Η κόρη μου είναι 6 ετών και μιμείται έντονα συμπεριφορές 2 συγκεκριμένων παιδιών, τα οποία τυγχάνει να είναι τα πιο ατίθασα και ανάγωγα…

Ερώτηση: Η κόρη μου είναι 6 ετών και μιμείται έντονα συμπεριφορές 2 συγκεκριμένων παιδιών, τα οποία τυγχάνει να είναι τα πιο ατίθασα και ανάγωγα, και γενικότερα 2 παιδιά τα οποία δεν έχουν καθόλου τρόπους από την οικογένεια τους.
Η σύζυγός μου και εγώ προσπαθούμε συνέχεια να της τονίσουμε την αναγκαιότητα της καλής συμπεριφοράς και το πόσο σημαντικό γεγονός αποτελεί στη ζωή μας η καλή συμπεριφορά.
Με κανένα τρόπο δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το παιδί-θαύμα αλλά παρ’ όλα αυτά είναι κάτι το οποίο μας αγχώνει.
Είναι ενα παιδί συνεργάσιμο και υπάκουο, γεγονός το οποίο μας το τονίζει και η δασκάλα της στο νηπιαγωγείο, και γενικά δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.
Σας παρακαλούμε ως ειδικός να μας πείτε την γνώμη σας για το πώς πρέπει να χειριστούμε την κατάσταση…

Απάντηση: Γεια σας και σας ευχαριστούμε για την ερώτηση που απευθύνατε στο infokids.
Νομίζω ότι η λέξη κλειδί είναι αυτή που γράφετε μέσα στο κείμενο: « Η σύζυγος μου και εγώ προσπαθούμε συνέχεια να της τονίσουμε την αναγκαιότητα της καλής συμπεριφοράς και το πόσο σημαντικό γεγονός….». Όταν προσπαθούμε «συνέχεια» για κάτι σε σχέση με τη συμπεριφορά ενός παιδιού το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί μπορεί να: «αντιδράσει, να δοκιμάσει τα όρια μας, ή να το χρησιμοποιήσει ως μέσο για να μας κρατά απασχολημένους.»

Αν σε γενικές γραμμές όπως περιγράφετε δεν έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα με τη συμπεριφορά της αλλά απλά, ξεφεύγει κάποιες φορές, μην δώσετε ιδιαίτερη σημασία. Αντίθετα συζητήστε μαζί της τι είναι αυτό που της αρέσει όταν κάνει «σκανταλιές». Οι κατηγορίες των παιδιών με την ταμπέλα: «ατίθασα και ανάγωγα» συνήθως είναι παιδιά τα οποία είναι εύστροφα, ζωντανά και διασκεδαστικά! Γι’ αυτό και βρίσκουν μιμητές!
Όταν θέλουμε να θέσουμε όρια στο παιδί μας ή να τους διδάξουμε καλούς τρόπους, το παράδειγμα μας είναι αρκετό γιατί το παιδί μεγαλώνοντας θα έχει μάθει αυτούς τους τρόπους και θα τους επιλέξει. Πολλοί γονείς φοβόνται ότι… «Αν το παιδί τους «ξεφύγει» τώρα…τι θα γίνει αργότερα….» και σφίγγουν τα «λουριά». Αυτός ο τρόπος όμως δεν έχει αποτελέσματα διότι μπορεί να μετατρέψει το παιδί είτε σε ένα «καθωσπρέπει – προσαρμοσμένο άτομο» είτε σε «ένα αντιδραστικό χαρακτήρα».
Η τέχνη είναι η ισορροπία, του να επιτρέπω στο παιδί μου κάποιες φορές να ξεφεύγει όταν αυτή η συμπεριφορά δεν είναι βλαπτική για τον εαυτό του ή για κάποιον άλλο. Όταν φοβάμαι ότι βλάπτεται η «εικόνα μου ως γονιού» και προσπαθώ να προσαρμόσω το παιδί μου ώστε συνέχεια να έχει «καλούς τρόπους» δημιουργώ, άθελα μου, ένα δύσκολο και δυσάρεστο κλίμα.
Ευχαριστούμε και πάλι!

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: www.understanding-self.gr