Θα αλλάξει το σύστημα των “50+1” για να κλείσει μια τάξη όταν εντοπιστούν κρούσματα σε μαθητές;

Θετικό κρούσμα στην τάξη: Τα 2 σενάρια που εξετάζουν οι ειδικοί για να μην κλείνουν τα σχολεία

Με αιχμή του δόρατος το σύστημα «50+1», την πρόβλεψη δηλαδή να κλείνει ένα σχολικό τμήμα, μόνο όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής σε συνδυασμό με το πολύ αυξημένο testing καθώς οι μαθητές που είναι γύρω από το επιβεβαιωμένο κρούσμα, καλούνται να κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, το Υπουργείο Παιδείας θα προσπαθήσει φέτος να λειτουργήσουν τα σχολεία όσο το δυνατόν περισσότερο δια ζώσης.

Το εν λόγω σύστημα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από γονείς ή κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τους ίδιους τους ειδικούς που θεωρούν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί αυτό το νούμερο καθώς τα κρούσματα στα παιδιά και δη στα παιδιά που πάνε σχολείο, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Προς αναθεώρηση τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα σχολεία;

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του λοιμωξιολόγου και μέλους της Επιτροπής Μάριου Λαζανά, που σε συνέντευξή του ανέφερε ότι τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία είναι υπό σκέψη και μπορεί άμεσα να αναθεωρηθούν. Μάλιστα, ανέφερε συγκεκριμένα το μέτρο «50+1» λέγοντας ότι μπορεί να αναθεωρηθεί.

Τι απάντησε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου

Σε ερώτηση του Infokids.gr στην καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα Βάνα Παπαευαγγέλου για το αν πράγματι ισχύει το σενάριο περί αναθεώρησης του μέτρου “50+1” για το κλείσιμο μιας τάξης η καθηγήτρια απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναπροσαρμογή αυτού του μέτρου καθώς τα κρούσματα στα παιδιά αυξήθηκαν καθώς αυξήθηκαν και τα τεστ λόγω έναρξης των σχολείων.

«Κατά 16% αυξήθηκαν τα κρούσματα σε παιδιά, καθώς αυξήθηκαν τα τεστ λόγω του ανοίγματος των σχολείων. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχει αυξηθεί» επισήμανε ακόμα.

Eίναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών και εφήβων ηλικίας κάτω των 17 ετών που σήμερα αντιπροσωπεύουν μόλις – ευτυχώς – το 1,5 των ενεργών νοσηλειών.

Αναφέρομαι ειδικότερα στα κρούσματα που βλέπουμε στα παιδιά σχολικής ηλικίας γιατί τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι 1 στα 3 ή 1 στα 4 παιδιά νοσεί από κορονοϊό.

Αυτό δεν είναι έτσι. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας δεν έχει παρουσιάσει αξιόλογη αύξηση, όπως ήδη ανέφερα.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι 1 στα 3 κρούσματα στην Ελλάδα αφορά σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών. Τελείως διαφορετικό.” ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του ιού. 

Πηγές υπ. Παιδείας: Καμία αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων

Την ίδια γραμμή ακολουθεί και το Υπουργείο Παιδείας καθώς σύμφωνα με χθεσινές πηγές δεν καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στις ηλικίες 4-18 που να συνδέεται στο άνοιγμα των σχολείων. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων ήταν αρκετά χαμηλότερος: μεταξύ 13/9 και 19/9 καταγράφηκαν 3559 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 4-18 ετών.

Διαβάστε επίσης:

“Άντρας είναι αυτός που σου διασφαλίζει μια ζωή, που αν αφηγηθείς στη μάνα σου, να μην ντραπείς, να μη σε λυπηθεί..”

«Πάμε Φώτη μας»: Οι συμμαθητές του γέμισαν με ζωγραφιές το δωμάτιο στο νοσοκομείο (φωτό)

Το 5χρονο, το κλαδευτήρι και τα πολύτιμα μαθήματα που δεν θα δώσει ποτέ το ελληνικό σχολείο

Οι μαθητές πήραν τα πινέλα ανά χείρας και το σχολείο τους απέκτησε μια πολύχρωμη διάβαση!