Υπ. Δικαιοσύνης: “Με την συνεπιμέλεια, έχουμε την από κοινού άσκηση επιμέλειας με βάση το πραγματικό συμφέρον του παιδιού

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να καταθέσει ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για το Οικογενειακό Δίκαιο που μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα συνεπιμέλειας του τέκνου και από τους δύο γονείς.

Πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή και μετά από τη δεύτερη συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για διακομματική συμφωνία φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για να ψηφιστεί ο νέος νόμος που θα φέρει ισοτιμία στην επιμέλεια του παιδιού μετά το διαζύγιο των γονέων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μίλησε για την συνεπιμέλεια στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ λέγοντας τα εξής “Aπό την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που μίλησε για το ζήτημα της από κοινού επιμέλειας των παιδιών μετά από το διαζύγιο και της ανάγκης μιας νομοθετικής παρέμβασης που θα έδινε λύση σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Πολλές φορές τα παιδιά εργαλειοποιούνται, γίνονται το αντικείμενο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρισμένων γονέων και βεβαίως αυτό από μόνο του ως γεγονός αναδεικνύει την πολύ μεγάλη ανάγκη να προβούμε σε μια νομοθέτηση η οποία θα έχει σαν κύριο στόχο τη διαφύλαξη του συμφέροντος του παιδιού.

Μέσα από μια συζήτηση που έχει διαρκέσει έναν χρόνο και μια διαβούλευση που έχει υπάρξει μεταξύ εμού, των πολιτικών κομμάτων και όλων των φορέων που έχουν ενδιαφέρον για αυτή την νομοθέτηση, επιχειρούμε για πρώτη φορά να αλλάξουμε τη βασική φιλοσοφία ώστε μετά τη διάσταση των γονέων να περάσουμε από τη μονοδιάστατη άσκηση της επιμέλειας από τον έναν γονέα στην από κοινού πλέον άσκηση και από τους δύο γονείς, πάντοτε με βάση το πραγματικό συμφέρον του παιδιού. Η γονική μέριμνα είναι ένας υπέρτερος όρος της συνεπιμέλειας, δηλαδή η γονική μέριμνα συμπεριλαμβάνει τη συνεπιμέλεια.

Για πρώτη φορά καθιερώνεται ελάχιστο μαχητό τεκμήριο της επικοινωνίας κατ΄ελάχιστο το 1/3 του χρόνου μεταξύ των δύο γονέων

Για πρώτη φορά καθιερώνεται ελάχιστο μαχητό τεκμήριο της επικοινωνίας κατ΄ελάχιστο το 1/3 του χρόνου μεταξύ των δύο γονέων το οποίο μπορεί να φτάνει και ως το 1/2  ανάλογα με τις συνθήκες. Αφήνεται στη δυνατότητα της δικαιοσύνης να κρίνουν μέσα σε έναν χρόνο σε ποιους χρόνους μπορεί να εφαρμόζεται το ελάχιστο μαχητό τεκμήριο επικοινωνίας, εφόσον δεν υπάρχει προφορική συμφωνία των γονέων νωρίτερα.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη κουλτούρα. Να προσπαθούν οι διαζευγμένοι γονείς να τα βρουν μεταξύ τους και να μην φτάνουν στο σημείο τα παιδιά να μεγαλώνουν χωρίς τη φυσική παρουσία ενός από τους 2 γονείς. “δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.