“Το bullying στο σχολείο οδήγησε την κόρη μου στην απόπειρα αυτοκτονίας”: Συγκλονίζει η μητέρα 15χρονης

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μέσα από την μαρτυρία της Σταυρούλας Γιανουκά, μητέρας ενός κοριτσιού το οποίο δέχθηκε άγριο bullying στο σχολείο του και έφτασε ένα βήμα πριν τον θάνατο.

Πώς ανακάλυψε η Σταυρούλα Γιανουκά ότι το παιδί της είναι θύμα bullying; Πώς αντέδρασε όταν έμαθε για την απόπειρα αυτοκτονίας και τι μήνυμα στέλνει στους γονείς; Σε όλες τις παραπάνω, αλλά και σε περισσότερες ερωτήσεις απάντησε η μητέρα στην εκπομπή του Alpha και την Ελεονώρας Μελέτη, «Μετά τα Μεσάνυχτα».

Πριν τρία χρόνια, όταν η κόρη της Σταυρούλας, ήταν τότε 15 ετών, πήγαινε στην πρώτη λυκείου και δέχθηκε άγριο bullying από τους συμμαθητές της. Το νεαρό κορίτσι είχε ξεκινήσει να αντιδρά άσχημα. Δεν έτρωγε, φοβόταν, είχε πολύ άγχος και έφτασε σε σημείο να χάνει τα μαλλιά της.

«Ξεκίνησε από μια παρέα συμμαθητών της. Ο λόγος στην αρχή ήταν μια ελιά, ένα σημάδι που είχε στο πρόσωπο και συνεχίστηκε όταν της ζήτησε ένας συμμαθητής της να κάνουν σχέση και εκείνη αρνήθηκε», δήλωσε η μητέρα της.

«Η κόρη μου ερχόταν με νεύρα στο σπίτι, δεν έτρωγε γιατί της είπαν ότι είναι παχιά και ήθελε να αδυνατίσει και άρχισαν να της πέφτουν τα μαλλιά. Φοβόταν η κόρη μου να μου αποκαλύψει αυτά που περνούσε από τους συμμαθητές της. Φοβόταν πως αν μου τα έλεγε όλα, εγώ θα πήγαινα στο σχολείο, θα έκανα φασαρία, θα το μάθαιναν τα παιδιά και θα γινόντουσαν χειρότερα τα πράγματα», συμπλήρωσε.

«Στην αρχή νόμιζα ότι είναι κάτι παθολογικό αυτό που έχει. Έτσι, λοιπόν την πήγα στον παιδίατρο για να της κάνει εξετάσεις. Ο παιδίατρος βρήκε τις εξετάσεις της κόρης μου, καθαρές και με συμβούλευσε ότι μάλλον το παιδί έχει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα και της πέφτουν τα μαλλιά. Ενημέρωσα και τη διευθύντρια για το ότι η κόρη μου είχε πολύ άγχος και αντιμετώπιζε προβλήματα με κάποια παιδιά στο σχολείο, αλλά και εκείνη με καθησύχαζε».

Στις 6 Δεκεμβρίου 2015, όμως, η σοβαρότητα της κατάστασης έγινε φανερή σε όλους.

«Εκείνη την ημέρα είχα πάει να πάρω την κόρη μου από το σχολείο και έβλεπα ότι αργούσε να βγει το παιδί. Με είδε η καθαρίστρια του σχολείου και μου είπε ότι η κόρη μου επιχείρησε να αυτοκτονήσει και είναι με τους δασκάλους. Δεν με είχε ενημερώσει κανείς. Τότε μπήκα μόνη μου μέσα στο σχολείο και είδα την κόρη μου σε χάλια κατάσταση και να είναι δυο καθηγητές πάνω από το κεφάλι της και να της μιλούν», είπε η μητέρα για την ημέρα που η κόρη της προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της.

Το μητρικό της ένστικτο, όπως χαρακτηριστικά είπε, την οδήγησε στο σχολείο όπου έμαθε πως η κόρη της λίγο πριν αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στις τουαλέτες, έπειτα από ένα ακόμη περιστατικό βίας (δύο μέρες πριν οι συμμαθητές της την είχαν σπρώξει από τις σκάλες με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι της).

«Πήγε να κάνει απόπειρα αλλά κάτι τη σταμάτησε […] Πήγα στις τουαλέτες, είδα έναν κουβά αναποδογυρισμένο και κατάλαβα τι είχε πάει να κάνει», ανέφερε μεταξύ άλλων η Σταυρούλα Γιανουκά. Μετά από αυτό το δυσάρεστο περιστατικό η μητέρα και η κόρη της επισκέφθηκαν ψυχολόγο, ενώ η νεαρή μαθήτρια άλλαξε και σχολείο.

«Το πιο δύσκολο όταν πέρασαν αυτά», είπε η μητέρα, «ήταν ο κόσμος. Τα σχόλια ήταν πολλά, αλλά για να το ξεπεράσεις πρέπει να σε νοιάζει μόνο το παιδί σου. Μην ακους τους άλλους. Εγώ αυτό έκανα και θεώρησα χρέος μου να μιλήσω για αυτήν μας την περιπέτεια για να αφυπνίσω τον κόσμο, τους γονείς».

Σήμερα η νεαρή κοπέλα έχει αφήσει πίσω της αυτή την ιστορία, είναι φοιτήτρια και όπως είπε η μητέρα της: «Έχει αυτοπεποίθηση, χαμογελάει και “πατάει”».