Βουλή: Κόντρα Μακρή – Φίλη για τα κρούσματα στα σχολεία και τους μαθητές που “στριμώχνονται” στις τάξεις

Συναγερμός για τα κρούσματα στα σχολεία - Σε καραντίνα πολλοί μαθητές - Αγώνας για να μην κλείνουν τμήματα

Για την διασπορά του ιού στα σχολεία, την επιδημιολογική εικόνα των τάξεων αλλά και για το γεγονός ότι η σύμπτυξη σχολικών τμημάτων κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Παιδείας έχει δημιουργήσει τάξεις που στοιβάζονται εν μέσω πανδημίας (28 άκομα και 30!!) μαθητές συγκρούστηκαν έντονα στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή και ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. 

Ζέττα Μακρή: Μικρή η διασπορά στα σχολεία σε σχέση με την κοινωνία

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  «20.000 κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία σε 1,5 μήνα λειτουργίας. Να σπάσουν τώρα τα πολυπληθή τμήματα», η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ανέφερε ότι αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στα σχολεία είναι μικρός σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Αναφερόμενη στην ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας από τον ΕΟΔΥ, για το διάστημα 1/9/2021 έως χθες, 2/11/2021, η Ζέττα Μακρή είπε ότι έχουν καταγραφεί 37.778 κρούσματα σε ηλικίες 4-18 ετών. Όπως τόνισε, από την επιδημιολογική διερεύνηση του ΕΟΔΥ, μόνο 6.924 κρούσματα, δηλαδή το 18,3% του συνόλου, συνδέεται με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας, αυτά τα 6.924 κρούσματα είναι το 0,48%. «Υπάρχει μικρός αριθμός κρουσμάτων στα σχολεία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό», είπε η Ζέττα Μακρή.

Η ιχνηλάτηση δεν είναι αρμοδιότητα του Υπ. Παιδείας

Η Ζέττα Μακρή απάντησε ότι το ερώτημα για την ιχνηλάτηση είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, σημείωσε ωστόσο ότι, «απόδειξη της μειωμένης διασποράς» στα σχολεία είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μονοψήφιο αριθμό τμημάτων σε αναστολή, μόλις 0,2% σε σχέση με τα 80.000 σχολικά τμήματα.

Νίκος Φίλης: «Αναρμόδιο» για την πανδημία δηλώνει το υπουργείο Παιδείας

Όπως τονίζει στις δηλώσεις του ο Νίκος Φίλης ” Τα αποκαλυπτήρια της επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση συνεχίζονται.  Σήμερα μάθαμε ότι το υπουργείο Παιδείας κάνει μισή, και για αυτό επικίνδυνη ιχνηλάτηση στα σχολεία, αφού δε διαθέτει κανένα στοιχείο για τη μεταφορά της λοίμωξης από τους μαθητές προς την κοινωνία.

Αυτό δηλαδή που είναι το πλέον κρίσιμο. Στο υπουργείο Υγείας μας παρέπεμψε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή αν θέλουμε περισσότερα στοιχεία, στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που είχα καταθέσει για την απουσία ιχνηλάτησης και -ξανά- για τα υπερπληθή τμήματα.”

Kαι συνεχίζει λέγοντας ότι ” Είναι η ίδια «επιτελική αναρμοδιότητα» που εμποδίζει το υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει την πιο πρόσφατη οδηγία του ΕΟΔΥ της 10ης Σεπτεμβρίου 2021, για αραίωση των πιο πολυπληθών τμημάτων.

Γιατί διαμαρτύρομαι, μου απάντησε η υφυπουργός από το βήμα, αφού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε περισσότερες πολυπληθείς τάξεις! Συγκρίνει δηλαδή το 2017 και το 2018 με τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας!

Ο δε μέσος όρος ανά τμήμα παραμένει σταθερά… στους 17 μαθητές! Βολικό βέβαια, όταν στο δείγμα μπαίνουν χιλιάδες μικρά τμήματα στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας

Ενώ επίσης, «έχουν κλείσει μόλις 8 τμήματα», λόγω κρουσμάτων. Φυσικά! Με την εξωφρενική ρύθμιση να κλείνει ένα τμήμα όταν σημειώνονται κρούσματα στο 50% των μαθητών, πόσα θα είχαν κλείσει! Ας το έκαναν 90%, να μην κλείνει κανένα!

Διάβασα στην ολομέλεια, ενδεικτικά, επιστολή δυο γονιών από το 9ο Γυμνάσιο Αχαρνών στην Αθήνα, με την οποία ζητούν να πληροφορηθούν με ποιο υγειονομικό και παιδαγωγικό κριτήριο συγχωνεύτηκαν τα 5 τμήματα στην τάξη της κόρης τους σε 4, με αποτέλεσμα τα 21 παιδιά να γίνουν 27.”

Διαβάστε επίσης:

Πώς απασχολώ τα παιδιά στο σπίτι και ΔΕΝ βαριούνται ποτέ

Μαντέψτε ποιο σχολείο θα κοσμεί αυτό το εντυπωσιακό ψηφιδωτό για τον Διονύσιο Σολωμό!

Σχολικά Γεύματα: Δόθηκε λύση και σύντομα θα μοιραστούν στα σχολεία