Τρία χρόνια φυλάκιση για τον επιστήμονα που έφερε στον κόσμο γενετικά τροποποιημένα βρέφη

Σε τρία χρόνια φυλάκισης για «παράνομες ιατρικές πρακτικές» καταδικάστηκε πριν από λίγες ώρες ο He Jiankui, ο Κινέζος επιστήμονας που πέρυσι ανακοίνωσε πως κατάφερε να έρθουν στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα βρέφη.

Στη δίκη που έλαβε χώρα κεκλεισμένων των θυρών, ο επιστήμονας καταδικάστηκε επίσης στην καταβολή προστίμου 3 εκατομμυρίων γιούαν (περίπου 384.000 ευρώ).

Ο He Jiankui ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2018, ότι κατάφερε να φέρει στον κόσμο δίδυμα κορίτσια με τροποποιημένο DNA που τα καθιστούσε απρόσβλητα από το AIDS, στο οποίο φορέας είναι ο πατέρας τους. Οι κινεζικές αρχές, που κατηγορήθηκαν τότε για υπερβολική χαλαρότητα απέναντι σε αυτού του είδους την επιστημονική δραστηριότητα, έδωσαν εντολή να τερματιστεί αμέσως οποιαδήποτε τέτοια έρευνα και ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο να αρχίσει να διενεργείται αστυνομική έρευνα.

Ο He Jiankui καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Σενζέν, της μητρόπολης της νότιας Κίνας όπου έκανε την έρευνά του, διότι πλαστογράφησε έγγραφα αποδοχής της έρευνας από επιτροπές αξιολόγησης δεοντολογίας και έτσι προχώρησε παράνομα στη γενετική τροποποίηση εμβρύων προς αναπαραγωγή. Το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθούν τα δίδυμα και ένα ακόμα γενετικά τροποποιημένο μωρό, με βάση την έρευνα του επιστήμονα.

Μαζί με τον He καταδικάστηκαν ακόμα δύο επιστήμονες, οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί του.

Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο He ανακοίνωσε την επιτυχία της έρευνας του, είπε, ότι χρησιμοποίησε εξωσωματική γονιμοποίηση για να δημιουργήσει ανθρώπινα έμβρυα που ήταν ανθεκτικά στον ιό H.I.V. που προκαλεί το AIDS. Αυτό το έκανε χρησιμοποιώντας μία τεχνική που σκόπιμα καθιστά ανίκανο ένα γονίδιο, γνωστό ως CCR5, το οποίο βοηθά στην παραγωγή μιας πρωτεΐνης που χρειάζεται ο H.I.V. για να εισβάλλει στα κύτταρα.

Την ανακοίνωσή του αυτή ακολούθησε παγκόσμια κατακραυγή από την επιστημονική κοινότητα, καθώς πολλά κράτη, απαγορεύουν τέτοιες πρακτικές ως ανήθικες, από φόβο ότι μπορεί να γίνει κατάχρηση προκειμένου να δημιουργούνται προσχεδιασμένα μωρά, στα οποία θα μπορεί ο επιστήμονας να αλλάξει τα πάντα, από το χρώμα των ματιών μέχρι το I.Q.

Παρόλο που κάτι τέτοιο δεν θεωρείται παράνομο στην Κίνα, η πρακτική βρίσκει πολλούς επιστήμονες αντίθετους. Ο δε Κινέζος υφυπουργούς επιστημών και τεχνολογίας, είχε πει πέρσι ότι οι επιστημονικές δραστηριότητες του κ. He θα παύονταν, επειδή είναι «σοκαριστικές και απαράδεκτες».

Τον τελευταίο χρόνο ο επιστήμονας είχε περιοριστικά μέτρα σε Πανεπιστήμιο της Shenzhen και από τότε δεν είχε κάνει καμία δήλωση. Η καταδίκη του, πάντως, ήταν αναμενόμενη.

Με πληροφορίες από το The New York Times