Αντιμετώπισε την αναιμία

Νιώθεις αδυναμία, κόπωση, έχεις συχνούς πονοκεφάλους και χαμηλή αρτηριακή πίεση; Το πιο πιθανό είναι να έχεις αναιμία, πράγμα που θα πιστοποιήσει μια εξέταση αίματος. Σήμερα που τα ποσοστά του γενικού πληθυσμού που εμφανίζουν αναιμία είναι αυξημένα, καλό είναι να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο φαινόμενο.
Η αιτία: Όπως μας λέει η γιατρός Ελένη Κωστακιώτη, αναιμία προκύπτει, όταν το αίμα παρουσιάζει μείωση της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς και βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης είναι ο σίδηρος. Σε περίπτωση έλλειψης σιδήρου, προκύπτει αναιμία, που καλείται σιδηροπενική.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Η κύρια αιτία έλλειψης σιδήρου είναι η απώλεια αίματος, η οποία μπορεί να είναι προφανής (τραυματική αιμορραγία, μητρορραγία) ή όχι (πεπτικό έλκος). Μειωμένη απορρόφηση σιδήρου ή μειωμένη διαιτητική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσουν επίσης σε έλλειψη σιδήρου, αλλά το πρώτο που θα πρέπει να αποκλεισθεί είναι απώλεια αίματος, ώστε να αποκλεισθούν κακοήθειες ή άλλες αιμορραγικές εντερικές διαταραχές. Οι γυναίκες εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου πιο συχνά απ’ ό,τι οι άντρες, λόγω εμμήνου ρύσεως. Σιδηροπενική αναιμία επίσης παρατηρείται συχνά στην εγκυμοσύνη (λόγω αυξημένων αναγκών του εμβρύου), αλλά και στην παιδική ηλικία λόγω μεγάλης ανάπτυξης του οργανισμού.
Τι πρέπει να γίνει: Πρώτα να εντοπιστεί η αιτία. Συμπτωματική θεραπεία μπορεί να γίνει μέσω πρόσληψης σιδήρου με τη διατροφή. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι και αρκετά λαχανικά ή δημητριακά. Γυναίκες που παρουσιάζουν μεγάλη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου, μπορεί να ωφεληθούν παίρνοντας συμπληρώματα σιδήρου κατά τη διάρκεια αυτής.