Μακρή: “Όταν το επιτρέπουν οι λοιμωξιολόγοι, τα σχολεία ανοίγουν” – Σε ποια περίπτωση θα ξανακλείσουν

H αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών την προσεχή Δευτέρα έχει ξεκινήσει και η νέα υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια την Πρωτοβάθμια την Δευτεροβάθμια και την Ειδική Αγωγή, Ζέττα Μακρή, σε σημερινές της δηλώσεις στο MEGA ερωτηθείσα για το άνοιγμα των σχολείων και την εισήγηση των Λοιμωξιολόγων  έκανε λόγο ότι «οι θέσεις του υπουργείου ήταν ξεκάθαρες. Όταν το επιτρέπουν οι λοιμωξιολόγοι, τα σχολεία ανοίγουν. Οι λοιμωξιολόγοι ήταν κατηγορηματικοί ότι τα Δημοτικά πρέπει και μπορούν να ανοίξουν. Και το υπουργείο Παιδείας πήρε τις ανάλογες αποφάσεις».

Πολύ μικρή η μεταδοτικότητα στα Δημοτικά

Η κα Μακρή υπογράμμισε ότι η μεταδοτικότητα στα Δημοτικά είναι πολύ μικρή, ότι η επαναλειτουργία θα συνοδευτεί με μια σειρά μέτρων όπως «διαφορετικές ώρες προσέλευσης, διαφορετική ώρα αναχώρησης και διαφορετικά διαλείμματα» τα οποία θα αποφασίζονται από τις εκάστοτε σχολικές επιτροπές, ενώ έκανε λόγο ότι «είναι σε πλήρη συνεννόηση και αρμονία η υπουργός Παιδείας με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων».

Τι θα γίνει με τη λειτουργία των σχολείων στις «κόκκινες» περιοχές

Αναφορικά με τα σχολεία στις «κόκκινες» περιοχές που υπήρχε σκέψη από τις δημοτικές ηγεσίες να μην ανοίξουν ήταν ξεκάθαρη.

Μόνο με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ανοίγουν και κλείνουν τα σχολεία

«Τα σχολεία ανοίγουν και κλείνουν με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου μαζί με το υπουργείο Υγείας. Αποφασίσαμε για όλη την επικράτεια. Με εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Δεν είναι αρμοδιότητα κανενός δημάρχου αν θα ανοίξει ή θα κλείσει το σχολείο» σημείωσε σε ερώτηση για τα σχολεία του Δήμου Σητείας καθώς χθες το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία της περιοχής την Δευτέρα 11/1 λόγω αύξησης των κρουσμάτων.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η μείωση στην ύλη των Πανελληνίων 2021

Παράλληλα, προανήγγειλε, ότι η σύντομα η υπουργός θα ανακοινώσει «διαφοροποίηση» στην ύλη της τρίτης λύκειου, στην οποία «προφανώς θα υπάρχει κάποια μείωση».

Πότε θα δοθούν τα voucher για να αγοράσουν οι μαθητές laptop και tablet

Τέλος, γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να αρχίσει η διαδικασία χορήγησης voucher σε 560.000 μαθητές για να αγοράσουν laptop και tablet.

Σε ποια περίπτωση θα ξανακλείσουν τα σχολεία;

H υφυπουργός με δηλώσεις της στην ΕΡΤ ερωτηθείσα για το αν υπάρχει πρόβλεψη να υιοθετηθεί το μοντέλο ακορντεόν για τη λειτουργία των σχολείων ήτοι αν θα κλείνουν και θα ξαναανοίγουν σε όποιες περιοχές χρειαστεί βάσει επιδημιολογικών δεδομένων απάντησε ότι  “Το Υπουργείο παίρνει οδηγίες από την Επιτροπή των Ειδικών. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Οι Ειδικοί είναι αυτοί που μας δίνουν τις κατευθυντήριες.” αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το εν λόγω μοντέλο λειτουργίας των σχολείων σε περίπτωση έκρηξης των κρουσμάτων.

Συρίγος: “Το πρόβλημα είναι κατά πόσο οι γονείς θα τηρούν τις αποστάσεις στο σχόλασμα των παιδιών”

Το υπουργείο Παιδείας θα εφαρμόσει εναλλασσόμενο ωράριο λειτουργίας των σχολείων. Το πρόβλημα είναι κατά πόσο οι γονείς θα τηρούν τις αποστάσεις όταν θα παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.