Ετοίμασέ του το σωστό σνακ

Μπορεί τα σχολεία να έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα δίμηνο περίπου, αλλά εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε με ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του κολατσιού.

Η διαιτολόγος διατροφολόγος, προϊσταμένη του τμήματος διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, μέλος του ΙΔΜΕ Μαρία Κοκκίνου μάς προτείνει εύκολες και προσιτές λύσεις που άνετα μπορούν να ακολουθήσουν και οι ενήλικες στη δουλειά.

Προτάσεις για εύκολο κολατσιό

· Σαντουιτς με μαύρο ψωμί και φυστικοβούτυρο (σνακ πλούσιο σε μαγνήσιο και βιταμίνες Β για εύκολη συγκέντρωση και καλή λειτουργία του εγκεφάλου) κι έναν φρέσκο χυμό χωρίς ζάχαρη (που περιέχει βιταμίνη C, για καλή απορρόφηση σιδήρου και ενίσχυση ανοσοποιητικού).

· Ένα σακουλάκι με δημητριακά ολικής, αποξηραμένα φρούτα και ωμά κι ανάλατα αμύγδαλα και καρύδια (περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι μαθητές για καλύτερη απόδοση στο σχολείο, πνευματική εγρήγορση, καλή μνήμη, και σωστή ανάπτυξη).

· Παστέλι με σουσάμι και μέλι ή και με ξηρούς καρπούς ( σνακ που μπορεί να αγοράσει το παιδί από το κυλικείο σε περίπτωση που δεν έχει πάρει κάτι από το σπίτι, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, σίδηρο και ω λιπαρά, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη σωστή ανάπτυξη)

· Ένα σταφιδοκούλουρο ολικής, πλούσιο σε βιταμίνες Β, μαγνήσιο, για να μην είναι ο μαθητής ευερέθιστος και αγχώδης).

· Αραβική πίτα με μαρούλι, ντομάτα κασέρι και γαλοπούλα (χορταστικό σνακ, πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη C, για σωστή ανάπτυξη δοντιών και οστών αλλά και για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών).

· Ξεφλουδισμένη μπανάνα, βουτηγμένη σε γιαούρτι και πασπαλισμένη με τριμμένα δημητριακά ολικής (γευστικότατο σνακ, πλούσιο σε κάλιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για να έχουν τα παιδιά ταυτόχρονα σωματική αλλά και πνευματική ανάπτυξη).

· Ένα κομμάτι σπιτική πίτσα με αλεύρι ολικής, σάλτσα ντομάτας, κασέρι και λαχανικά (σνακ, χορταστικό, γευστικό, με μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει ασβέστιο για γερά κόκαλα, βιταμίνη Β για εγρήγορση, βιταμίνη C για καλή απορρόφηση του σιδήρου και ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αντιοξειδωτικά, κ.ά.