Το μήνυμα της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

«Στης ιστορίας το διάσελο όρθιος ο γιος πολέμαγε

κι η μάνα κράταε τα βουνά, όρθιος να στέκει ο γιος της

μπρούντζος, χιόνι και σύννεφο.»

Νικηφόρος Βρεττάκος, Μάνα και γιος

 

Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές,

Αγαπητές και αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την ιστορική στιγμή του 1940, όταν η Ελλάδα μας ύψωσε το ανάστημά της και είπε το ηρωικό «ΟΧΙ» στον εισβολέα, εισερχόμενη με σθένος σε έναν πόλεμο ενάντια σε ισχυρά στρατεύματα της εποχής, κατά του φασισμού και του ναζισμού. Η χώρα μας αρνήθηκε να παραδοθεί, και ο λαός μας απέκρουσε σκληρά μαχόμενος μέχρις εσχάτων, παρά την εμφανή ανισότητα των στρατιωτικών δυνάμεων, τον επίδοξο κατακτητή, καθυστέρησε την επέλαση του Άξονα, ενθάρρυνε τους υπόλοιπους λαούς που αντιστέκονταν και αποτέλεσε υπόδειγμα ηρωισμού και πηγή έμπνευσης.

Στον Αγώνα επιστρατεύθηκαν όλες και όλοι. Άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά, μάχονταν όσο και όπως μπορούσαν, εξαντλώντας τις δυνάμεις τους στον υπέρ πάντων Αγώνα για την Ελευθερία. Οι στρατιώτες θυσιάστηκαν στο μέτωπο πολεμώντας υπό αντίξοες συνθήκες, και οι γυναίκες προσέφεραν και αυτές τα μέγιστα, στήριγμα για τους πολεμιστές μας, μαχήτριες, ακούραστες, αλύγιστες, άτρωτες.

Σε πόλεις και χωριά, οι γυναίκες του 1940 διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη της ελληνικής αντίστασης στον εισβολέα.

Εθελόντριες και νοσοκόμες απάλυναν τον πόνο του σώματος και της ψυχής των τραυματιών, νοικοκυρές φιλοξένησαν και περιέθαλψαν στρατιώτες, παραχώρησαν τρόφιμα, ιματισμό, όλα τους τα υπάρχοντα για τον αγώνα, έπλεκαν, ζύμωναν, αγρυπνούσαν. Οι δε γυναίκες της Πίνδου υμνήθηκαν για τη γενναιότητα και την αυταπάρνησή τους, καθώς, αψηφώντας τα χιόνια και το κρύο, τις απόκρημνες ορεινές διαδρομές και το βάρος του φορτίου, μετέφεραν τα πολύτιμα εφόδια στους πολεμιστές μας, συμβάλλοντας στην απώθηση των εχθρικών δυνάμεων στο ελληνοαλβανικό μέτωπο. Στις φάλαγγες που σχημάτιζαν στις αετοράχες, σήκωσαν στις πλάτες τους το βάρος της Ιστορίας, περνώντας στην αθανασία.

Αγαπητά μας παιδιά,

Μέσα από τον αγώνα των Ελληνίδων και των Ελλήνων συνειδητοποιούμε και μυούμαστε στο μεγαλείο του ηρωικού 1940, τα γεγονότα και τις θυσίες, τον ηρωισμό των προγόνων μας, χάρη στους οποίους σήμερα απολαμβάνουμε Ελευθερία και ιστορική συνέχεια, σε ένα κράτος δικαίου.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Μήνυμα της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μ. Μακρή για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου είναι η αδιαμφισβήτητη απόδειξη της βαθιάς αλληλεπίδρασης της ιστορίας μας με το σήμερα, την κοινωνία, τους πολίτες, τη νέα γενιά, το αύριο.

Μια πορεία και μια σχέση που περνά μέσα από την εκπαίδευση και τη σχολική ζωή, ενηλικιώνεται, ωριμάζει και ασκεί, καθημερινά, την καταλυτική επιρροή της στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λαού μας, στις αξίες του έθνους μας, στην ενδυνάμωση της ιστορικής συνείδησης, συνέχειας και συνοχής.

Η σχολική γιορτή, η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, η κατάθεση στεφάνων, η απόδοση τιμής, η αναγνώριση του αγώνα και της θυσίας, ο σεβασμός, η δικαίωση και η ελπίδα είναι η ουσία και όχι μια τυπική διαδικασία.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου αποκτούν σύγχρονη ματιά, προσέγγιση, δυναμική και περιεχόμενο μέσα από την έκφραση των παιδιών, των εφήβων, των νέων, όλων μας, που τις διοργανώνουμε, τις παρακολουθούμε, συμμετέχουμε σε αυτές και, ταυτόχρονα, δηλώνουμε την παρουσία μας και την ενεργό συμμετοχή μας, την ευθύνη μας και τη δέσμευσή μας στην διαχρονική και πανανθρώπινη προάσπιση του δικαιώματος στην ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ειρήνη, στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας, στην διάδοση των μηνυμάτων για ενότητα και ομοψυχία, στην εμπιστοσύνη στις αρχές μας, τις οποίες ο ελληνικός λαός υπερασπίστηκε μέχρι θανάτου ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.

Από τα ποιήματα, που έχουμε απαγγείλει, τις ζωγραφιές που έχουμε αφιερώσει στην ημέρα, τις εκθέσεις που έχουμε γράψει, τα συναισθήματα που έχουμε περιγράψει, την μελέτη, που, πιο συνειδητά, κάναμε μεγαλώνοντας και την οπτική που αναπτύξαμε, μέσα από όλα αυτά που έχτισαν την ιστορική μας αντίληψη και την κριτική ικανότητά μας, μέσα από τα βάθη της ύπαρξής μας τιμούμε το έπος του 1940, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που έπεσαν ηρωικά και με αυταπάρνηση για να σηκώσουν ψηλά και με υπερηφάνεια την πατρίδα!

Χρόνια πολλά!

 

Διαβάστε επίσης:

“Έσκισαν” οι Ελληνίδες αθλήτριες του cheerleading στο Cheer Open Gardaland στην Ιταλία!

Βιολογικά προϊόντα: Γιατί να τα προτιμάμε για το μωρό μας από τους πρώτους κιόλας μήνες

Ξάνθη: 18χρονος άφησε έγκυο 12χρονη – Η λιποθυμία στο σχολείο αποκάλυψε όλη την αλήθεια

 

Ροή Ειδήσεων