Με επιστολή τους στο υπ. Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικοί σε θέματα παιδικής ψυχικής υγείας καλούν την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στο παιχνίδι και την κοινωνικοποίηση των παιδιών και όχι στα επίσημα μαθήματα και την ακαδημαϊκή πρόοδο, όταν τα σχολεία της Αγγλίας ανοίξουν.
Όπως λένε, ανησυχούν τρομερά για την επίδραση του εγκλεισμού όλες αυτές τις εβδομάδες, χωρίς άμεσο παιχνίδι με τους φίλους τους, καθώς αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και καλούν τους υπουργούς να κάνουν το παιχνίδι βασική προτεραιότητα.
Ζητούν, επίσης, να επιτρέψουν στα παιδιά να παίζουν με φίλους τους, δεδομένου ότι είναι υγιή, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν διατρέχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο νόσησης.
Η καθηγήτρια παιδικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Reading Helen Dodd σημειώνει, ότι η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο έπειτα από τόσες εβδομάδες στο σπίτι θα είναι δύσκολη για παιδιά, όμως θα είναι ακόμα δυσκολότερο να τους ζητηθεί να κρατούν αποστάσεις δύο μέτρων μεταξύ τους. Στον βαθμό που είναι ασφαλές, ζητάμε να επιτραπεί στα παιδιά να παίζουν με τους φίλους τους το συντομότερο δυνατόν, έστω σε μικρά γκρουπ ή με παιδιά με τα οποία θα έχουν αποκλειστική επαφή.
Οι επιστήμονες 5 βρετανικά Πανεπιστήμια που ειδικεύονται στην παιδική ψυχική υγεία και ανάπτυξη προειδοποιούν, ότι τα παιδιά βιώνουν συναισθήματα μοναχικότητας και απομόνωσης όσο τους ζητιέται να παραμένουν μακριά από άλλα παιδιά. Μόνο με το παιχνίδι θα μπορέσουν τα παιδιά να ανακουφίσουν το στρες και το άγχος.
Οι ειδικοί έδωσαν ιδιαίτερα έμφαση στα παιδιά ηλικίας 3-11 ετών, προτείνοντας μία σειρά μέτρων, καθώς η χώρα βγαίνει σιγά-σιγά από την καραντίνα, ζητώντας από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει το παιχνίδι τους, τόσο στο σχολείο όσο και έξω από αυτό. Επιμένουν, ότι «το παιχνίδι και όχι η ακαδημαϊκή πρόοδος πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα!».
Κατανοώντας την αγωνία των γονιών στο να φέρουν σε επαφή τα παιδιά τους με άλλα παιδιά προκειμένου να παίξουν, οι επιστήμονες απαντούν, ότι τα συναισθηματικά οφέλη του παιχνιδιού και η κοινωνικοποίηση με φίλους είναι πολύτιμα: «Η κακή συναισθηματική υγεία στα παιδιά οδηγεί σε μακροχρόνια ψυχικά προβλήματα, χειρότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και μπορεί να φέρει σημαντικό οικονομικό βάρος στην οικογένεια και το κράτος.»
Οι επιστήμονες έφεραν ως παράδειγμα περιπτώσεις παιδιών, τα οποία εξαναγκάστηκαν σε καραντίνα ή σε απομόνωση στο παρελθόν και που χρειάστηκαν αργότερα ψυχολογική υποστήριξη.
Κατέληξαν δε, ότι η ψυχολογία των παιδιών, ακόμα κι αν δεν το εκφράζουν με λόγια, είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη τις τελευταίες εβδομάδες και αν αυτό δεν αλλάξει άμεσα, τα παιδιά θα «κουβαλούν» μέσα τους τα συναισθήματα αυτά για πολύ καιρό ακόμα. Το παιχνίδι με τους φίλους τους ή με άλλους συνομήλικους είναι πολύτιμο εργαλείο για καλύτερη ψυχολογία! «Τα παιδιά έχουν ανάγκη για χρόνο και χώρο να παίξουν με τους φίλους τους!», όπως λέει και η Dr Jenny Gibson, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Πηγή: theguardian.com