Αρχική Καλοκαιρινός Οδηγός Επιβίωσης Το χρώμα της θάλασσας φανερώνει το βάθος της;

Το χρώμα της θάλασσας φανερώνει το βάθος της;

photo-of-Lefkada-Greek-islandΣυνήθως η θάλασσα είναι γαλάζια. Βέβαια, καθώς νυχτώνει, το μπλε της επιφάνειας σκουραίνει όλο και περισσότερο. Η ρηχή θάλασσα είναι ελάχιστα μπλε. Για μικρά βάθη μπορεί να δείχνει και γαλαζοπράσινη. Για μεγάλα βάθη το μπλε γίνεται βαθύτερο.

sls0696_sea_view_purple_flowers_and_islandΠώς διαμορφώνεται το χρώμα της θάλασσας;

Για να είμαστε όμως ακριβείς θα πρέπει να πούμε ότι η θάλασσα εξ ορισμού είναι μπλε, γαλάζια ακόμα και τυρκουάζ λόγω της αντανάκλασης του χρώματος του ουρανού, η οποία επηρεάζει το χρώμα που παίρνει το νερό της θάλασσας, η δε απόχρωσή του εξαρτάται από την γωνία που την βλέπεις. Όταν η ημέρα είναι συννεφιασμένη, η θάλασσα φαίνεται να έχει το ίδιο χρώμα ενώ σε φωτεινές ημέρες γεμάτες ήλιο η θάλασσα έχει ένα έντονο μπλε χρώμα.

Το λευκό φως του ηλίου περιέχει όλα τα χρώματα του φάσματος. Το νερό τα απορροφά όλα αυτά, κάποια ίσως περισσότερο όπως το κόκκινο φως, με αποτέλεσμα η θάλασσα να μην έχει κόκκινο χρώμα ενώ δεν απορροφά πολύ καλά το μπλε φως και έτσι αυτό μεταδίδεται μέσω του νερού. Το νερό της θάλασσας μπορεί να χρωματιστεί από σωματίδια, από την παρουσία βακτηρίων και όταν το φως πέφτει πάνω στα σωματίδια που είναι στη θάλασσα αυτά το σκεδάζουν, δηλαδή το ξαναστέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις αλλοιώνοντας ταυτόχρονα και τη σύνθεσή του. όταν τα σωματίδια είναι μικρά σκεδάζουν πιο έντονα το μπλε (ουρανός, Αιγαίο) όταν είναι πιο μεγάλα σκεδάζουν περισσότερο προς το πράσινο (Ατλαντικός, Βαλτική, θάλασσες κοντά σε εκβολές ποταμών) και όταν είναι πολύ μεγάλα τότε σκεδάζουν ισόποσα όλα τα χρώματα και έχουμε λευκό χρώμα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.