Αλεξάνδρα Πασχαλίδου: “Η χώρα που εξάγει μετανάστες εδώ και δεκάδες χρόνια, πρέπει να ξέρει τι σημαίνει ξενιτιά”

Αν και κόρη φτωχών μεταναστών, η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου κατάφερε να κερδίσει μια αξιόλογη θέση στα ΜΜΕ της Σουηδίας και να θεωρείται στη χώρα που μεγάλωσε και ζει μια σημαντική προσωπικότητα. Η παρουσία της στη Σουηδική τηλεόραση είναι έντονη αν και την περασμένη χρονιά δεν ήταν η δημοσιογραφική της ιδιότητα που απασχόλησε τα media αλλά οι χορευτικές της ικανότητες στο “Let’s dance”,  ένα show αντίστοιχο του “Dancing with the stars”. Η Αλεξάνδρα έχει γράψει 5 βιβλία, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα θέματα των μειονοτήτων με αποτέλεσμα να αποτελεί στόχο ρατσιστικών ομάδων, δίνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια αλλά πάνω από όλα δηλώνει ΜΑΜΑ! Η Μελίνα ήρθε στη ζωή της πριν από 4,5 χρόνια και την άλλαξε…

Πόσο άλλαξε η μητρότητα τη ζωή σου;

Η Μελίνα είναι 4,5 χρονών και μου άλλαξε όλη τη ζωή. Τώρα πια δεν έχει η δουλειά προτεραιότητα στη ζωή μου. Θέλω να δουλεύω όσο λιγότερο γίνεται ώστε να μπορώ να πληρώνω το νοίκι και τους λογαριασμούς αλλά να έχω χρόνο για να τη χαρώ. Τα βήματα που κάνει, την εξέλιξη. Υπάρχουν μάλιστα μέρες που την παίρνω μαζί μου στη δουλειά γιατί της αρέσει. Πριν λίγες μέρες που έκανα μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ανέβηκε στη σκηνή την ώρα που μιλούσα και μου ψιθύρισε: «μαμά πες τους ότι όταν ήσουν εσύ μικρή στην Ελλάδα δεν είχατε ούτε τηλεόραση, ούτε κομπιούτερ». Με κάνει να γελάω πολύ και βέβαια μου θυμίζει πόσο διαφορετική ήταν η δική μου παιδική ηλικία.

Υπήρξε η γέννησή της ανασταλτικός παράγοντας για τη δουλειά; Δυσκολεύτηκες; Είχες βοήθεια;

Μονάχα η μαμά μου με βοηθάει όποτε αντέχει αλλά έχει κι άλλα εγγονάκια. Όταν έχω την Μελίνα, αφοσιώνομαι σε αυτήν και δεν βγαίνω τα βράδια, ούτε δουλεύω μετά τις 3 που την παίρνω από τον παιδικό σταθμό. Φυσικά κι έχω δυσκολευτεί πολύ επαγγελματικά και έχω μειώσει αρκετά το βιοτικό μου επίπεδο. Δεν μπορώ να δουλεύω όπως δούλευα κι απορρίπτω προτάσεις με πολλά μακρινά ταξίδια. Αλλά δεν με ενοχλεί. Είμαι ευτυχισμένη κι ευγνώμων που έχω μια κορούλα και δεν βάζω τίποτα πάνω από αυτήν. Όταν την έχω, γιατί την μοιράζομαι με τον πατέρα της –πάω για ύπνο μαζί της στις 8.30 κάθε βράδυ.

Πως είναι η μέρα σου στη Σουηδία; Θα μας περιγράψεις μια συνηθισμένη ημέρα;

Ξυπνάμε στις 7 το πρωί, παίρνουμε πρωινό και την αφήνω στον παιδικό στις 9.00. Μετά διαβάζω εφημερίδες, ενημερώνομαι από το ραδιόφωνο, γράφω άρθρα, κάνω εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, πάω στις συναντήσεις που κανονίζω, κάνω διαλέξεις και γενικά τρέχω μέχρι τις 3-4 οπότε παίρνω τη μικρή από το νηπιαγωγείο. Συχνά καλούμε φίλους με παιδιά για φαγητό ή πηγαίνουμε εμείς σε κάποιο πάρκο να παίξουμε. Αυτή είναι και η γυμναστική της Μελίνας. Κάθε βράδυ της διαβάζω ένα ελληνικό παραμύθι και μετά κοιμόμαστε μαζί. Όταν βλέπει τηλεόραση –το πολύ 45 λεπτά την ημέρα- εγώ διαβάζω την εφημερίδα μου δίπλα της.

Η Μελίνα μεγαλώνει στη Σουηδία. Πιστεύεις ότι είναι πιο εύκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί στη Σουηδία ή στην Ελλάδα;

Η Μελίνα μεγαλώνει εδώ γιατί κι εγώ εδώ μεγάλωσα. Εδώ έχουμε την οικογένειά μας, τον πατέρα της, την γιαγιά, ξαδέρφια κλπ. Είναι μια καλή χώρα για παιδιά, χωρίς φροντιστήρια κι ακριβά σχολεία και παιδικούς. Με 100 ευρώ τον μήνα πάει σε ένα νηπιαγωγείο που της προσφέρει εκπαίδευση, ψυχαγωγία, διατροφή. Είναι μια χαρά. Τα Σάββατα την πηγαίνω για 1-2 ώρες σε ένα ελληνικό νηπιαγωγείο.

Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να μεγαλώνεις παιδί, ειδικά αν έχεις μονογονεϊκή οικογένεια. Επίσης κοστίζουν όλα κι αν δεν έχεις καλή οικονομική κατάσταση, την “πληρώνει” το παιδί. Είναι κρίμα και θα έπρεπε να αλλάξει όλο το σύστημα στην Ελλάδα. Αντι να αφιερώνουν τα παιδιά όλο τον ελεύθερο χρόνο τους στα φροντιστήρια, θα μπορούσαν να κάνουν αθλητισμό, μουσική και να παίζουν σε πάρκα και αλάνες.

Πως βιώνετε την οικονομική κρίση στη Σουηδία; Έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα ή όχι;

Έχουμε αρχίσει τις περικοπές κι εδώ και κυρίως στα MME. Εγώ παλεύω και γενικά είμαι σε καλύτερη θέση από πολλούς που δυστυχώς δεν έχουν τις προϋποθέσεις. Η Σουηδία δεν είναι η χώρα που φαντάζεστε. Κι εδώ έχει ανεργία, τα προϊόντα έχουν ακριβύνει και οι ταξικές διαφορές μεγαλώνουν.

Οι Σουηδέζες μαμάδες είναι διαφορετικές από τις Ελληνίδες και με ποιο τρόπο;

Οι Σουηδέζες σπάνια έχουν babysitters και γενικά αφιερώνουν πολύ χρόνο στα παιδιά τους. Τα Σαββατοκύριακα τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και τα πάρκα είναι γεμάτα γονείς με τα παιδιά τους. Βέβαια τους στηρίζει και η κοινωνία σε αυτό. Στην Αθήνα γνωρίζω ακόμα κι ευκατάστατους ανθρώπους που δεν αφιερώνουν χρόνο στα παιδιά τους αλλά τα στέλνουν ακόμα και στην παιδική χαρά με νταντάδες. Εδώ διαβάζουν όλοι πολλά βιβλία στα παιδιά τους . Κάθε βράδυ τα παιδιά πέφτουν για ύπνο μετά από κάποιο παραμύθι ή λογοτεχνικό. Το ακολουθώ κι εγώ. Γενικά δεν αφήνουν τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση και τα βγάζουν έξω ακόμα και με -20 βαθμούς και χιόνια. Από την Ελλάδα έχω υοθετήσει τη θέρμη και τη συναισθηματική προσέγγιση που έχουν οι έλληνες γονείς στα παιδιά τους. Τις θυσίες που είναι διατεθειμένοι να κάνουν για τα παιδιά τους οι Έλληνες γονείς δεν τις κάνουν πολλοί.

Πόσο συμμετέχει ο Σουηδός πατέρας στο μεγάλωμα του παιδιού; Είναι διαφορετικοί οι Σουηδοί μπαμπάδες από τους Έλληνες;

Η μέρα με τη νύχτα. Παντού συναντάς μπαμπάδες με τα παιδιά τους. Συμμετέχουν στο μεγάλωμα του παιδιού στον ίδιο βαθμό με τις μαμάδες.

Ξέρω ότι δεν ζεις πλέον μαζί με τον μπαμπά της μικρής, ακολουθήσατε διαφορετικούς δρόμους.

Εγώ σέβομαι το θεσμό του γάμου και κάποια μέρα θα το πάρω απόφαση να παντρευτώ. Κι εδώ παντρεύονται όλο και περισσότεροι άνθρωπο. Όμως δεν θεωρώ ότι είναι αμαρτία να κάνεις παιδί εκτός γάμου. Ευτυχώς εμείς είμαστε μια χαρά. Τα σπίτια μας είναι μόλις 300 μετρά το ένα από το άλλο και μιλάμε καθημερινά για το παιδί μας. Μοιραζόμαστε τα πάντα –από το κόστος του παιδικού μέχρι τα παπούτσια της. Κάθε Πέμπτη τρώμε μαζί δείπνο και οι τρεις και όποτε το ζητήσει η Μελίνα τρώμε πρωινό στο σπίτι του μπαμπά της που κάνει τρομερές κρέπες ή στο δικό μου με… ελληνικό πρωινό.

Περιέγραψέ μας τη Μελίνα; Είναι ζωηρή, ντροπαλή; Περισσότερο Ελληνίδα ή Σουηδέζα; Μιλάει και τις δύο γλώσσες;

Είναι Ελληνίδα με δύο λάμδα! Είναι πολύ περήφανη και τα ελληνικά τα αποκαλεί «η μυστική μας γλώσσα». Στην Ελλάδα όταν ήμασταν διακοπές έλεγε σε όλους στην παραλία Βουλιαγμένης: «Με λένε Μελίνα και είμαι Ελληνίδα.» Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι λέει πως όταν μεγαλώσει θέλει να πάει στη Eurovision! (Γέλια) Εγώ πάλι της λέω να γίνει γιατρός… Όταν συνάντησε τον διευθυντή της Eurovision του είπε: «Μπορώ να διαγωνιστώ κι εγώ φέτος»; «Μα είσαι μικρή» της απάντησε κι εκείνη: «Φαίνομαι μικρή αλλά είμαι μεγάλη!»

Τι φροντίζεις περισσότερο στο μεγάλωμά της; Τι θεωρείς απαραίτητο να μάθει ένα παιδί από τον γονιό του;

Καλοσύνη, ευγένεια. Να μην κρίνει τους άλλους από την εμφάνισή τους ή από τα χρήματα, τα υλικά που έχουν ή την καταγωγή τους. Να αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους με σεβασμό. Της μαθαίνω να μοιράζεται και της λέω πάντα πόσο φτωχά μεγάλωσα εγώ κι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή.

Είσαι αυστηρή μαμά ή όχι; Λες περισσότερα όχι ή ναι;

Ποτέ δεν της λέω «όχι». Της εξηγώ τις επιπτώσεις και μπορεί να κρίνει αυτή. Μόνο για τις καραμέλες της λέω ότι επιτρέπονται μόνο τα Σάββατα…

Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον της;

Να είμαστε υγιείς -κι εκείνη κι εγώ- για να την μεγαλώνω σωστά, να προσφέρω έναν άνθρωπο στην κοινωνία που θα παλέψει για κάτι καλύτερο για τους πολλούς, έναν άνθρωπο με ευαισθησίες κι αίσθημα αλληλεγγύης γιατί είναι πραγματικά δύσκολοι οι καιροί που ζούμε.

Θα σκεφτόσουν να κάνεις κι άλλο παιδάκι;

Είμαι 42 χρονών και δεν έχω σχέση, οπότε μάλλον στην επόμενη ζωή…χα, χα

Η καταγωγή σου κατά καιρούς σου έχει δημιουργήσει προβλήματα με κάποιους θερμοκέφαλους Σουηδούς. Τι κατάσταση επικρατεί τώρα λόγω των αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα;

Είναι δύσκολο να είσαι διάσημος Έλληνας σήμερα στη Σουηδία. Πιο δύσκολο από ποτέ. Πριν με αποκαλούσαν «μαυροκέφαλη» γιατί με θεωρούσαν ξένη. Τώρα το «Ελληνίδα» λειτουργεί από μόνο του ως αρνητικό επίθετο κι έχω δεχτεί κι απειλητικά γράμματα επειδή προσπαθώ να υπερασπιστώ τους Έλληνες λέγοντας ότι δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι και τεμπέληδες. Πρόσφατα παρουσίασα στην Σουηδική τηλεόραση για την ελληνική κρίση το ντοκιμαντέρ What’s wrong with the greeks?

Εσύ που έχεις πληγεί προσωπικά από εθνικιστικές οργανώσεις, πώς νιώθεις για την εκλογή της Χρυσής Αυγής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Λυπάμαι και ντρέπομαι. Η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία να έχει τέτοιες απάνθρωπες απόψεις μέσα στο κοινοβούλιο. Η χώρα που εξάγει μετανάστες εδώ και δεκάδες χρόνια, που ξέρει τι σημαίνει ξενιτιά και ξεριζωμός– πώς είναι δυνατόν να ξεχνάνε τη δική μας ιστορία;