Τεστ Έγκαιρης Αξιολόγησης της Εμβρυϊκής Βιωσιμότητας

Ένα νέο, πολλά υποσχόμενο τεστ, το Τεστ Έγκαιρης Αξιολόγησης της Εμβρυϊκής Βιωσιμότητας (Eeva), έχει σχεδιαστεί για την παροχή στοιχείων βοηθητικών για την αξιολόγηση της εμβρυϊκής βιωσιμότητας.

Το Τεστ Eeva™ μπορεί να προσαρμοστεί στους περισσότερους συνήθεις επωαστήρες εμβρύων. Περιλαμβάνει ένα τρυβλίο πολλαπλών κοιλοτήτων για έμβρυα και ένα ψηφιακό ανάστροφο μικροσκόπιο χρονικής ακολουθίας (time-lapse) με φωτισμό σκοτεινού πεδίου. Χρησιμοποιεί ένα έξυπνο λογισμικό προβολής (computer vision software) που αναλύει την ανάπτυξη του εμβρύου, δημιουργώντας εργαστηριακές μετρήσεις, οι οποίες παρέχουν στους εξειδικευμένους επιστήμονες πληροφορίες που μπορούν να τους βοηθήσουν να αξιολογήσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Η Merck Serono, ένας κλάδος της Merck (Ντάρμστατ, Γερμανία), και η Auxogyn, Inc., εταιρεία η οποία επιδιώκει να φέρει επανάσταση στο πεδίο της αναπαραγωγικής υγείας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν συνάψει μια στρατηγική συμφωνία, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το Τεστ Έγκαιρης Αξιολόγησης της Εμβρυϊκής Βιωσιμότητας (Eeva), ιδιοκτησίας της Auxogyn. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Merck Serono θα παράσχει στρατηγική, επιστημονική και ιατρική υποστήριξη για την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση του Τεστ Eeva™.

Η Auxogyn έλαβε το σήμα CE για το Τεστ Eeva™ τον Ιούλιο του 2012, το οποίο πλέον διατίθεται για χρήση σε επιλεγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζεται επί του παρόντος μια αίτηση τύπου 510 (k) για το Τεστ Eeva από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

«Ακόμη και με τις μεγάλες προόδους στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες χρησιμοποιούν την υποκειμενική παρατήρηση για την αξιολόγηση των εμβρύων», σχολίασε η Lissa Goldenstein, Πρόεδρος και Εκτελεστική Διευθύντρια της Auxogyn. «Ελπίζουμε το Τεστ Eeva™ Test να εξασφαλίσει πρόσβαση στις κλινικές γονιμότητας σε μια μη επεμβατική εξέταση με μεθόδους της πληροφορικής, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής εμβρύων».

Σε κλινική μελέτη που έγινε για να αποδειχθεί η ασφάλεια του τεστ,  το Eeva™ κατάφερε να προβλέψει τον σχηματισμό βλαστοκύστης στο στάδιο της αυλάκωσης με εξειδίκευση 85%, μειώνοντας το ψευδώς θετικό ποσοστό από 43% σε 15% σε σύγκριση με την παραδοσιακή μορφολογική επιλογή. Η θετική προγνωστική τιμή βελτιώθηκε επίσης από 34% σε 55%. Το Τεστ Eeva™ απέδειξε επίσης την ικανότητα ανίχνευσης και ανάλυσης του χρονισμού της κυτταρικής διαίρεσης με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%.