Το σχολείο να πάρει θέση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Το σχολείο πρέπει να πάρει ανοιχτά θέση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, η Μερόπη Τζούφη, αναπλ. τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ – βουλευτής Ιωαννίνων στέλνει το δικό της μήνυμα για την ανάγκη το σχολείο να ασχοληθεί με την έμφυλη διαπαιδαγώγηση.

 «Η δραματική αύξηση της βίας κατά των γυναικών προστάζει την έμφυλη διαπαιδαγώγηση»

Η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει 3 στις 10 γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ στη χώρα μας μετράμε το τελευταίο έτος 13 γυναικοκτονίες. Ο απολογισμός είναι σοκαριστικός και το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι σε έξαρση κατά την περίοδο της πανδημίας και των λοκντάουν.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 1/3 των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία. Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα και το 75% έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.

Η αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών επιτάσσει την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου σε όλες τις μορφές του: σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, γάμος κοριτσιών σε μικρή ηλικία, γυναικοκτονίες.

Τα σχολεία πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και η συζήτηση για σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα αποτελεί πολύτιμο όπλο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΕΜΑ έδωσε την έγκριση: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών κατά της Covid-19

Θρήνος στις Σέρρες: 13χρονος μαθητής “‘εσβησε” – Τον βρήκε νεκρό η μητέρα του

Ιδιαίτερα στα… ιδιαίτερα!: Φταίνε τα 2 χρόνια τηλεκπαίδευσης, το ελληνικό σχολείο ή… εμείς;