Το πρωτοποριακό πρόγραμμα σχολικού προσανατολισμού «Μέντορες» έρχεται στα σχολεία της Κρήτης

Η καλη είδηση της ημέρας μας έρχεται από την Κρήτη και σχετίζεται με την εφαρμογή του πρωτοποριακού προγράμματος σχολικού προσανατολισμού «Μέντορες», το οποίο μέχρι σήμερα ξέραμε ότι πραγματοποιείται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Αμερική.

Το πρόγραμμα «Μέντορες» θα υλοποιηθεί σε 50 σχολεία της Κρήτης. «Εξειδικευμένα στελέχη θα δώσουν τις προτεραιότητες που πρέπει να έχουν τα παιδιά μας στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Προσπαθούμε να έχουν κρίσιμη πληροφόρηση όλα τα παιδιά, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης» αναφέρει ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, που έχει αναλάβει την χρηματοδότηση του προγράμματος.

Γνωρίστε το πρόγραμμα σχολικού προσανατολισμού «Μέντορες»

Οι Μέντορες, είναι άνθρωποι με μεγάλη επιτυχία στον επαγγελματικό τους τομέα. Είτε πρόκειται για καθηγητές πανεπιστημίων με διεθνή παρουσία και προβολή, είτε πρόκειται για επαγγελματίες που υπηρετούν τον τουρισμό, την γεωργία ή οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία για το επάγγελμά τους στους μαθητές των σχολείων. Το πρόγραμμα το οποίο είναι εγκεκριμένο από το παιδαγωγικό ινστιτούτο, ξεκίνησε πιλοτικά από την Κρήτη και συνεχίζεται στο νησί με μεγαλύτερη ένταση και συμμετοχή.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε ομαδικές συνεδρίες σε επίπεδο τάξης, όπου, μέσω της ιντερνετικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί και χρησιμοποιείται από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση TTP, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν πεδία ενδιαφερόντων (Φυσική, Aρχιτεκτονική, Tουρισμός κ.λπ.) και ανάλογα με το πεδίο να επιλέξουν και τον αντίστοιχο «μέντορα» που θα εκπροσωπήσει τον κλάδο. Επιπλέον, πριν από κάθε συνεδρία δημιουργούν την ατζέντα της συζήτησης, θέτοντάς του τις ερωτήσεις τους με βάση τα ενδιαφέροντά τους. Το πρόγραΚατά τη διάρκεια της online video συνεδρίας της πλατφόρμας, ο «μέντορας» παρουσιάζει τον εαυτό του, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του πορεία, απαντάει στις ερωτήσεις που έχουν θέσει οι μαθητές εκ των προτέρων αλλά και σε αυτές που θέτουν εκείνη τη στιγμή. Ταυτόχρονα, η συνεδρία καταγράφεται σε βίντεο και με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια «βιντεο-βιβλιοθήκη» για κάθε σχολείο ξεχωριστά. Η ύπαρξη της βιβλιοθήκης αυτής δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ξαναδούν οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν τις συνεδρίες τους.

Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο Κωνσταντίνος Φλουρής, Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Σύμβουλος Απασχόλησης, υπάλληλος του τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης.

Γιατί οι «Μέντορες» αξίζουν να μπουν σε κάθε σχολείο της χώρας

Όπως  ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης, «Το πρόγραμμα αξιοποιεί ανθρώπους με υψηλό κύρος στη δουλειά τους, οι οποίοι προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο. Έρχονται σε επαφή μαζί τους τα παιδιά και αναλύουν και συζητούν τα μυστικά του επαγγέλματος τους». Τονίζοντας πως η συγκεκριμένη δράση εστιάζει στο σπουδαιότερο κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού που λείπει από την παραδοσιακή διαδικασία της εκπαίδευσης.

Από την πλευρά ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Παρασύρης επεσήμανε πως το πρόγραμμα αφορά κυρίως απομακρυσμένες σχολικές μονάδες σε επίπεδο Κρήτης, χαρακτήρισε το πρόγραμμα πολύ σημαντικό υπογραμμίζοντας πως «η επαφή των μαθητών και μαθητριών με μέντορες, ανθρώπους που έχουν καταξιωθεί στον χώρο τους και τα παιδιά, πέρα από τις πληροφορίες που έχουν από τον κοινωνικό περίγυρο για τα επαγγελματικά τους βήματα, θα έχουν μια σημαντική επαφή με ειδικούς που θα τους δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για όσα θέλουν να κάνουν στο μέλλον», δήλωσε.