Σε έξαρση οι ανακοινώσεις αυτοκτονίας νέων στο διαδίκτυο

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με σημερινή της ανακοίνωση κοινοποιεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 απέτρεψε την αυτοκτονία 67 νέων που μέσω του διαδικτύου είχαν προαναγγείλει ότι σκοπεύουν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους για λόγους άλλοτε οικογενειακούς και άλλοτε προσωπικούς. Το προσωπικό της Δίωξης με εκτεταμένες έρευνες στο διαδικτυακό “αποτύπωμα” των νέων κατάφερε να τους εντοπίσει και με τη βοήθεια ψυχολόγων να τους μετεπείσει να υλοποιήσουν το εγχειρήμά τους. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης αναφέρθηκε στο αξιόλογο έργο της ομάδας του: “Κάνουμε αγώνα δρόμου να τα εντοπίσουμε και να στείλουμε ειδικούς προτού γίνει το κακό”.
Οι υποθέσεις νεαρών ατόμων που σχεδιάζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους και το ανακοινώνουν μέσω του διαδικτύου πληθαίνουν τα τελαυταία χρόνια και στο σημείο αυτό επεμβαίνουν οι αρχές για να στηρίξουν το παιδί και την οικογένεια του.


Πού χρειάζεται προσοχή

Οι επίδοξοι αυτόχειρες ανακοίνωσαν μέσω διαδικτύου την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν, γεγονός που καταδεικνύει και την τεράστια επιρροή που τους ασκεί το διαδίκτυο στη ψυχοσύνθεση αλλά και στη ζωή τους γενικότερα. Ο κ. Σφακιανάκης συνέστησε στα παιδιά να μην κάνουν αλόγιστη χρήση του διαδικτύου αλλά να το χρησιμοποιούν με σύνεση και πάνω απ’ όλα με προσοχή γιατί οι διαδικτυακοί δρόμοι δεν είναι πάντα στρωμένοι με ροδοπέταλα καθώς ο κίνδυνος καραδωκεί. Μάλιστα, συμβούλεψε τους νέους να περνούν περισσότερο χρόνο με τις παρέες των συνομιλήκων και να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής αντί να κάθονται καθηλωμένοι μπροστά σε μια άψυχη οθόνη υπολογιστή απόμακροι από το κοινωνικό τους περίγυρο. Ένας διακριτικός πάντα έλεγχος από την πλευρά των γονέων για τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά είναι πάντα επιθυμητός καθώς το πώς συμπεριφέρονται οι νέοι όταν οι γονείς διακριτικά τους κοιτούν όταν είναι online. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι οι γονείς να έχουν καλές σχέσεις με τους νέους και να είναι δεκτικοί στο να ακούνε τους προβληματισμούς και τα άγχη τους όπως και να τους στηρίζουν ηθικά και ψυχολογικά στη καθημερινότητά τους.