«Το Mobile School Ταξιδεύει» στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η Χρύσα Κελαϊδή υπεύθυνη έργου, μίλησε στο infokids.

«Το Mobile School Ταξιδεύει», το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Λουκά Παλαιοκρασά, προβλήθηκε για πρώτη φορά στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Γυρίστηκε κατά η διάρκεια του εκπαιδευτικού έργου «Mobile School – Κινητό Σχολείο» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Actives Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας και έλαβε χώρα στη Δράμα, όπου συμμετείχαν παιδιά της τοπικής κοινότητας, παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται στους δρόμους, καθώς και εθελόντριες της Ένωσης.

Η Χρύσα Κελαϊδή υπεύθυνη έργου «Το Mobile School Ταξιδεύει»

Η Χρύσα Κελαϊδή υπεύθυνη έργου του «Το Mobile School Ταξιδεύει» μίλησε στο infokids.

Τι είναι το mobile school-κινητό σχολείο;

«To mobile school είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που απευθύνεται σε παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται στους δρόμους. Η ιστορία του mobile school ξεκινάει το 2014 όταν ανακαλύψαμε την ύπαρξή του και το ζητήσαμε από τον Βέλγικο Οργανισμό Mobile School. To 2015 και 2016 πραγματοποιούσαμε παρεμβάσεις σε καταυλισμούς Ρομά της Δράμας με αυτοσχέδια πάνελ. Το 2017 η τροχήλατη κατασκευή mobile school έφτασε στα χέρια μας και η εθελοντική μας ομάδα την μετέφερε με τα χέρια σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων. Το 2019 αποκτήσαμε το δικό μας μεταφορικό μέσο χάρη στην δωρεά της ΑΜΚΕ «Πάνος και Χρυσηίδα Βοήθεια στα παιδιά» και το 2020 χάρη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο eea grants και την πρόσκληση «Ενδυνάμωση ευπαθών ομάδων», με διαχειριστές επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now το mobile school ανοίγει τα φτερά του και ταξιδεύει σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη. Αν πρέπει να κλείσετε τα μάτια και να το φανταστείτε σας λέω ότι το mobile school είναι μια τροχήλατη ορθογώνια παραλληλεπίπεδη κατασκευή με διαστάσεις 1,7 μέτρα ύψος, 1,5 μέτρα μήκος και 67 εκατοστά πλάτος. Είναι κατασκευασμένο από πτυσσόμενους μαυροπίνακες, με μέγιστο πλάτος τα 6 μέτρα και συνολικά ζυγίζει 150 κιλά. Επάνω του τοποθετούνται panels εκπαιδευτικού χαρακτήρα (π.χ. αριθμητική, γραμματική, γεωγραφία, κ.α.) καθώς και panels συζητήσεων (π.χ. προσωπική υγιεινή, διαφορετικότητα, σχολικός εκφοβισμός, βία κ.α.). Τα panels ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 350 και εναλλάσσονται σε κάθε παρέμβαση».

Ποιος είναι ο βασικός σκοπός του;

«Βασικός σκοπός του εκπαιδευτικού εργαλείου είναι η ενδυνάμωση και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η ψυχο-κοινωνική αναπτέρωση και η απόκτηση βασικών δεξιοτήτων των παιδιών Ρομά που ζουν και εργάζονται στον δρόμο. Επίσης, ένας ακόμη στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα ισότητας, διαφορετικότητας, ρατσισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης».

Τι στοχεύει;

«Στοχεύει στην εξάλειψη της σχολικής διαρροής και του αναλφαβητισμού και στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών στις σχολικές κοινότητες. Μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό που διαθέτει το mobile school γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τα παιδιά αυτά και να χτιστεί στον δρόμο μία σχέση εμπιστοσύνης με την ομάδα έργου».

Πώς επιτυγχάνεται;

«Με την πολλή αγάπη και εμπιστοσύνη που δείχνουμε σε αυτά τα παιδιά. Τα παιδιά Ρομά είναι πανέξυπνα, ίσως γιατί γνωρίζουν την κοινωνία από πολύ μικρά στον δρόμο με τους γονείς τους. Σε μερικά δευτερόλεπτα σε έχουν «διαβάσει» και έχουν καταλάβει αν τους λες αλήθεια ή όχι. Το δικό μας έργο είχε μεγάλη επιτυχία. Από το 2020 που ξεκίνησε η χρηματοδότησή του από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έως σήμερα καταφέραμε τα εξής: να προσεγγίσουμε 1706 μοναδικά παιδιά Ρομά σε 3 Νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, 5 παιδιά που επέστρεψαν στο σχολείο, 556 παρεμβάσεις, 5 εργαζόμενοι για 45 μήνες, 25 εθελοντές, 24 χωριά και οικισμοί, 51 παράλληλες δράσεις, 10 βιωματικές δράσεις σε σχολεία της Δράμας, 350 εκπαιδευτικά panels, 29 δράσεις επικοινωνίας, 2.336 post στα social media, αμέτρητα παιδικά χαμόγελα ευγνωμοσύνης».

Είναι Ομάδα εθελοντών;

«Η επιτυχία του έργου οφείλεται στο ότι εργάζονται 5 άνθρωποι σε αυτό αφιερώνοντας δεκάδες ώρες για την επίτευξη του στόχου. Φυσικά κατά καιρούς μας πλαισιώνουν και εθελοντές αλλά όταν θέλεις να πετύχεις σημαντικές τομές στην κοινωνία πρέπει η ομάδα σου να εργάζεται, ώστε να είναι κάθε μέρα και κάθε ώρα στο πεδίο».

Το ντοκιμαντέρ που παρουσιάσατε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τι περιγράφει;

«Ως ομάδα έργου θέλαμε ο κόσμος να μάθει αυτό που κάνουμε με τόση αγάπη, ώστε να δει τα παιδιά Ρομά με άλλα μάτια. Δυστυχώς η εικόνα που έχουμε όλοι μας για αυτά τα παιδιά είναι η επαιτεία σε πεζοδρόμια, δρόμους, εκκλησίες, πανηγύρια. Σας παραθέτω όμως και την άποψη του σκηνοθέτη μας Λουκά Παλαιοκρασσά ο οποίος μεταξύ άλλων λέει: «Στόχος μου ήταν αφενός να αποδώσω μια πλήρη εικόνα του προγράμματος και του προβλήματος που προσπαθεί να αντιμετωπίσει και αφετέρου να αναδείξω την ανθρώπινη διάσταση των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτό. Είναι ένα έργο που απαιτεί τη συστηματική αλληλεπίδραση με μια ευάλωτη ομάδα και θεώρησα σημαντικό να αποτυπώσω το συναισθηματικό αντίκτυπο που είχε το πρόγραμμα στα παιδιά Ρομά καθώς και στις κυρίες που εργάζονται σε αυτό». Κατά τα άλλα επόμενος στόχος μας είναι η επαναχρηματοδότησή του, ώστε να το ταξιδέψουμε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αθηνών».

Τι είναι η Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας;

«Η ΕΚΔ-ΣΑΦ είναι ένα Φιλανθρωπικό-Πολιτιστικό Σωματείο το οποίο ιδρύθηκε το 1904 από τον Άγιο Χρυσόστομο Μητροπολίτη Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης. Όπως καταλαβαίνετε φέτος συμπληρώνουμε 120 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Το 1991 η πρόεδρος Αλίκη Τσιαμούρα οραματίστηκε την δημιουργία στο κέντρο της πόλης ενός ξενώνα ανοιχτής φιλοξενίας δίνοντας πολυμορφικό χαρακτήρα. Το1995 και χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση αλλά με πολλές δράσεις εξεύρεσης πόρων από χορηγούς και δωρητές, αγοράστηκε και αναπαλαιώθηκε το Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, ένας Ξενώνας για Κακοποιημένες Γυναίκες και Παιδιά, ένα καταφύγιο θυμάτων βίας. Εξασφαλίζοντας το απόρρητο και με απόλυτη εχεμύθεια προσφέρει όλες τις παροχές, ώστε να μπορέσουν τα θύματα να ορθοποδήσουν και να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.

Από το 2014 και λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης φιλοξενεί και φοιτήτριες απόρων οικογενειών που προέρχονται από διάφορα μέρη της χώρας μας. Όραμά μας είναι η ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των συνανθρώπων μας. Για τον λόγο αυτό η Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. δραστηριοποιείται και στους εξής τομείς: της επισιτιστικής βοήθεια (Τράπεζα Τροφίμων, ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, Μέριμνα για την Τρίτη Ηλικία, ΤΕΒΑ, έκτακτα δέματα), εκπαίδευσης (Mobile School, Κοινωνικό Φροντιστήριο, υποτροφίες φοιτητών, εξασφάλιση δωρεάν στέγης), ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης (ΔΙΕΞΟΔΟΣ, Γραμμή Βοήθειας Κακοποιημένων παιδιών και γυναικών), ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (Στηρίζουμε Ιατροφαρμακευτική κάλυψη), εύρεσης εργασίας και επαγγελματικού προσανατολισμού (Γυναίκες-Απασχόληση), ένδυσης – υπόδησης (Στέγη προσφοράς και Αγάπης, Μητέρα και νεογέννητο), αλλά και στον πολιτιστικό τομέα με την παιδική όπερα (Carmen4all-Magic Flute), την παραδοσιακή και βυζαντινή χορωδία (Μια βόλτα στην Ελλάδα). Μέσα από τις δράσεις μας ωφελούνται κάθε μήνα 2066 μέλη οικογενειών, ενώ ο φορέας απασχολεί σε καθημερινή βάση 9 άτομα προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και μία πλειάδα εθελοντών».

Trailer: https://vimeo.com/917023068

Παρακολουθήστε την ταινία online: στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ 

Διαβάστε επίσης:

Σαρακοστή 2024: Τι πρέπει να προσέξετε στην κατανάλωση των νηστίσιμων;

«Νοιάζομαι για το παιδί μου»: Μια σειρά εκπαιδευιτικών σεμιναρίων για τα όρια στα παιδιά

Καθαρά Δευτέρα 2024: Πού να πετάξετε χαρταετό; Οι καλύτερες προτάσεις