Κι ενώ τα τελευταία νέα που μας έρχονται από τις επιτροπές Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάνε για μια μάλλον ήπια εξέλιξη της νέας γρίπης, λέγοντας συγκεριμένα ότι «τα κρούσματα αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς, ωστόσο δεν καταγράφεται εκρηκτική αύξηση, όπως έχει παρατηρηθεί σε άλλες πανδημίες” και “τα περισσότερα άτομα περνούν ήπια τη γρίπη, ενώ ένα μικρό ποσοστό ασθενών εμφανίζει πολύ σοβαρές επιπλοκές», οι γονείς -και με το δίκιο τους- ανησυχούν.
“Τα παιδιά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τους ενήλικες”, μας τονίζει ο ειδικός παθολόγος Μανώλης Βουτσαδάκης. “Επομένως και η προσοχή μας προς αυτά αναγκαστικά οφείλει να είναι μεγαλύτερη. Βέβαια, χωρίς πανικό και υστερίες”. Άλλωστε ακόμη και η νέα γρίπη συνήθως ξεπερνιέται ανώδυνα. Αρκεί να υπάρχει σωστή αντιμετώπιση.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ποια συμπτώματα νέας γρίπης πρέπει να με κάνουν να ειδοποιήσω το γιατρό;
Όπως μας λέει ο κ. Βουτσαδάκης, “αρχικά η νόσος εκδηλώνεται όπως η κλασική γρίπη. Δηλαδή με πυρετό, βήχα, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, φαρυγγαλγία, καταρροή και πιο σπάνια με εμέτους και διάρροιες. Αν ο πυρετός δεν ξεπερνά όμως το 39 και τα υπόλοιπα συμπτώματα περιορίζονται σε κάποιο πονοκέφαλο, πονόλαιμο και μυαλγίες, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Είναι δεδομένο πως θα μιλήσετε με τον παιδίατρο σας και θα ακολουθήσετε τις οδηγίες του χωρίς υπερβολές και πανικό.
Ποια συμπτώματα νέας γρίπης πρέπει να με κάνουν να τρέξω το παιδί μου στο γιατρό;
Πότε θα ανησυχήσετε πραγματικά και ενδεχομένως κατόπιν συμβουλής του γιατρού σας θα οδηγηθείτε στο νοσοκομείο; Όταν η δύσπνοια και ο πυρετός επιμένουν πάνω από 3 ημέρες. Επίσης, όταν το παιδί εμφανίζει γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, γαλάζιο ή γκρι χρώμα δέρματος, αρνείται να πιει αρκετά υγρά, κάνει αρκετούς εμετούς, δεν ξυπνά ή δεν έχει σωστές αντιδράσεις, είναι τόσο ευαίσθητο που δεν επιτρέπει να το αγγίζετε, όταν αισθάνεται πόνο ή πίεση στο στήθος ή την περιοχή της κοιλιάς, σε περίπτωση ξαφνικής ζάλης, όταν μπερδεύει τα λόγια του.
Αν το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης, που υποχωρούν και μετά επανέλθουν δριμύτερα, πρέπει αμέσως να ειδοποιήσετε το γιατρό σας. Εννοείται πως όλες αυτές τις μέρες δεν πάει στο σχολείο. Από κει και έπειτα, το παιδί λαμβάνοντας έγκαιρα τη σωστή θεραπεία και ξεκούραση και πίνοντας άφθονα υγρά θα ξεπεράσει τη γρίπη.