Έκλειψη ήλιου και τηλεσκόπια έξω από το Πλανητάριο (4/1)

Με ένα συναρπαστικό αστρονομικό φαινόμενο κάνει ποδαρικό το 2011. Με μία μερική έκλειψη ήλιου στις 4 Ιανουαρίου, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στην Ελλάδα θα δούμε μόνο τα δύο τρίτα του ηλιακού δίσκου να καλύπτονται από τη Σελήνη – αυτό θα συμβεί στη μέγιστη φάση της έκλειψης στις 10:23 το πρωί. Επειδή η Σελήνη θα καλύψει τον Ήλιο κατά τα δύο τρίτα, το φως θα περιοριστεί αισθητά αλλά δεν θα σκοτεινιάσει πλήρως.

Η έκλειψη θα αρχίσει στις 08:40 της Τρίτης από τη δυτική Αφρική και θα είναι ορατή από όλη τη βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία. Σχεδόν 13 ώρες νωρίτερα, η Γη θα βρίσκεται στο περιήλιο, δηλαδή στην ελάχιστη απόστασή της από τον Ήλιο, που είναι 147.105.721 χλμ.
Την Τρίτη, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, στην είσοδο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Πεντέλης 11 στο Παλαιό Φάληρο), από τις 9 το πρωί θα εγκατασταθούν τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, όπου ερασιτέχνες αστρονόμοι θα βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να δουν την μερική έκλειψη του Ήλιου μέσα από το τηλεσκόπιο.