Συμβουλές για τον καθαρισμό των χαλιών σας

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και πατροπαράδοτα είναι η εποχή που οι νοικοκυρές αρχίζουν να ξεστρώνουν τα χαλιά από το σπίτι, τα καθαρίζουν και τα φυλάνε προσεκτικά μεχρι τον επόμενο χειμώνα. Το infokids σας προτείνει εύκολες συμβουλές για τον καθαρισμό και το φύλαγμα των χαλιών σας.

Το τίναγμα

Το τίναγμα και το χτύπημα είναι ο παραδοσιακός τρόπος για το καθάρισμα των χαλιών και εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος. Απλώστε ψηλά το χαλί και χτυπήστε το αρκετές φορές για να αεριστεί καλά και να φύγουν ακόμη και οι πιο λεπτοί κόκκοι σκόνης που κρύβονται ανάμεσα στα νήματα. Μην αφήνετε, όμως, τα χαλιά σας έξω αν έχει υγρασία ή δυνατό ήλιο γιατί και τα δυο είναι βλαβερά.


Τρόποι καθαρισμού των χαλιών


Πριν καθαρίσετε μια μοκέτα ή ένα χαλί, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μέσα στους φλόκους τους ξένα αντικείμενα. Με την κατάλληλη σκούπα χαλιών (χειροκίνητη ή ηλεκτρική) ή με ένα σφιχτό σφουγγάρι, απομακρύνετε τη σκόνη που έχει συσσωρευθεί ανάμεσα στις ίνες πάντοτε προς την φορά του πέλους. Καθαρίστε προσεκτικά τα κρόσσια για να μην μπερδευτούν και κοπούν από τον μηχανισμό της σκούπας. Μη χρησιμοποιείτε σκληρές βούρτσες που μπορεί να φθείρουν το πέλος του χαλιού.
Η χρήση των απορρυπαντικών σε σπρει που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι πολύ απλή: αρκεί να ψεκάσουμε, να περιμένουμε λίγο και να περάσουμε μετά το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα. Τα απορρυπαντικά σε σκόνη ή κόκκους είναι κατάλληλα για τις σκληρές μοκέτες. Τα απλώνουμε με μια βούρτσα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και στη συνέχεια σκουπίζουμε τη μοκέτα.
Εάν αντιμετωπίζετε εσείς ή τα παιδιά κάποια αλλεργία στην επαφή με τα χημικά καθαριστικά μπορείτε να καταφύγετε στα οικολογικά σπιτικά καθαριστικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο κουταλιές της σούπας οικιακή αμμωνία σε ένα φλιτζάνι νερού ή να αναμείξετε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι σε δύο φλιτζάνια νερό. Το ξύδι είναι κατάλληλο για τη συντήρηση του χαλιού καθώς προσθέτει μια ξεχωριστή γυαλάδα στα χρώματά του και τα αναζωογονεί. Ξεπλύνετε το καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό και κρεμάστε το να στραγγίσει καλά.

Στέγνωμα

Απλώστε το χαλί να στεγνώσει πάνω σε καθαρό πάτωμα, ισιώστε το αν χρειάζεται και δώστε το σωστό του σχήμα. Γυρίστε το από την ανάποδη και αφήστε το να στεγνώσει τελείως. Να θυμάστε ότι το μούλιασμα είναι απαγορευτικό για όλα τα χειροποίητα χαλιά.

Φύλαγμα

Τα χαλιά που θα φυλαχτούν πρέπει πρώτα να σκουπιστούν πολύ καλά. Κατόπιν για μεγαλύτερη προστασία τοποθετήστε τα σε υφασμάτινη θήκη στην οποία θα βάλετε καμφορά τυλιγμένη σε ύφασμα ή χαρτί. Να θυμάστε ότι η καμφορά δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το χαλί, γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των χρωμάτων. Αποφύγετε την φύλαξη των χαλιών σε υγρές και ανώμαλες επιφάνειες.