Το άγνωστο σύμπτωμα που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά μετά από νόσηση από κορωνοϊό

Πότε και πώς επιστρέφει στις αθλητικές δραστηριότητες παιδί που νόσησε με covid: Ο παιδίατρος απαντά

Στο ενδιαφέρον συμπέρασμα πως η θωρακαλγία μετά από νόσηση από SARS-COV2, φαίνεται να είναι αρκετά συχνό σύμπτωμα σε παιδιά, καταλήγει έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου και αναμένεται να παρουσιαστεί το συνέδριο της ΕΦΥΚΕ που θα διεξαχθεί στις 16-18 Δεκεμβρίου στο Νοσοκομείο Βόλου όπως διαβάζουμε στο e-thessalia.gr 

Μελέτη Παιδιατρικής για παιδιά που νόσησαν και εμφάνισαν συμπτώματα – Σύνδεση θωρακαλγίας και κορωνοϊού

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για αναδρομική μελέτη περιστατικών θωρακαλγίας παιδιών και εφήβων από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 που προσήλθαν στο ΤΕΠ ή νοσηλεύτηκαν στην Κλινική και εξετάζεται πιθανή συσχέτιση με προηγηθείσα νόσηση από τον κορωνοϊό. Η μελέτη θα ανακοινωθεί στο συνέδριο της ΕΦΥΚΕ από την κ. Αλίκη-Νικολίνα Τολίδου της Παιδιατρικής Κλινικής, ενώ την επίβλεψη της μελέτης είχε η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Βόλου κ. Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη.

Όπως τονίζεται στη μελέτη «η θωρακαλγία αποτελεί ένα συχνό αίτιο προσέλευσης παιδιών και εφήβων στο Τμήμα Επειγόντων Περισταστικών (ΤΕΠ) και οφείλεται συχνά σε μυοσκελετικά ή αναπνευστικά αίτια. Η νόσηση από SARS-COV2 μπορεί να προκαλέσει θωρακαλγία λόγω καρδιαγγειακών ή πνευμονικών επιπλοκών. Λίγες αναφορές υπάρχουν στη βιβλιογραφία για περιπτώσεις θωρακαλγίας, σε παιδιά και εφήβους, μετά από νόσηση από SARS-COV2.

Η διερεύνηση της συσχέτισης των περιπτώσεων θωρακαλγίας στο Παιδιατρικό ΤΕΠ Δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου με προηγηθείσα νόσηση από SARS-COV2 και ο προσδιορισμός της μέσης τιμής του χρονικού διαστήματος από τη προηγηθείσα λοίμωξη COVID-19, μέχρι την εμφάνιση της θωρακαλγίας ήταν στο επίκεντρο της μελέτης.

Ως μέθοδος χρησιμοποιήθηκε η αναδρομική ανάλυση των δεδομένων, από το ηλεκτρονικό αρχείο του Νοσοκομείου, των περιστατικών που προσήλθαν στο ΤΕΠ με θωρακαλγία σε περίοδο 14 μηνών και η συσχέτιση με προηγηθείσα λοίμωξη από SARS-COV2.

Αποτελέσματα

Συνολικά προσήλθαν στο ΤΕΠ, αιτιώμενοι για θωρακαλγία 58 ασθενείς από Φεβρουάριο 2021- Μάρτιο 2022. Σε όλους τους ασθενείς διενεργήθηκε εργαστηριακός έλεγχος (ε/ε) ενζύμων μυοκαρδιακής νέκρωσης, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ενώ ακτινογραφία θώρακος σε 45% (26/58). Ο ε/ε ήταν αρνητικός σε όλες τις περιπτώσεις πλην ενός περιστατικού με αυξημένη τροπονίνη. Το 1ο τρίμηνο του 2022 προσήλθε το 55% (32/58).

Προηγηθείσα νόσηση από SARS-COV2 είχε το 50% (16/32). Το μέσο χρονικό διάστημα από τη νόσηση μέχρι την εμφάνιση της θωρακαλγίας ήταν 8,2 εβδομάδες (2 μήνες). Η συσχέτιση μεταξύ θωρακαλγίας και προηγηθείσας-πρόσφατα-νόσησης από SARS-COV2, ήταν στατιστικά σημαντική, όσον αφορά στη διαφορά στη συχνότητα προσέλευσης λόγω θωρακαλγίας, αφού συνέπιπτε με την αύξησή της, συγκρίνοντας το 1ο τρίμηνο 2022 και τους προηγούμενους μήνες που αναλύθηκαν.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη το συμπέρασμα είναι πως η θωρακαλγία μετά από νόσηση από SARS-COV2, φαίνεται να είναι αρκετά συχνό σύμπτωμα σε παιδιά. Δεν είναι γνωστός ο παθογενετικός μηχανισμός. Χρήζει παρέλευση μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος και συλλογή δεδομένων για να διερευνηθούν παράγοντες κινδύνου και να γίνουν απαραίτητες συσχετίσεις. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν, όταν ο λοιπός εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος έχει αποβεί αρνητικός για συσχέτιση της συμπτωματολογίας με μυοσκελετικά και αναπνευστικά αίτια.

Διαβάστε επίσης:

Ο παιδίατρος προειδοποιεί: Αυτές είναι οι 5 λοιμώξεις που σχετίζονται με τον στρεπτόκοκκο Α – Προσοχή στα συμπτώματα

Ιδρύθηκε ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων παιδιών με αλλεργίες – Μια πρωτοβουλία που αξίζει να στηρίξουμε όλοι

Ελάτε να διασχίσουμε την μαγική πύλη του Kidom και να βρεθούμε στον υπέροχο κόσμο των Χριστουγέννων και του παιχνιδιού!