Τώρα, περισσότερο από ποτέ, τα παιδιά μας χρειάζονται την απλότητα, το παιχνίδι, τη βαρεμάρα

Ο αναπτυξιακός ψυχολόγος David Elkind αναφέρει ότι τα παιδιά έχουν χάσει περισσότερες από δώδεκα ώρες ελεύθερου χρόνου την εβδομάδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα νηπιαγωγεία στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες ξοδεύουν σχεδόν τρεις ώρες την ημέρα σε ανάγνωση και μαθηματικά και λιγότερο από μισή ώρα την ημέρα σε ελεύθερο χρόνο και παιχνίδι.

Τα παιδιά ξοδεύουν χρόνο σε οργανωμένες δραστηριότητες περισσότερο από ποτέ, κάτι που έχει συνέπειες τόσο πνευματικές όσο και σωματικές. Οι κακώσεις όλο και αυξάνονται από υπερβολική άσκηση σε συγκεκριμένα αθλήματα.

Ο Δρ James Andrews, ορθοπεδικός χειρουργός αναφέρει ότι ο αριθμός των περιστατικών από υπερβολική άσκηση έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τα παιδιά κάνουν πολλά, σε μικρό διάστημα και πολύ συχνά.Τα επίπεδα δημιουργικότητας στους νεαρούς ενήλικες έχουν μειωθεί.

Δεν είναι οι οργανωμένες δραστηριότητες που έχουν καταστρέψει την δημιουργικότητα αλλά η έλλειψη χαλαρότητας. Ακόμη και δύο ώρες μη δομημένου παιχνιδιού μπορούν να ενισχύσουν την δημιουργικότητα των μικρών παιδιών.

Με τα παιδιά να πηγαίνουν από την μία δραστηριότητα στην άλλη, η εικόνα των παιδιών να παίζουν ανέμελα κοντεύει να σβηστεί από το συλλογικό ασυνείδητο.

Έχουμε υποτιμήσει τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και τις έχουμε αντικαταστήσει με υπερβολική οργάνωση δραστηριοτήτων από μέρους των γονιών.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, τα παιδιά μας χρειάζονται την απλότητα. Το παιχνίδι.

Την βαρεμάρα. Την δημιουργικότητα. Απλώς το να μην κάνουν τίποτα… που πάντα οδηγεί σε κάτι καλό!

Τον χορό. Το τραγούδι. Το να λερωθούν. Το να είναι ο εαυτός τους.

Μαρία Μαγγανάρη

Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική