Πτυχία και τίτλοι σπουδών από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (μια πολύ διδακτική ιστορία…)

Αντιγραφουμε από επιστολη των καθηγητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων (ΟΙΕΛΕ) στον πρωθυπουργό:
«Δυστυχώς, κύριε Πρωθυπουργέ, αυτή τη στιγμή το εκπαιδευτικό μας σύστημα πάσχει από συστημική διαφθορά, εκκολάπτει τον παρασιτισμό και ετοιμάζεται, με την ανοχή και, σε πολλές περιπτώσεις, τη σιωπηρή υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, να ανοίξει τις θύρες του στις ασύδοτες δυνάμεις της αγοράς. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς των εκπαιδευτικών θεσμών με την εμπλοκή ισχυρών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας είναι η περίφημη υπόθεση της έκδοσης χιλιάδων παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας. Αναρωτιόμαστε, κ. Πρωθυπουργέ, αν στο πλαίσιο της συνάντησής σας με τοπικούς φορείς είχατε την ευκαιρία να μιλήσετε με θεσμικούς εκπροσώπους της εκπαίδευσης στην περιοχή και εάν σας ενημέρωσαν για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο που συγκλονίζει εδώ και χρόνια την αρτινή κοινωνία και όχι μόνο. Οι πλαστοί αυτοί τίτλοι έδωσαν τη δυνατότητα σε χιλιάδες «απόφοιτους» να καταδολιεύσουν διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και να εργάζονται σήμερα στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καταλαμβάνοντας με τη δύναμη του χρήματος θέσεις, τις οποίες κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση που αποφοίτησαν με τον ιδρώτα τους.
Άραγε σας ενημέρωσαν πως ο εκ των εγκεφάλων της ομάδας που εξέδιδε τους παράνομους τίτλους, ο κ. Ράπτης επελέγη πρόσφατα με την ανοχή του Υπουργείου Παιδείας και τη συμμετοχή τοπικών συντεχνιών Διευθυντής Δ/νσης Δ.Ε. του νομού Άρτας, αν και διώκεται για κακούργημα και του έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα εξόδου από τη χώρα για την υπόθεση των πλαστών τίτλων; Σας ενημέρωσαν πως σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Άρτας (του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Ράπτης) αντί για 2.000 περίπου τίτλους ακυρώθηκαν μόλις 29;
Αν και η Δικαιοσύνη έχει πράξει το χρέος της κι έχει παραπέμψει τους εγκεφάλους της δυσώδους αυτής υπόθεσης στο ακροατήριο, τα εποπτικά όργανα της Πολιτείας στην περιοχή κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να απαλλαχθούν οι υπαίτιοι και να μην ακυρωθούν οι παράνομοι τίτλοι σπουδών. Δυστυχώς, η αρμόδια Υφυπουργός δεν έχει πράξει, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας και παρά την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή, το παραμικρό για τη διαλεύκανση του σκανδάλου αυτού.»

Καταλάβατε; Οι καθηγητές ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων κάνουν την καταγγελία, όχι του δημοσίου ! Πριν 10 μέρες ο πρωθυπουργός ήταν στην Άρτα και… ενημερώθηκε… Εσείς ενημερωθήκατε ποτέ για την υπόθεση; Είδατε κάτι σε εφημερίδα ή σε κάποιο κανάλι; Και το κυριότερο, απάντησε κάποιος επίσημος φορέας στην καταγγελία; ΟΧΙ. Γιατί κανείς δεν θέλει να θίξει τα κακώς κείμενα!
Κυρίως όμως γιατί κανείς δεν θέλει να θίξει το προκείμενο: την πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας που μεθοδεύεται, τα πάσης φύσεως ιδρύματα που θα δίνουν πιστοποιητικά κατάρτισης ή τίτλους σπουδών. Και το ψητό: τα ιδιωτικά ή ιδιωτικοποιημένα πανεπιστήμια που έρχονται να «συνδεθούν με τις δυνάμεις της αγοράς»! Φαντάζεσθαι πώς θα αποκτώνται στο άμεσο μέλλον «από τις δυνάμεις της αγοράς» τα πιστοποιητικά, οι τίτλοι σπουδών και τα πτυχία εάν η τριτοβάθμια εκπαίδευση αφεθεί σε ιδιώτες? Πες μου τι πληρώνεις για να σου πω τι πτυχίο θα πάρεις!

Γιατί το πρόβλημα δεν είναι τα ιδιωτικά σχολεία. Κάποια από αυτά άλλωστε κάνουν εξαιρετική δουλειά. Το πρόβλημα είναι, όπως καταγγέλει και η ΟΙΕΛΕ ότι «το τελευταίο διάστημα εντείνονται τέτοια φαινόμενα διαφθοράς, αυθαιρεσίας και παρανομιών, ιδιαίτερα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να σπιλώνονται αναίτια αρκετά σχολεία με παράδοση, ιστορία και προσφορά στην ελληνική κοινωνία που τηρούν ευλαβικά τους νόμους και αποτελούν πρότυπους εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Μερίδα των σχολαρχών σχεδιάζει τη μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε πρατήρια γνώσης που θα εκδίδουν ανεξέλεγκτα πτυχία επ’ αμοιβή καταστρατηγώντας πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εκπαίδευση και διαπρέποντας σε τομείς, όπως η αδήλωτη εργασία και η φοροδιαφυγή. Πάμπολλες τέτοιες πρακτικές κάποιων σχολαρχών που γιγαντώνουν την ανομία και την ασυδοσία έχουμε καταγγείλει στην κ. Χριστοφιλοπούλου, η οποία πεισματικά κρατά τις θύρες της κλειστές για την ΟΙΕΛΕ και αρνείται να παρέμβει. Άραγε πίσω από την αδιαφορία κρύβεται σκοπιμότητα;»

Οι εκπαιδευτικοί βλέπουμε τη σκοπιμότητα και κυρίως το δρομο που χαράζεται: οδεύουμε ολοταχώς προς την κατεδάφιση του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης, προς την πλήρη υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών, την απαξίωση των πτυχίων που θα αποκτώνται πλέον με χρήμα κι όχι με κόπο, την παιδεία αυτών που έχουν και την άλλη παιδεία, αυτών που δεν αντέχουν! Πώς θα μπορέσουμε να χτίσουμε ανάπτυξη πάνω σε σαθρές βάσεις, πάνω στον παρασιτισμό και στη διαφθορά;

Ντάλης Βαγγέλης, φροντιστής
π ρ ό τ α σ η φροντιστήρια, Βεϊκου 12 & Ήρας 2, Γαλάτσι, τηλ. 2102914627
e-mail : [email protected]