«Το κλουβί της τιμωρίας»: Σοκαρει καταγγελία για την Κιβωτό – Κλείδωναν τα παιδιά χωρίς φαγητό και νερό

«Το πράσινο κλουβί της τιμωρίας»: Σοκαρει καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου

Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας 19χρονου πρώην τροφίμου ο οποίος κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ότι έπεσε θύμα ασέλγειας από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, φαίνεται πως όλο και περισσότερα στόματα ανοίγουν και πληθαίνουν οι καταγγελίες καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Ειδικότερα, σε κάποιες καταγγελίες παιδιών και γονιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας γίνονται αναφορές για την ύπαρξη κλουβιών στα οποία υπεύθυνοι κλείδωναν τα παιδιά για τιμωρία.

Καταγγελία σοκ για «το κλουβί της τιμωρίας» στον Βόλο

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, μητέρα παιδιών που φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου, ανέφερε: «Δυστυχώς ήταν και τα δικά μου παιδιά στην Κιβωτό, φοβάμαι κιόλας να πω το οτιδήποτε… Δυστυχώς έχει κακοποιηθεί και το δικό μου παιδί το μεγάλο, ο γιος μου που είναι 15 χρονών. Πριν από κάποιους μήνες, γιατί βασικά εγώ τα παιδιά τα πήρα τώρα. Γνωρίζανε φυσικά ότι τα παιδιά κακοποιούνται και είχαν γίνει διαφορά περιστατικά και ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν ενήμερος», ανέφερε η μητέρα αρχικά.

«O γιος μου ο μικρός τώρα είναι εννιά, όταν ήταν στο Βόλο, απ’ ότι μου είπε το παιδί και έχω δώσει και φωτογραφίες στον Συνήγορο του Πολίτη, τους έχω στείλει δηλαδή και υλικό. Κλείδωναν το παιδί μέσα και όχι μόνο το δικό μου το παιδί, απλά δυστυχώς ήταν και το δικό μου παιδί μέσα σε όλο αυτό. Κλείδωναν τα παιδιά μέσα σε κλουβί χωρίς φαγητό, χωρίς νερό όλη την ημέρα και το άφηναν εκεί για τιμωρία. Για παραδειγματισμό. Δηλαδή ζούμε σε συνθήκες μεσαίωνα. Και όμως υπάρχουν φωτογραφίες από το κλουβί αυτό, διότι εγώ πήγα στο Βόλο. Αν μάθουν ότι εγώ μίλησα…», πρόσθεσε.

«Είχε σωματική βία, τον είχαν χτυπήσει. Υπήρχε μέσα κάποιος από την Κιβωτό ο οποίος τέλος πάντων ήταν παιδαγωγός και απ’ ό,τι μου είπε εμένα το παιδί ‘’ήμουν και εγώ στο περιστατικό, με είχαν χτυπήσει. Είχα φάει χαστούκια’’. Και αυτός ο κύριος που πήγε στην Αστυνομία του Βόλου, ο γιος μου τον γνώριζε και μου είπε ότι είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος και δεν υπήρχε περίπτωση να πει – ήταν ο μοναδικός που πρόσεχε τα παιδιά εκεί στο Βόλο – όλα αυτά δεν ήταν ψέματα. Εμένα ο γιος μου, μου είπε ότι ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος αξιόλογος και στη δουλειά του ήταν πάρα πολύ καλός» σημειώνει η μητέρα στον ΑΝΤ1.

«Το παιδί μου είπε ότι γνωρίζει και το παιδί αυτό, για το 16χρονο που είχε συμβεί το περιστατικό αυτό. Το παιδί που αναφέρεται ο γιος μου τον ήξερε. Μου είχε πει ότι τον είχαν χτυπήσει σίγουρα, είχε γίνει σωματική κακοποίηση. Τώρα για βιασμό δεν γνωρίζω η ασέλγεια, γιατί φαντάζομαι ότι είναι πολύ λεπτό το θέμα και ένα παιδί είναι δύσκολο τώρα», σημείωσε.

Το κλουβί υπάρχει ακόμη

Λίγο αργότερα, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Το Πρωινό» εμφανίστηκε η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Ταχυδρόμος Βόλου που είχε ασχοληθεί με τις καταγγελίες που υπήρχαν για τη συγκεκριμένη δομή από το καλοκαίρι, όταν πρώην υπάλληλος κατήγγειλε πρωτόγνωρα πράγματα.

Στην εκπομπή Το Πρωινό παρουσιάστηκε φωτογραφία με το εν λόγω κλουβί τιμωρίας στον κήπο της δομής, με τον Γιώργο Λιάγκα να ρωτά την δημοσιογράφο αν γνωρίζει αν υπάρχει ακόμη εκεί το εν λόγω κλουβί και την ίδια να απαντά ότι βλέποντας από τις φωτογραφίες που είναι αναρτημένες στην σελίδα της Κιβωτού το κλουβί υπάρχει ακόμη.

Τέσσερα πρόσωπα στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης

Δυο εισαγγελείς Ανηλίκων, οι Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη – Κυριακή Τσίχλη, αναλαμβάνουν να περαιώσουν την ποινική προκαταρκτική έρευνα, καλώντας άμεσα, από αύριο, σε κατάθεση νέους μάρτυρες, νυν και πρώην φιλοξενούμενους των δομών της «Κιβωτού», για τους οποίους υπάρχουν αναφορές ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης, αλλά και νυν πρώην εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους μάρτυρες που αναμένονται για κατάθεση είναι και ένας κάτοικος εξωτερικού και πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να καταθέσει για κακοποιητικες συμπεριφορές σε συγκεκριμένη δομή.

Τα ερευνώμενα αδικήματα είναι δυο:

  • Κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα)
  • Σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμου (πλημμέλημα)

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι αν προκύψουν στοιχεία ή μαρτυρίες και για άλλες σεξουαλικές κακοποιητικες συμπεριφορές, όπως θωπείες, παρενόχληση, μπορεί να υπάρξουν και άλλες κακουργηματικές κατηγορίες σε βάρος ενός ή περισσοτέρων.

Τέσσερα πρόσωπα είναι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης:

  • το προβεβλημένο στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου»
  • τρεις εργαζόμενοι της δομής (δύο εξ αυτών είναι πρώην τρόφιμοι)

Πρόθεση της Εισαγγελίας Ανηλίκων είναι να ληφθούν καταθέσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά περιστατικά που συνέβαιναν σε χώρους της δομής και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για τις επόμενες πράξεις τους, αν δηλαδή θα ζητήσουν ανωμοτί εξηγήσεις από τους ανθρώπους που έχουν μπει στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ή θα κινηθούν πιο δραστικά.

Παρέμβαση ΕΣΡ για την προστασία των παιδιών ζητά το υπουργείο Εργασίας

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καλεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και να διασφαλίσει την προστασία των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ως αρμόδια αρχή για θέματα παιδικής προστασίας, ζητά «Τη διασφάλιση της εφαρμογής όλων των νομοθετικά προβλεπόμενων μέτρων για την προστασία των ανηλίκων κατά την προβολή σχετικών ζητημάτων στα ΜΜΕ, με αφορμή την υπόθεση διερεύνησης καταγγελιών για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Κιβωτός του Κόσμου“». Ο Γιώργος Σταμάτης απέστειλε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επείγουσα επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Ο Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Σταμάτης, καλεί το ΕΣΡ να παρέμβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και να διασφαλίσει «την προστασία των ανηλίκων που διαμένουν στη δομή, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και την προστασία από την εκτεταμένη προβολή του θέματος όλων των ανηλίκων που εκτίθενται στην προβολή σχετικών ειδήσεων, πληροφοριών, ενημερώσεων και αναλύσεων στα ΜΜΕ αναφορικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση».