Το ένα σε εργοστάσιο, το άλλο σε… στρατόπεδο: Δύο από τα πιο παράξενα σχολεία βρίσκονται στην Εύβοια!

Εύβοια: Δύο παράξενα σχολεία

Ανακαλύπτοντας τα μοναδικά σχολεία της Εύβοιας (στα οποία μάλλον δε θα θέλαμε να φοιτήσουμε).

Αν κάποιος σας ελεγε ότι υπάρχουν δύο εξαιρετικά παράξενα σχολεία στην Εύβοια, ίσως να τον κοιτούσατε με απορία. Όμως, η πραγματικότητα είναι πιο παράξενη από ό,τι φαντάζεστε.

Συχνά, η εκπαίδευση αποτελεί τον καθρέφτη της κοινωνίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, η Εύβοια δεν ήταν εξαίρεση. Τα δύο αυτά σχολεία αποτελούν παράδειγμα μιας διαφορετικής προσέγγισης στην εκπαίδευση, μιας προσέγγισης που αντικατοπτρίζει τις ανάγκες και τις αξίες μιας ολόκληρης κοινότητας.

Τι έκανε λοιπόν αυτά τα σχολεία τόσο ιδιαίτερα; Και γιατί προκάλεσαν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον; Η απάντηση δεν είναι απλή.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες. Το παράδοξο είναι ότι, αν και αντιμετωπίζουμε προβλήματα, υπάρχουν λύσεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν η έλλειψη κατάλληλων κτιρίων για τη διεξαγωγή μαθημάτων. Τα δύο αυτά μοναδικά και παράξενα σχολεία στην Εύβοια μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση είναι ένα διαρκές ταξίδι βελτίωσης και ανάπτυξης. Μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Σχολείο σε στρατόπεδο στη Χαλκίδα

Πριν από μερικά χρόνια, στην καρδιά της Χαλκίδας, υπήρχε ένα σχολείο που σίγουρα θα σας κάνει να απορείτε. Κάποτε υπήρχε ένα σχολείο σε στρατόπεδο! Το περιστατικό συνέβη το 2010, όταν πάνω από 600 μαθητές βρέθηκαν χωρίς κτίριο στη Χαλκίδα, καθώς το προηγούμενο κρίθηκε ακατάλληλο λόγω προβλημάτων στατικότητας.

Τι έγινε τότε; Η λύση ήταν εκπληκτικά δημιουργική. Ένα τμήμα του τάγματος πεζοναυτών έδωσε τη λύση, τοποθετώντας κοντέινερς στο στρατόπεδο για να φιλοξενήσει το σχολείο. Ευτυχώς, αυτή η προσωρινή λύση δεν διήρκεσε πολύ. Μετά από λίγα χρόνια, μεταφέρθηκαν σε ένα ολοκαίνουργιο κτίριο στο κέντρο της πόλης.

Δείτε την παρακάτω φωτογραφία και φανταστείτε πώς ήταν η καθημερινότητα των μαθητών της Χαλκίδας όταν πήγαιναν σχολείο.

Σχολείο σε στρατόπεδο στη Χαλκίδα

Σχολείο σε εργοστάσιο στη Χαλκίδα

Ένα από τα πλέον παράξενα σχολεία που μπορεί να συναντήσει κανείς βρίσκεται στην καρδιά της Χαλκίδας. Αυτό το σχολείο δεν ήταν άλλο από ένα ερείπιο παλιού εργοστασίου.

Πριν από μερικά χρόνια, τα παιδιά της περιοχής έκαναν μάθημα ανάμεσα στα χαλάσματα, με την ελπίδα ότι κάποτε θα μετακομίσουν σε ένα καινούργιο, πιο λαμπερό κτίριο με χρώματα και καινούργιες πόρτες και παράθυρα.

Το πρόβλημα αυτού του παράξενου σχολείου έγινε ευρέως γνωστό και συγκίνησε ολόκληρη την Ελλάδα. Ακόμα και ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, βοήθησε στην επίλυσή του.

Τελικά, το 2008, το σχολείο μεταφέρθηκε σε ένα ολοκαίνουργιο κτίριο και το πρώην εργοστάσιο έμεινε σε ησυχία. Το σχολείο τώρα φέρει το όνομα του αείμνηστου προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, που είχε μεγάλη συμβολή στην κατασκευή του νέου κτιρίου.

Σχολείο σε εργοστάσιο στη Χαλκίδα

Σχολείο σε εργοστάσιο στη Χαλκίδα

Αυτά τα δύο παράξενα σχολεία στην Εύβοια μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να επενδύουμε στην εκπαίδευση και στο μέλλον των νέων μας, ώστε να μην αναγκαζόμαστε πλέον να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

Πληροφορίες από: evianews.com

Διαβάστε επίσης:

«Ανησυχία για τα σχολικά κτήρια»: Μεγάλος ο φόβος για τους σεισμούς σε αυτή την περιοχή

Λύκεια: Πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια των παιδιών – Μαθητής πήγε στο νοσοκομείο