Τρίτο παιδάκι πέθανε από στρεπτόκοκκο Α

Τρίτο παιδάκι πέθανε από στρεπτόκοκκο Α

Βρέφος 18 μηνών έχασε «πρόσφατα» τη ζωή του από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα, ανεβάζοντας στους τρεις τους θανάτους από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε ο ΕΟΔΥ στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ο πρώτος θάνατος είχε αναφερθεί τον Φεβρουάριο και αφορούσε παιδί 6 ετών. Ήταν ο πρώτος μετά την ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Ο δε δεύτερος θάνατος εμφανίζεται στην τελευταία έκθεση του ECDC, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πότε συνέβη, ποια ήταν η ηλικία του ασθενή και το εάν έπασχε από άλλα νοσήματα.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

O στρεπτόκοκκος Τύπου Α (Streptococcus pyogenes) είναι κοινό μικρόβιο που ζει στον φάρυγγα και το δέρμα πολλών ανθρώπων χωρίς να προκαλεί συμπτώματα.

Μπορεί όμως να προκαλέσει μια ποικιλία λοιμώξεων, από ήπια φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα μέχρι οστρακιά και θανατηφόρο βακτηριαιμία, ανάλογα με την περιοχή του σώματος που προσβάλλει.

Πώς αντιμετωπίζεται

Μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, παρόλα αυτά όμως προκαλεί όμως περίπου μισό εκατομμύριο θανάτους τον χρόνο σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ασθενείς χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης.

Εμβόλιο δεν υπάρχει και το καλύτερο μέσο πρόληψης είναι το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή της σωματικής επαφής με ασθενείς και τα αντικείμενά τους.

Οι τρεις φετινοί θάνατοι στην Ελλάδα προκλήθηκαν από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο Α (iGAS), σοβαρή αλλά σπάνια ασθένεια που εκδηλώνεται όταν το βακτήριο περάσει στην κυκλοφορία του αίματος.

Διαβάστε επίσης

Στη φυλακή ο 66χρονος λυράρης που βίαζε και εξέδιδε ανήλικο – Τι υποστήριξε στην απολογία του

Συμπλοκή 20 ανήλικων έξω από εμπορικό κέντρο στον Αγ. Δημήτριο