Το διάβασμα είναι θεμελιώδες στην… οικογενειακή ευτυχία

Το διάβασμα βιβλίων είναι μία από τις πρώτες και πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ο κάθε γονιός με το παιδί του εύκολα και… παντού.

Κάθε μπαμπάς ή μαμά μπορεί να ξεκινήσει να διαβάζει στο παιδί του από πολύ μικρή ηλικία και να συνεχίσει για όσο και οι δύο νιώθουν ευχάριστα με αυτό.

Έχει αποδειχθεί, άλλωστε, ότι το να διαβάζουμε δυνατά σε ένα παιδί, ειδικά μικρής ηλικίας, συμβάλλει θετικότατα στην ψυχική και νοητική του ανάπτυξη, αλλά και στις γνώσεις του.

Ο David G.Allan, αρθρογράφος στο cnn.com και μπαμπάς δύο κοριτσιών, συνειδητοποίησε ότι αυτή η συνήθεια – να διαβάζει, δηλαδή, στις κόρες του βιβλία – τον έκανε πολύ ευτυχισμένο και το ίδιο συνέβαινε και με εκείνες.

Πώς το κατάλαβε και γιατί συνεχίζει μέχρι σήμερα;

«Ξεκίνησα να διαβάζω στην μεγάλη μου κόρη όταν ήταν ακόμα μωρό. Είχα χτίσει ένα τελετουργικό, το οποίο αγαπούσαμε όλοι πολύ. Καταλαβαίνετε τη λύπη που ένιωσα όταν μου είπε πως ήταν πολύ μεγάλη πια για να της διαβάζω και ήθελε να σταματήσουμε»,γράφει ο David.

«Βέβαια, δεν της έδειξα ότι στεναχωρήθηκα και δεν το ξανασυζήτησα ούτε με τη σύζυγό μου. Ήταν, άλλωστε, 8 ετών πια. Μπορούσε να διαβάζει μόνη της, χωρίς εμάς δίπλα της. Απογοητεύτηκα, αλλά σεβάστηκα την απόφασή της. Προσπαθούσα να με παρηγορήσω υπενθυμίζοντάς μου ότι έχω άλλη μία κόρη που θέλει ακόμα να της διαβάζω και ότι η μεγάλη μου ήταν πια ικανή να κάνει πράγματα μόνη», συνεχίζει.

«Η χαρά που πήρα, όμως, όταν μου είπε ότι θέλει να ξαναρχίσουμε το διάβασμα δεν περιγράφεται. Μου εξομολογήθηκε ότι σε όλους αρέσει να τους διαβάζουν βιβλία “ακόμα και στους μεγάλους” και από τότε συνεχίζουμε αδιάκοπα. Κατάλαβα, λοιπόν, ότι το “τελετουργικό” του διαβάσματος δεν  ήταν κάτι που απολάμβανα μόνον εγώ αλλά και εκείνη. Την αξία, άλλωστε, του διαβάσματος στα παιδιά την ενισχύουν και χιλιάδες έρευνες που έχουν γίνει. Η πιο πρόσφατη που διάβασα συγκέντρωσε στοιχεία από 19 έρευνες, τα οποία αποδείκνυαν ότι το μεγαλόφωνο διάβασμα βιβλίων ήταν σημαντικά ευεργετικό και για τα παιδιά και για τους γονείς.

Η αφήγηση βιβλίων στα παιδιά βελτιώνει τη γνωστική τους ανάπτυξη και μειώνει τα προβλήματα συμπεριφοράς δείχνουν οι έρευνες. Όπως ακριβώς και τα επιτραπέζια παιχνίδια, η ανάγνωση στα παιδιά αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής τους, ενώ ξεπερνά σε οφέλη και τον διάλογο, αφού εκθέτει τα παιδιά σε καινούριο λεξιλόγιο και εκφράσεις.

Επιπλέον, οι εικόνες και οι συζητήσεις πάνω στα θέματα των βιβλίων βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν μια γενικότερη εικόνα για τον κόσμο και να κατανοήσουν πολλά πράγματα της καθημερινότητας και της ζωής. Για να μην μιλήσω για τα συναισθήματα με τα οποία έρχονται σε επαφή τα παιδιά…

Όσον αφορά στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, η διαδικασία ανάγνωσης ενός βιβλίου είναι πολύ διασκεδαστική, ενώ η πράξη και μόνο δημιουργεί έναν γερό δεσμό ανάμεσα σε εκείνους και το παιδί.

Πώς κατάφερα να επαναφέρω το τελετουργικό ανάγνωσης στην οικογένειά μου;

Αν διακόψατε την αφήγηση βιβλίων στα παιδιά μην θεωρήσετε απαραίτητα ότι… μια εποχή τελείωσε. Αφήστε αυτό το παράθυρο ανοιχτό και αν δείτε ότι και τα παιδιά το θέλουν συνεχίστε από εκεί που είχατε σταματήσει.

Το να επαναφέρετε αυτή τη συνήθεια δεν είναι καθόλου δύσκολο. Ιδανική ώρα, για παράδειγμα, είναι η ώρα του ύπνου. Αν τα παιδιά το θέλουν θα είναι σαν να μην σταματήσατε ποτέ.

Μπορείτε, επίσης, να μην το κάνετε καθημερινά. Λίγες ώρες την εβδομάδα ή μια ιστορία όταν το παιδί δεν νιώθει πολύ καλά, ίσως και να αρκούν.

Κι αν τα παιδιά δεν θέλουν να τους διαβάζετε βιβλία εσείς κάντε το για το σύντροφο ή τη σύντροφό σας. Όπως είπε και η κόρη μου “σε όλους αρέσει να τους διαβάζουν βιβλία”.

Το να διαβάζεις δυνατά σε κάποιον άλλο κάνει καλό και σε εσένα.

Ξέρω ότι θα στεναχωρηθώ πολύ όταν οι κόρες μου μου ζητήσουν να σταματήσουμε να διαβάζουμε βιβλία όλοι μαζί. Κάποτε και αυτό θα γίνει και εγώ θα λυπηθώ, το γνωρίζω. Δεν θα μετανιώνω, όμως, ποτέ για την ποιοτική ώρα που πέρασα μαζί με τις κόρες μου και τα υπέροχα βιβλία που μοιραστήκαμε…», καταλήγει στο κείμενό του ο David.

Πηγή: cnn.com