Παιδί και κατοικίδια

Πρόσφατη έρευνα πάνω στη σχέση παιδιών και των κατοικίδιων μάς έδωσε την αφορμή να ασχοληθούμε με αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Κι ας ξεκινήσουμε με τις έρευνες – θα σας παραθέσουμε δύο:
Πρώτον, έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας πιστοποίησαν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά σε κατοικίδια αναπτύσσονται αρμονικότερα, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και είναι δημοφιλή μεταξύ των συνομηλίκων τους.
Δεύτερον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι οικογένειες περνούν πολύ περισσότερο χρόνο μαζί αφού αποκτήσουν ένα κατοικίδιο. Ο λόγος; Ότι τα κατοικίδια δημιουργούν μία εστία γύρω από αυτά, όπου όλη η οικογένεια θα μαζευτεί, θα χαλαρώσει και θα συζητήσει τα καθημερινά και άλλα θέματα. Και όσο για το αποτέλεσμα, αυτό είναι σημαντικά οφέλη από το στρες και καλύτερη υγεία.

Ας πάρουμε λοιπόν με τη σειρά τα οφέλη που έχει ένα παιδί μεγαλώνοντας μαζί με ένα κατοικίδιο:1. Το παιδί παίρνει ένα μεγάλο μάθημα αγάπης, αλληλοβοήθειας, συμπαράστασης, φιλίας που δεν ζητά ανταλλάγματα.
2. Αποκτά κοινωνικότητα, αυτοπεποίθηση, γίνεται δημοφιλές.
3. Μαθαίνει να είναι υπεύθυνο.
4. Παίρνει το πρώτο μάθημα επιβίωσης.
5. Μοιράζεται.
6. Γίνεται λιγότερο επιθετικό και εγωκεντρικό.
7. Αντιλαμβάνεται καλύτερα τη γλώσσα του σώματος.
8. Η επαφή που αναπτύσσει με το κατοικίδιό του έχει και θεραπευτική αξία, π.χ. σε διάφορες ασθένειες δέχεται συμπαράσταση που λειτουργεί θετικά για την υγεία του.
9. Προσφέρει στο παιδί άσκηση και παιχνίδι.
10. Μαθαίνει να έχει σεβασμό σε όλα τα πλάσματα.

Και καλά, όλα τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί από την επαφή του με τα ζώα είναι μεγάλα και σημαντικά, από την άλλη, όμως, ας δούμε ποια είναι η φροντίδα που πρέπει να έχει και το κατοικίδιο για να μη δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην υγεία του παιδιού.
1.Να εμβολιάζετε το κατοικίδιό σας μία φορά το χρόνο.
2. Να γίνεται αποπαρασίτωση εξωτερική (τσιμπούρια-ψύλλους)με σπρέι.
2. Επίσης αποπαρασίτωση εσωτερική -με χάπι -2 φορές το χρόνο .
4. Διδάξτε στα παιδιά μετά το παιχνίδι με το ζωάκι τους να πλένουν τα χέρια απαραιτήτως.
5. Αν έχετε το ζώο σε διαμέρισμα, να καθαρίζετε την άμμο καθημερινά και να μάθετε στο παιδί να μην την πιάνει.