10 πράγματα που θέλετε να ξέρετε για τον τοκετό στο σπίτι

Είναι ασφαλής ο τοκετός στο σπίτι; Εξαρτάται ποιον ρωτάτε. Οι γεννήσεις στο σπίτι συνεχώς αυξάνονται και σίγουρα όλες γνωρίζουμε τουλάχιστον μία μαμά που έχει επιλέξει να γεννήσει στο σπίτι με τη βοήθεια της μαίας παρά στο μαιευτήριο. Ωστόσο, ο τοκετός στο σπίτι δεν απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες. Υπάρχουν πολλές που τον επιλέγουν με «κλειστά μάτια» -καθώς μπορεί να πρόκειται για το δεύτερο ή τρίτο παιδί που φέρνουν στον κόσμο- και άλλες που δεν το σκέφτονται καν, επειδή έχουν μόνο ελάχιστες πληροφορίες γύρω από το θέμα. Μια αμερικανίδα μαμά-blogger που βίωσε την εμπειρία του τοκετού στο σπίτι, δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές σε όσες μέλλουσες μανούλες σκέφτονται να γεννήσουν με τον ίδιο τρόπο.

1. Ο τοκετός στο σπίτι μπορεί να είναι ασφαλής
Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τον τοκετό στο σπίτι, αλλά δεν είναι όλοι αληθινοί. Πολλές γυναίκες τάσσονται κατά των τοκετών στο σπίτι, επειδή ανησυχούν για το θέμα της ασφάλειας. Ακούστε όμως αυτό: Οι γεννήσεις στο σπίτι οδηγούν σε λιγότερες επιπλοκές για τη μαμά, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, της λοίμωξης ή της αιμορραγίας. Ωστόσο, εάν η διαδικασία δεν εξελιχθεί ομαλά, κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά της μητέρας στο νοσοκομείο. Επίσης, οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι καταφεύγουν σε λιγότερα παυσίπονα.

2. Θα έχετε αποκλειστική φροντίδα
Δεν χρειάζεστε απαραιτήτως μια ομάδα γιατρών και νοσοκόμων για να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα κακό με το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, μπορείτε εύκολα να έχετε μια μαία που θα επιλέξετε εσείς για να σας βοηθήσει να γεννήσετε στο σπίτι. Επιπλέον, θα έχετε αποκλειστική φροντίδα, απλά και μόνον επειδή θα είστε η μόνη ασθενής τριγύρω!

3. Η προετοιμασία είναι το παν!

Αυτό είναι κάτι για το οποίο πολλές μητέρες ανησυχούν όταν επιλέγουν να γεννήσουν στο σπίτι -ότι δεν θα έχουν όλα όσα χρειάζονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η μαία ή ο γιατρός θα έχει αρκετές ιατρικές προμήθειες; Η απάντηση είναι, ναι! Και σε περίπτωση που δεν είστε σίγουρες, μπορείτε να ετοιμάσετε μια λίστα με όλα τα απαραίτητα με τη βοήθεια της μαίας σας.

4. Είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστείτε καισαρική τομή
Δεν πρέπει να σας εκπλήσσει αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε καισαρική εάν επιλέξετε να γεννήσετε στο νοσοκομείο. Όμως, με τον τοκετό στο σπίτι, οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά. Αυτό είναι θετικό, έτσι δεν είναι; Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι δεν έχουν δύσκολες εγκυμοσύνες, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι ένας συνδυασμός αυτού -συν ότι δεν χρειάζεται να εξαρτώνται από την ατζέντα με τα ραντεβού του γιατρού. Σε κάθε περίπτωση, εάν για παράδειγμα το μωρό έχει πάρει λάθος θέση, η μητέρα πρέπει να μεταφερθεί στο μαιευτήριο για να υποβληθεί σε καισαρική τομή.

5. Έχετε την άνεση του σπιτιού
Το γεγονός ότι ένα μωρό βγαίνει από το σώμα σας, είναι από μόνο του άβολο! Για μερικές μητέρες, ο τοκετός στο σπίτι έχει τεράστια διαφορά στα επίπεδα άνεσης. Αντί να γεννήσετε σε ένα άβολο νοσοκομειακό κρεβάτι, μπορείτε να έχετε την ίδια εμπειρία στην άνεση της δικής σας κρεβατοκάμαρας. Έτσι, θα έχετε πολύ περισσότερο έλεγχο της κατάστασης από ό,τι αν βρισκόσασταν στο ψυχρό δωμάτιο ενός νοσοκομείου.

6. Ο τοκετός στο σπίτι δεν απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες
Εάν έχετε προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, πολλοί ιατροί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να γεννήσετε στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε περιττούς κινδύνους. Ναι, υπάρχουν κίνδυνοι εάν επιλέξετε να γεννήσετε στο σπίτι. Υπάρχουν κίνδυνοι ανεξάρτητα από το πώς και πού επιλέγετε να γεννήσετε. Πρέπει να είστε προσεκτικές! Πρέπει να επιλέξετε αξιόπιστα άτομα και να είστε σίγουρες ότι παίρνετε τη σωστή απόφαση. Επίσης, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως έχετε προγραμματίσει.

7. Το «δέσιμο» με το μωρό είναι μεγαλύτερο

Ένα από τα πιο σπουδαία πράγματα με τον τοκετό στο σπίτι είναι ότι μπορείτε να ενισχύσετε το δέσιμο με το παιδί σας. Δεν υπάρχει κανένας για να σας πει τι χρειάζεται ή δεν χρειάζεται να κάνετε και μπορείτε να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας από την πρώτη κιόλας στιγμή που έρχεται στον κόσμο. Είναι μια υπέροχη στιγμή για κάθε μαμά που την έχει βιώσει!

8. Μπορείτε να επιλέξετε τη μαία σας
Η μαία θα είναι εκεί για εσάς σε κάθε βήμα, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Και ναι, αυτή θα είναι η καλύτερη φίλη σας για αρκετές εβδομάδες. Αλλά σίγουρα πρέπει να κάνετε εκτενή έρευνα πριν καταλήξετε στην ιδανική μαία για εσάς.

9. Ακαταστασία παντού!
Ακριβώς όπως συμβαίνει με τον τοκετό στο μαιευτήριο, θα δημιουργηθεί τρομερή ακαταστασία και στο σπίτι σας. Μια κατάσταση που απλά δεν θα μπορείτε να περιγράψετε! Πρέπει να είστε προετοιμασμένες ότι εσείς ή κάποιος από την οικογένειά σας θα πρέπει να βάλει μια τάξη στον χώρο αμέσως μετά την άφιξη του μωρού.

10. Κάθε γυναίκα έχει τον τρόπο της!
Ο τοκετός στο νερό είναι πολύ συχνός στο σπίτι, αλλά όπως όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, έτσι και οι μητέρες είναι διαφορετικές όταν πρόκειται να αποφασίσουν πώς θέλουν να γεννήσουν στο σπίτι. Ορισμένες επιλέγουν να γεννήσουν στο κρεβάτι τους, με όλα τα απαραίτητα δίπλα τους, ενώ άλλες προτιμούν να αγοράσουν μια φουσκωτή πισίνα μόνο και μόνο για να φέρουν στον κόσμο το μωράκι τους!

Πηγή: hotmomsclub.com