη ενός φυσικού φαινομένου, αυτό της σεισμικής δραστηριότητας, με μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω της διδασκαλίας στην τάξη και προτείνει παιδαγωγικές πρακτικές οι οποίες βασίζονται πάνω σε μεθόδους έρευνας που είναι πιο αποτελεσματικές στην επιστήμη της εκπαίδευσης.

Συνδυάζοντας αυτές τις πρακτικές, τα παιδιά μπορούν να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και για το πώς αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Από την άλλη πλευρά, τονώνεται το κίνητρο των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων πάνω στη διδασκαλία. Επίσης, το έργο προσφέρει ευκαιρίες για τη συνεργασία μεταξύ σχολείων από διαφορετικές περιοχές και χώρες και ενθαρρύνει τις μεταξύ τους σχέσεις.